Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ενημερώσαμε Αμερικανούς και Αφγανούς αλλά συνέχισαν να βομβαρδίζουν το νοσοκομείο



Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 εργαζόμενοι και να τραυματισθούν δεκάδες.

Συγνώμη ζήτησε ο αμερικανικός στρατός

Αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 16 ανθρώπους σε ένα νοσοκομείο που διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η οργάνωση βοήθειας. Τουλάχιστον εννέα μέλη του προσωπικού των MSF, τέσσερις ενήλικες ασθενείς και τρία παιδιά σκοτώθηκαν, ανέφερε η οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.

"Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο", ανέφεραν οι MSF που δήλωσαν επίσης πως είχαν δώσει προληπτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου τους σε "όλα τα μέρη" της σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.

"Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες", καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου συνεχίστηκε "για περισσότερο από 30 λεπτά" αφού η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας. δήλωσαν σήμερα οι MSF.

Οι MSF απαιτούν "να χυθεί γρήγορα άπλετο φως" σε αυτή την επίθεση στην οποία τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν και που μπορεί να οφείλεται σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

Συγνώμη ζήτησε ο αμερικανικός στρατός

Ο επικεφαλής των υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας έπειτα από τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε συγγνώμη, ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι. Εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως το τηλεφώνημα του Κάμπελ στον Γάνι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ δήλωσε σήμερα ότι "εξαντλητική έρευνα" διεξάγεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην αφγανική πόλη Κουντούζ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι "οι αμερικανικές δυνάμεις, προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας , επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και οι Ταλιμπάν".

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/giatroi-xwris-sunora-enhmerwsame-amerikanous-kai-afganous-alla-synexisan-na-vomvardizoyn-to-nosokomeio.3698082.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου