Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αρχίζει πόλεμος κατά του παρεμπορίου




Αρχίζει από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μια νέα συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του παρεμπορίου, μιας δραστηριότητας η οποία στερεί ετησίως από τα δημόσια ταμεία έσοδα 6 δισ. ευρώ και από τις νόμιμες εμπορικές επιχειρήσεις τζίρο άνω των 20 δις ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε χθες ότι, αυτή τη φορά, στην προσπάθεια θα συμμετέχουν όλοι, ακόμη και οι εκπρόσωποι του εμπορίου, και ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός υπό την καθοδήγηση ενός «θαλάμου επιχειρήσεων».

Ο… επικεφαλής «αξιωματικός» στο θάλαμο επιχειρήσεων, που θα βρίσκεται στην πλατεία Κάνιγγος, θα είναι ο Στέφανος Κομνηνός, γενικός γραμματέας Εμπορίου τα τελευταία 3 χρόνια. Αναλαμβάνει να συντονίζει ασύνδετες σήμερα υπηρεσίες, όπως είναι το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ., με τα Τελωνεία, τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια και τις εμπορικές εργοδοτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη, η κυβερνητική απόφαση είναι να ξεκινήσει μια διαρκής επιχείρηση «σκούπα» για το παρεμπόριο. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο με όλες τις λεπτομέρειες και από τότε θα ξεκινήσει σε καθημερινή βάση ο συντονισμός και η μάχη κατά του παρεμπορίου. Θα λειτουργεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες.

Οι εκπρόσωποι του εμπορίου έδειξαν ικανοποίηση για την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε: «Φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχει ισχυρή βούληση να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό βαθμό το παρεμπόριο. Και αν συνδυαστεί και η μάχη εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα ως Πολιτεία, θα εξοικονομηθούν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και θα εξυγιανθεί και η αγορά. Θα συμμετάσχουμε ενεργά με μέλη μας σε αυτό το θάλαμο επιχειρήσεων».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, η ετήσια απώλεια δημόσιων εσόδων από το παρεμπόριο είναι 6 δισ. ευρώ -δηλαδή σχεδόν τα μισά του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση- ενώ ο τζίρος που αφαιρείται από τη νομίμως λειτουργούσα αγορά φτάνει στα 25 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης πιστεύει πως απαιτούνται η τοποθέτηση καμερών στις πύλες εισόδου στα τελωνεία (μόνο η Ελλάδα δεν έχει στα Βαλκάνια), έλεγχοι στις αποθήκες λαθρεμπορίου και τελευταίοι πρέπει να είναι οι έλεγχοι στο πεζοδρόμιο. Σε υπόμνημα που είχε στείλει στον υφ. Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά περιγράφεται το παρεμπόριο ως μάστιγα ενώ στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Κορκίδης εμφανίσθηκε πρόθυμος να συμβάλει ενεργά στην προσπάθεια.

«Δεν θα είμαστε ελεγκτές. Θα είμαστε επόπτες. Σε κάθε μικρή τοπική κοινωνία εμείς θα εκπαιδεύσουμε 5-6 στελέχη της ΕΣΕΕ από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και ειδικά αυτοί που έχουν και μπορούν να μας δώσουν τα φώτα τους για το πώς μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα προϊόντα απομίμησης. Τα στελέχη της ΕΣΕΕ, μέσω του κέντρου εκπαίδευσης το οποίο έχουμε, θα εκπαιδεύσουν 250 εμπόρους σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ως προς την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα μπορούμε να έχουμε έναν επόπτη σε κάθε εμπορικό δρόμο, ο οποίος θα αναφέρεται σε αυτό το κέντρο στο 5ψήφιο νούμερο και θα καταγγέλλει κάθε παρεμπορική δραστηριότητα. Εμείς δεν θα κάνουμε τους αστυνόμους και ούτε τους κλέφτες», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Στη γλώσσα των αριθμών

22 εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων («μαϊμού») δεσμεύθηκαν στα τελωνεία της χώρας το 2009.

663.400 το 2010 και 770.583 το 2011 είναι ο αριθμός των κατασχεθέντων από την ΕΛ.ΑΣ.

2,63 εκατ. προϊόντα «μαϊμού» έχουν κατασχεθεί από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία σε αποθήκες του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά.

69 δισ. ευρώ έφτανε η παραοικονομία το 2008 (30% του ΑΕΠ της χώρας).

52 δισ. ευρώ έχει μειωθεί σήμερα η παραοικονομία λόγω της κρίσης.

20 δισ. ευρώ χάνει από διαφυγόντες φόρους και ΦΠΑ το Δημόσιο λόγω παραοικονομίας, εκ των οποίων τα 6-8 δισ. ευρώ αφορούν στο παρεμπόριο.

Μιχάλης Βουτσαδάκης στον Ελεύθερο Τύπο

http://www.antinews.gr/2012/08/23/175869/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου