Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αναστάτωση στην Κύπρο από πληροφορίες για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας


Πολύ βρόμικο παιχνίδι επιβίωσης, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, παίζεται τις τελευταίες ώρες στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου. Διαρροές για λουκέτο στο μία ή στην άλλη τράπεζα, εξαγορές, απώλειες καταθέσεων και μια σειρά από σενάρια που έχουν προκαλέσει πανικό στην Κύπρο με ουρές στα ATM για αναλήψεις μετρητών, με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, προβλήματα στην αγορά και ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα.
Από χθες τα σενάρια για τις τράπεζες έδιναν κι έπαιρναν σε μια λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κυπριακό τραπεζικό λόμπι με διασυνδέσεις και μέσα στην κυβέρνηση διέρρεε τα σενάρια περί εξαγοράς από ρωσικά κεφάλαια. Όταν το σενάριο διαψεύστηκε το πρωί της Πέμπτης βγήκε ένα άλλο σενάριο. Η πτώχευση της Λαϊκής τράπεζας και ουσιαστικά η απώλεια καταθέσεων για όσους έχουν ποσά πάνω από 100.000 ευρώ που δεν είναι εγγυημένα.
Όπως γράφει το ΒΗΜΑ, η κυπριακή κυβέρνηση προκρίνει την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, παράλληλα με τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να βρεθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η τρόικα.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της Λαϊκής Τράπεζας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού διασπάται σε «καλή» και «κακή». Στην πρώτη θα μεταφερθούν οι καταθέσεις έως και το επίπεδο των 100.000 ευρώ, και τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της, ενώ η παλαιά τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση.
Το προϊόν της εκκαθάρισης θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση κατά προτεραιότητα των καταθετών με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, εκτός της νέας τράπεζας που δημιουργείται θα τεθούν περίπου 500 εργαζόμενοι.
Με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει με τον τρόπο αυτό θα βρεθούν τα 2 από τα 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρωθούν.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, το 100% των καταθέσεων της Λαϊκής στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι «είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας».
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μετά την είδηση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τράπεζα που ωθούνται στην απόλυση συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι περίπου 500 υπάλληλοι της Λαϊκής βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής όπου σε λίγο προγραμματίζεται να ξεκινήσει συνεδρίαση για την έγκριση της δημιουργίας ταμείου Αλληλεγγύης.
Την ίδια ώρα,έκκληση να υιοθετηθεί άμεσα ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup και το οποίο θα διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας απευθύνει η Τράπεζα Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου