Την ώρα που η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Νότιο Κορέα, την στιγμή που η απειλητική διάθεση κατά των ΗΠΑ δεν κοπάζει, και ενώ η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού των ξένων πρεσβειών στα εδάφη της σε περίπτωση σύρραξης καλώντας τους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα για δική τους προστασία, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πρωταγωνιστεί σε μια επιτυχημένη παράσταση της οποίας σύντομα θα κατέβει η αυλαία.
«Η Βόρειος Κορέα είναι επικίνδυνα κοντά στο να περάσει το όριο. Όχι το όριο που οδηγεί στην εκτόξευση πυραύλου κατά των ΗΠΑ, αλλά στο όριο ανάμεσα σε ένα κακοποιό κράτος και την παρωδία ενός κακοποιού κράτους. Οι ψευτοπαλληκαρισμοί της Πιονγκγιάνγκ είναι τόσο κωμικοί όσο η πυρηνική απειλή της είναι αβάσιμη», σχολιάζει με σιγουριά ο διευθύνων σύμβουλος του Foreign Policy και στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον, Ντέιβιντ Ρόθκοπφ.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν ελαφρά τις απειλές. Εξάλλου, όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, «όταν μια χώρα με πολυπληθή στρατό και πυρηνικά όπλα αρχίζει να γίνεται απερίσκεπτη, τότε είναι ανεύθυνο να απορρίψει κανείς την πιθανότητα ότι μπορεί να κάνει κάτι στην πραγματικότητα τρελά αυτοκαταστροφικό».
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Ρόθκοπφ, η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με το γιατί η Βόρειος Κορέα προχωρά σε αυτές τις απειλές.
Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον, είναι πιθανό η Βόρειος Κορέα να απειλεί τις ΗΠΑ γιατί νομίζει πως δεν θα ανταποδώσει τα πυρά. «Είναι σαν τις παλιές χολιγουντιανές ταινίες που ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, λάτρευε. Σε αυτά τα γούεστερν, υπήρχαν στιγμές που κάποιοι επίδοξοι γκάνγκστερς, κάποιο τρελό παιδί, προκαλούσε έναν παλιό καουμπόι με μεγάλη φήμη. Αυτό το έκανε για να ανέβει ηθικά. Όμως την ίδια στιγμή δεν πίστευε ότι ο καουμπόι θα τραβούσε την σκανδάλη», παρατηρεί ο Ρόθκοπφ.
Μπορεί στα γούεστερν οι καουμπόι να μην σκοπεύουν να τραβήξουν την σκανδάλη, όμως οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ειδικά μετά τη μεταφορά του δεύτερου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που μεταφέρθηκε στην ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε κινητό εκτοξευτήρα.
Άλλωστε, όπως τονίζει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου: «δεν θα εκπλαγούμε αν τους δούμε να προβαίνουν σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς τους έχουμε δει να εκτοξεύουν πυραύλους στο παρελθόν», κάνοντας έκκλησης η Βόρειος Κορέα να θέσει τέλος στις προκλήσεις της.
Παράλληλα, δεν είναι τυχαία η αντίδραση του ΟΗΕ, που παρότι ανακοίνωσε πως το προσωπικό των πρεσβειών θα παραμείνει στη θέση του, συμπλήρωσε πως ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι Μουν «ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο».
Σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή στη Νότιο Κορέα
Την ίδια ώρα, η Νότιος Κορέα μοιάζει να αγνοεί παντελώς τις απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι, στα καταστήματα μπαινοβγαίνουν πελάτες, οι άνθρωποι κατευθύνονται όπως κάθε ημέρα στη δουλειά τους…με λίγα λόγια η ζωή κυλά σε κανονικούς ρυθμούς. Παρά τα συνεχή τηλεγραφήματα με τις νέες μετακινήσεις πυραύλων στην νοτιοανατολική ακτή της χώρας, παρά τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τους στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ή τον ηγέτη της Βορείου Κορέας να εξετάζει τους στόχους του, πάρα τις προειδοποιήσεις των πολιτικών ότι θα απαντήσουν σε κάθε πρόκληση, ο λαός της Νοτίου Κορέας δείχνει να μην επηρεάζεται.
Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη και πιθανόν να μην είναι ούτε η τελευταία απειλή που δέχονται από την Πιονγκγιάνγκ. «Δεν φοβάμαι. Ποτέ δεν ένιωσα φόβο, γιατί οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν κάνει τίποτα ακόμα, εκτός από τις απειλές», δηλώνει μια νεαρή γυναίκα στο BBC, ενώ ένας άνδρας λέει: «χωρίς νεκρούς στην Νότιο Κορέα, δε νομίζω οι Νοτιοκορεάτες να νιώσουν απειλή».
Όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος στο CNN: «ξέρουμε ότι η Βόρειος Κορέα δεν θέλει πόλεμο. Αυτό που θέλουν είναι χρήματα και φαγητό», τονίζοντας πως η Πιονγκγιάνγκ τα έχει δοκιμάσει όλα, από πυραύλους, πυρηνική απειλή, μέχρι εκατομμύρια στρατιωτών, για να εκβιάσει τον Νότο.
Βέβαια, την ίδια αδιαφορία δεν δείχνουν οι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι έχουν νωπές μνήμες από την επίθεση του 2010 όταν οβίδες εκτοξεύθηκαν από τη Βόρειο Κορέα στο νησί Ιονπιόνγκ προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές, αλλά και τον θάνατο τεσσάρων πολιτών. Έτσι, ενώ η προοπτική πολέμου δεν περνά από το μυαλό των κατοίκων της Σεούλ, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η απειλή είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου