Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Μακελειό στην Άγκυρα: Τουλάχιστον 95 νεκροί από εκρήξεις



Στους 245 οι τραυματίες - Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης για «ειρήνη και δημοκρατία»

Ο θάνατος 95 ανθρώπων έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τη διπλή ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την τουρκική πρωτεύουσα, το πρωί του Σαββάτου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 245, εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο Reuters πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζουν τις αναφορές για βομβιστές αυτοκτονίας. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής για την ασφάλεια.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά περίπου είκοσι δευτερολέπτων, σε κεντρική διασταύρωση έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης από κινήματα της αριστεράς για την «ειρήνη και δημοκρατία» κατά των συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τη διαδήλωση είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.

Στους δρόμους της Άγκυρας επικρατεί ο απόλυτος πανικός. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου είναι σοκαριστικές, καθώς δείχνουν ανθρώπους πεσμένους στο δρόμο μέσα σε λίμνες αίματος. Πτώματα κείτονται στο έδαφος καλυμμένα από σημαίες, ενώ κηλίδες αίματος και ανθρώπινα μέλη είναι διάσπαρτα στο δρόμο.

Οι σημερινές εκρήξεις εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία, όπου έχει ανοίξει νέα θερμή περίοδος στο Κουρδικό. Επιπλέον, οι επιθέσεις σημειώθηκαν τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές που στήνονται εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου.

Παράλληλα, μνήμες ξυπνούν από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Σουρούτς της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, που σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυμάτισε 100 ακόμα. Εκείνη η επίθεση σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση για το Κομπάνι.

Προειδοποιητικά πυρά των αστυνομικών κοντά στο σημείο των επιθέσεων

Προειδοποιητικά πυρά στον αέρα έριξε η τουρκική αστυνομία στην προσπάθειά της να διαλύσει μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού.Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί» όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

http://www.protothema.gr/world/article/516789/ekrixi-se-sidirodromiko-stathmo-stin-agura-plirofories-gia-pollous-traumaties/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου