Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Δανία: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε εκδήλωση για τον ισλαμισμό

 Δανία: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε εκδήλωση για τον ισλαμισμό

Ένας πολίτης νεκρός και τρεις αστυνομικοί τραυματίες είναι σύμφωνα με την αστυνομία της Δανίας μέχρι στιγμής ο απολογισμός από πυρά δύο αγνώστων κατά καφετέριας στην Κοπεγχάγη όπου ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς συμμετείχε σε συζήτηση για για την τέχνη και τη βλασφημία. Όπως μεταδίδει το Reuters τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο Γάλλος πρέσβης που μιλούσε στην εκδήλωση είναι σώοι.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία της Δανίας οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο. Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

 «Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

 «Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος», διηγήθηκε ο Γάλλος πρεσβευτής.

 «Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», εξήγησε ο Φρανσουά Ζιμερέ.

 «Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

 Ο Λαρς Βιλκς προκάλεσε πολεμική το 2007 όταν δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργάνωσεις. Εκτοτε, ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία.

Στη δημοσιότητα στοιχεία του οχήματος διαφυγής

Οι δύο δράστες της επίθεσης στην Κοπεγχάγη διέφυγαν με αυτοκίνητο επιβεβαίωσε η αστυνομία δίνοντας στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Ένας άνδρας, άγνωστης ταυτότητας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ τρεις αστυνομικοί της δύναμης που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της εκδήλωσης, τραυματίσθηκαν.

Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007.

Έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ.

Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

Σημειώνεται ότι, ο Λαρς Βιλκς προκάλεσε πολεμική το 2007 όταν δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργανώσεις. Έκτοτε, ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, BBC

http://www.naftemporiki.gr/story/916254/dania-enas-nekros-apo-purobolismous-se-ekdilosi-gia-ton-islamismo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου