Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ως "μειονότητα" αντιμετωπίζει τους λευκούς φοιτητές Πανεπιστήμιο


Για πρώτη φορά ένα βρετανικό πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνει τους λευκούς άνδρες στην στρατηγική του να βοηθήσει τιςυποεκπροσωπούμενες ομάδες. Το πανεπιστήμιο είναι το Royal Veterinary College, όπου πάνω από τα τρία τέταρτα των πρωτοείσακτων είναι γυναίκες.

Αν και το κολλέγιο αποτελεί μια ακραία περίπτωση, αντανακλά μια ευρύτερη τάση των γυναικών να προσπεράσουν τους άνδρες στον τομέα της εκπαίδευσης. Από τα 24 κορυφαία πανεπιστήμια του Ομίλου Russell, μόνο στα τρία έχουν την πλειοψηφία οι άνδρες φοιτητές.

Σε όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια, φοιτούν 984.000 φοιτήτριες, σε σύγκριση με 713.000 φοιτητές. Η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι νέοι κανόνες της κυβέρνησης να διευκολύνουν τα πανεπιστήμια να δέχονται φοιτητές με βαθμούς A ή καλύτερους, περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες.

Αν και τα αποτελέσματα της βαθμολογίας της περασμένης εβδομάδας έδειξαν τα αγόρια να ξεπερνούν ελάχιστα τα κορίτσια στο βαθμό Α *, για πρώτη φορά, τα κορίτσια παραμένουν σημαντικά να έχουν περισσότερες πιθανότητες από ό, τι τα αγόρια να επιτύχουν υψηλούς βαθμούς.

Σύμφωνα με την Mary Curnock Cook, διευθύνων σύμβουλο της Υπηρεσίας Εισαγωγής Πανεπιστημίων και Κολεγίων, το «πολύ ανησυχητικό χάσμα» μεταξύ επιδόσεων ανδρών και γυναικών στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο οδηγεί σε "θεμελιώδεις αλλαγές" στην κοινωνία.

Επαγγέλματα που ήταν παραδοσιακά ανδρικά προπύργια αποκαλύπτουν την «επανάσταση των δύο φύλων» στο χώρο εργασίας.

Στη νομική, οι γυναίκες αποτελούσαν το 60 τοις εκατό των ατόμων που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις δικηγόρων το 2010.

Κατά το ίδιο έτος, το 56 τοις εκατό των θέσεων στις ιατρικές σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου καλύφθηκε από γυναίκες, σε σύγκριση με λιγότερο από το ένα τέταρτο που ήταν στη δεκαετία του 1960, και προβλέπεται ότι μέχρι το 2017 οι γυναίκες γιατροί θα είναι η πλειοψηφία.

Κυριαρχία των γυναικών έχουμε και στην κτηνιατρική επιστήμη, όπου περίπου τα τρία τέταρτα των νέων ειδικευμένων κτηνιάτρων είναι πλέον γυναίκες. Έως το 2015, εκτιμάται ότι το 90 τοις εκατό εκείνων που λαμβάνουν θα είναι γυναίκες.

Η τεράστια ανισορροπία οδήγησε το Royal Veterinary College, μαζί με άλλες πανεπιστημιουπόλεις στο βόρειο Λονδίνο και στο Hertfordshire, να ξεκινήσουν μια εκστρατεία, για να προσελκύσουν «λευκούς άντρες», μεταξύ άλλων υποεκπροσωπούμενων ομάδων, όπως μαθητές που προέρχονται από φτωχό περιβάλλον και εθνοτικές μειονότητες.

Οι λευκοί άντρες ορίζονται πλέον ως υποεκπροσωπούμενη ομάδα - γιατί, ενώ αποτελούν περίπου το 45 τοις εκατό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αποτελούν μόνο το 20 τοις εκατό των πρώτο- εισερχομένων στα κολέγια.

Τα ενημερωτικά φυλλάδια και το διαφημιστικό υλικό έχει επανασχεδιαστεί ώστε να διαθέτουν φωτογραφίες και αποσπάσματα από λευκούς φοιτητές.

Το κολέγιο στοχεύει και σε άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών μειονοτήτων και των δύο φύλων, οι οποίοι μαζί αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μόνο το 6 τοις εκατό των σπουδαστών στο κολλέγιο.

Ο καθηγητής Stephen May είπε: «Η ανησυχία μας είναι ότι μόνο άποψη επαγγελματικής κοινότητας, ένα μίγμα των δύο φύλων είναιυγιές.

Η κ. Curnock Cook, δήλωσε: "Αν κοιτάξετε στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, στη πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια τα αποτελέσματα στο πανεπιστήμιο θα δείτε ένα πολύ ανησυχητικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

"Κάποιον πρέπει να απασχολήσει το θέμα ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα επιτρέπει στις γυναίκες να τα πηγαίνουν συνολικά πολύ καλύτερα από ό, τι οι άνδρες. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί θα αρχίσει να δημιουργείται μια αρκετά θεμελιώδης κοινωνιολογική αλλαγή. "

Ενώ οι γυναίκες σφυρηλατούν επιτυχή σταδιοδρομία στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, ορισμένα αγόρια φοβούνται ότι θα μείνουν στα παλιοσίδερα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους φέρεται μειονεκτικά.

Τα μαθήματα και οι σπονδυλωτές εξετάσεις, η λιγότερη έμφαση στη σωματική άσκηση, το εξωτερικό πρόγραμμα σπουδών και η έλλειψη ανδρών εκπαιδευτικών έχουν κατηγορηθεί για τις χαμηλές επιδόσεις των αγοριών. Τα λευκά αγόρια της εργατικής τάξης τώρα τα πάνε χειρότερα στο σχολείο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου