Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο θάνατος του Σαουδάραβα βασιλιά και η υποκρισία των ηγετών της Δύσης που κόπτονται για την «ελευθερία του λόγου» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα»


Η υποκρισία των δυτικών «δημοκρατικών» ηγετών που νοιάζονται για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και την «ελευθερία του λόγου», σε όλο της το μεγαλείο για μια άλλη φορά. Ακόμα και συστημικά και «προοδευτικά» μέσα το παραδέχονται. Την ίδια ώρα μια πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στο ίδιο επίπεδο με την ISIS όσον αφορά τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Η πορεία κατά της «τρομοκρατίας» στο Παρίσι προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων του ‘Charlie Hebdo’ δεν θεωρήθηκε άξια συμμετοχής από τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Τζο Μπάιντεν. Αντίθετα με τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ο Λευκός Οίκος έκανε τα πάντα ώστε αυτοί οι δύο να δείξουν όσο περισσότερο σεβασμό μπορούσαν στο νέο Σαουδάραβα βασιλιά.

Για την διαφορά μεταξύ των αποφάσεων για το Ριάντ και το Παρίσι, ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την κλήση για συλλυπητήρια για τον βασιλιά Αμπντάλα από τους παγκόσμιους ηγέτες, ενώ αντίθετα, αιφνιδιάστηκε όταν 44 αρχηγοί κρατών εμφανίστηκαν να κρατάνε στα χέρια τους πλακάτ με το “JeSuis Charlie” μόλις μετά από δύο ημέρες και τόσο εξεπλάγη για το γεγονός ώστε  αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Μπορεί να φαίνεται απρεπές σε μερικούς που ο Ομπάμα σπεύδει να υποβάλει τα σέβη του σε μια φεουδαρχική μοναρχία ενώ απέτυχε να τιμήσει τα αθώα θύματα της τρομοκρατίας. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο που διακυβεύεται σε αυτή την επίσκεψη πέρα από τις εμφανίσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν μια σχέση συνεργασίας με τον νέο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω ταραχών που απειλούν και τις δύο χώρες: το Ισλαμικό Κράτος της Συρίας στην Ανατολή (ISIL) έχει αποκεφαλίσει Αμερικάνους και ελέγχει μεγάλα τμήματα εδαφών στη γειτονική Συρία. Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο έχει ορθωθεί ξανά σε μια άλλη γειτονική προς την Σαουδική Αραβία χώρα, την Υεμένη, καθώς αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας και καθαίρεσε τον φιλο-αμερικάνο πρόεδρο. Και με τη κυβέρνησή του να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με το Ιράν, ο Ομπάμα πρέπει να καθησυχάσει τους ανήσυχους Σαουδάραβες ηγέτες για την επαναπροσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών με τους γεωπολιτικούς και θρησκευτικούς αντιπάλους τους.

Η ευλαβική αντίδραση των ηγετών της Δύσης στην είδηση του θανάτου του βασιλιά Αμπντάλα και η αναμενόμενη πομπή των κορυφαίων αξιωματούχων να δώσουν τα συλλυπητήριά τους στο Ριάντ χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η Σαουδική Αραβία, με τον άφθονο πλούτο και τη γεωπολιτική επιρροή, είναι μια αέναη εξαίρεση το ενδιαφέρον της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ξέσπασμα των ύμνων για τον βασιλιά επικεντρώθηκε στην ιδιότητά του ως σχετικά «φιλελεύθερου» στα πλαίσια βέβαια της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Όμως, η πρόσφατη δημόσια μαστίγωση ενός φιλελεύθερου blogger και το βίντεο του αποκεφαλισμού μιας γυναίκας με ένα σπαθί έχουν προσφέρει στιγμιότυπα ενός από τα σκληρότερα καθεστώτα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

«Η βασιλεία του βασιλιά Αμπντάλα επέφερε οριακά προνόμια για τις γυναίκες, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα στους Σαουδάραβες πολίτες στην ελεύθερη έκφραση, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι», δηλώνει η Human Rights Watch. Η ομάδα δήλωσε ότι από το 2011, το καθεστώς έχει γίνει ακόμη πιο σκληρό, όπως έχει επιχειρήσει να καταπνίξει την διαδικτυακή κριτική «μέσω εκφοβισμών, συλλήψεων, διώξεων, καθώς και μεγάλων ποινών φυλάκισης».

Ο Raif Badawi, ο blogger, καταδικάστηκε σε 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο, με 50 κάθε μαστιγώσεις φορά μέσα σε έναν χρόνο, μόνο επειδή διαχειριζόταν μια φιλελεύθερη ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ελευθερία του λόγου. Το βίντεο της εκτέλεσης, που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα από ακτιβιστές, ήταν ένα παράδειγμα μιας διαδεδομένης πρακτικής. Πάνω από 80 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2014, ως επί το πλείστον με αποκεφαλισμό, μια πρακτική που έχει προκαλέσει παγκόσμια αποστροφή όταν χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές του ISIS.

Κανένα από αυτά τα θέματα δεν κατέστη δυνατόν να μετριάσει την δυτική ερωτοτροπία με το Ριάντ ή την άμεση ανταπόκριση στο θάνατο του βασιλιά. Ο σημαίες τέθηκαν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια σε όλο το Λονδίνο την Παρασκευή, σε μια κίνηση που το υπουργείο πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι ήταν σύμφωνη με το πρωτόκολλο, μετά το θάνατο ενός ξένου μονάρχη. Και η βρετανική βασιλική οικογένεια θα αποστείλει τον Πρίγκιπα Κάρολο να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου