Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Παραιτείται ο Σαρρής;


Σε έναν απίστευτο εκβιασμό κατά της Κύπρου επιδίδονται τις τελευταίες ώρες τα κέντρα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε μια προσπάθεια να περάσουν το κούρεμα στις καταθέσεις. Την ίδια ώρα. Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Σαρρής ετοιμάζεται να θυσιαστεί καθώς φαίνεται να του ζητείται η παραίτησή του επειδή ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι δυσαρεστημένος από αυτόν. Πριν από λίγο οι φήμες εντάθηκαν ότι ο κ. Σαρρής είχε ήδη παραιτηθεί πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα.
Στις Βρυξέλλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κοινοτικοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο εξόδου της Κύπρου από την ΕΕ και άτακτης χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση που δεν βρεθούν τα 5,8 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν εκβιάζει ανοικτά την κυπριακή βουλή και το λαό να δεχθούν το σχέδιο αλλιώς θα χάσουν το σύνολο των καταθέσεών τους.
Από την πλευρά του το Βερολίνο δια στόματος ανώτατου Γερμανού αξιωματούχου τονίζει ότι «χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, κινδυνεύει η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών», ενώ υπογραμμίζει παράλληλα ότι η κατάσταση στην Κύπρο «είναι κακή» και ότι οι ρίζες για αυτή την κρίση εντοπίζονται «στην ίδια την χώρα».
Ο Γερμανός αξιωματούχος- τον οποίο επικαλείται το Reuters χωρίς να τον κατονομάζει- επισημαίνει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα μπορούν να ανοίξουν αν δεν υπάρξει σχέδιο διάσωσης και αναφέρει ότι «δεν έχει ιδέα» πότε και αν θα περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από την κυπριακή βουλή.
Υπ’ αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις και με δεδομένο ότι δε θα περάσει το σχέδιο η αυριανή ημέρα είναι ίσως η δυσκολότερη αφού θα κριθεί κατά πόσο θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες κι αν από την Πέμπτη θα υπάρξει χρεοκοπία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου