Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Φιλογερμανικοί φορολογικοί παράδεισοι δίνουν “γη και ύδωρ” στους Ρώσους καταθέτες της Κύπρου


 Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ έχουν οι Financial Times. Η ανταποκρίτρια στην Κύπρο μίλησε με Ρώσους επενδυτές και δικηγόρους οι οποίοι λένε ότι ήδη έχουν προσεγγιστεί από ξένες τράπεζες οι οποίες τους δίνουν «γη και ύδωρ» προκειμένου να πάρουν τα κεφάλαιά τους από τη Μεγαλόνησο μόλις ανοίξουν οι τράπεζες.
Εκπρόσωποι τραπεζών από χώρες όπως η Ανδόρα, η Γερμανία, η Λετονία και η Ελβετία λένε στους καταθέτες στην Κύπρο ότι μπορούν να τους ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε μια ώρα και να μεταφέρουν εκεί όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τους FT, τράπεζα της Ελβετίας φέρεται να έχει εκφράσει την πρόθεση να στείλει αντιπροσώπους στο νησί την Τρίτη, ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες, ώστε να πείσει τους Ρώσους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα χρήματά τους.
Μία άλλη τράπεζα από την ίδια χώρα πρόσφερε σε Κύπριο δικηγόρο Ρώσου μεγιστάνα να ανοίξει πέρα από το λογαριασμό του επιχειρηματία και λογαριασμούς για όλους τους υπαλλήλους του στην Κύπρο.
Ρώσος ναυτιλιακός επιχειρηματίας σχολιάζει ότι οι Κύπριοι «σκότωσαν τη χώρα τους μέσα σε μια μέρα», αναφερόμενος στην αποδοχή του σχεδίου επιβολής φόρου στις καταθέσεις. Σημειώνει ότι το βασικό πλήγμα είναι η καταστροφή της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.
Κύπριοι δικηγόροι κατηγορούν τους Ευρωπαίους εταίρους για υποκρισία, σχολιάζοντας ότι περιμένουν να υποδεχθούν το ρωσικό χρήμα που ενδεχομένως θα εγκαταλείψει το νησί.
Άραγε ο Σόιμπλε και η Λαγκάρντ που πέτυχαν περήφανη νίκη κατά του αδηφάγου κυπριακού τραπεζικού συστήματος, διαβάζουν FT; Ή μήπως όλο το κόλπο ήταν να φύγουν οι Ρώσοι από το νησί και να πάνε στους δικούς τους τραπεζικούς «παραδείσους»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου