Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στον Παναμά έχουν τον δικό τους φορολογικό παράδεισο πλούσιοι Γερμανοί


Στον Παναμά επενδύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι Γερμανοί, μεταξύ των οποίων οι Πόρσε, Γιάκομπ και Κουάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. «Άνω του 50% των ξένων επενδύσεων είναι αφορολόγητο», επισημαίνει στην εφημερίδα ο ειδικός στα θέματα φορολογίας Μάρκους Μάιντσερ και τονίζει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σκεφτεί νόμιμο λόγο που θα οδηγούσε κάποιον ο οποίος ζει και εργάζεται στην Γερμανία να διατηρεί εταιρεία offshore στον Παναμά.
Οι οικογένειες Πόρσε και Πίεχ -με συμμετοχή στην ιδιοκτησία του Ομίλου Volkswagen- απέρριψαν την εικασία ότι επενδύουν στον Παναμά για φορολογικούς λόγους, ενώ ο εκδότης Χούμπερτ Μπούρντα και η πλουσιότερη γυναίκα της Γερμανίας Σίλβια Κουάντ δήλωσαν άγνοια για τις οικονομικές διασυνδέσεις με τον Παναμά, τις οποίες αποκάλυψε η SZ.
Άρθρα του ξένου Τύπου που αναδημοσιεύουν την είδηση τονίζουν πόσο ντροπιαστικό είναι να έρχεται στο φως σε μια τόσο κρίσιμη φάση και μάλιστα όταν η Γερμανία κατηγορεί την Κύπρο για ξέπλυμα ρωσικού χρήματος.
Τα στοιχεία της εφημερίδας προέρχονται σε μία βάση πληροφοριών που δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια ο βρετανός coder, Daniel O’Huiginn, το έργο του οποίου βοήθησε στην αποκάλυψη πολλών χρημάτων σε offshore.
Φορολογικοί παράδεισοι όπως ο Παναμάς επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες των εταιρειών να μην αποκαλύπτουν το όνομά τους. Το 2008 όμως, σε μια σπάνια κίνηση, ο Παναμάς παρουσίασε τα στοιχεία αυτών των εταιριών online. Ο O’Huiginn πήρε από εκεί όσα στοιχεία μπορούσε και δημιούργησε τη δική του  βάση δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου