Μέχρι την Παρασκευή, που θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, σύμφωνα με το Reuters.
«Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Γιούνκερ τα βασικά στοιχεία του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, τα οποία περιλαμβάνουν ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις και νέα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών και αύξησης των εσόδων», δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε νέα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για φέτος, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων στη φορολογία και μείωσης του αφορολογήτου ορίου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, για να «κλείσει» πλήρως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος έχει ολοκληρωθεί.
Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε ότι «θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για τους Έλληνες εργαζόμενους» και ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως το μνημόνιο δεν απέτυχε, καθώς έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και ολιγωρίες που θα καλυφθούν.
Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο μνημόνιο που αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους και το οποίο θα περιλαμβάνει και τη «λύση πακέτο» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η λύση αυτή φαίνεται πως θα περιλαμβάνει και διέξοδο για τον όγκο του χρέους, αλλά και ένα νέο δάνειο ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της το 2012 και το 2013.
Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Γιούνκερ, οι επιθεωρητές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα κάνουν ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος του Eurogroup διέψευσε ωστόσο τα περί έκτακτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα.
«Δεν έχω συγκαλέσει σύνοδο (του Eurogroup) για την κρίση… οι πληροφορίες για συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα είναι αναληθείς», ανέφερε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στη Γερμανία.
Αλλες πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα εκδώσουν αύριο ανακοίνωση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματός της, αλλά δεν θα αναφέρουν αν θα λάβει νέο πακέτο βοήθειας η Αθήνα.
«Η τρόικα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες αργότερα σήμερα και να εκδώσει κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή», δήλωσε άτομο προσκείμενο στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, η ανακοίνωση αυτή θα εστιάσει αποκλειστικά στο αν η χώρα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τα δημοσιονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις με την υφιστάμενη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ.
Εξετάζεται η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να υποθηκευτεί η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση κρατικών ομολόγων που θα διατεθούν σε τράπεζες.
Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, μια τέτοια ρύθμιση θα βοηθούσε τη χώρα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η ιδέα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φέρονται να εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με πηγές από την Ε.Ε., βάσει της εν λόγω πρότασης η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, αν και αυτή η πρόταση μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ.
Αυτό θα εμπόδιζε ενδεχομένως και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επιτάχυνση του οποίου πιέζει την κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς οτιδήποτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί στους επενδυτές, παρατηρεί το πρακτορείο.
«Είναι ένα πιθανό μέρος της λύσης, αν και δεν το θεωρώ ως τη μοναδική λύση», είπε πηγή με γνώση της διαδικασίας. ’λλες πηγές επιβεβαίωσαν ότι η ιδέα εξετάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές», είπε η πηγή, προσθέτοντας πως «το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα να βγει από την ευρωζώνη».
Η κρίση οφείλεται στο ότι καταναλώναμε χωρίς να παράγουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράγουμε ελάχιστα και πανάκριβα.
Χρειαζόμαστε επομένως ανταγωνιστική οικονομία.
Αυτό γίνεται με 2 τρόπους: Είτε θα χρησιμοποιήσουμε μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε θα εξαθλιώσουμε τους Έλληνες ώστε να δουλεύουν αυτοί τις δουλειές των μεταναστών και με Κινέζικα μεροκάματα.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, και να κάνουμε "πράσινη ανάπτυξη", και να πληρώνουμε για την "πράσινη ενέργεια" 12 φορές περισσότερο από τον εγχώριο λιγνίτη(ο οποίος επαρκεί για πολλές δεκαετίες). Ακριβή ενέργεια σημαίνει ακριβά προιόντα και υπηρεσίες.
Επίσης χρειάζεται δραστική μείωση γραφειοκρατίας και φορολογίας για τους πολίτες, απλοποίηση της νομοθεσίας, αλλαγή χωροταξίας και διευκόλυνση της μονοκατοικίας/αγροικίας(στο διαμέρισμα δεν παράγουμε τίποτα), κτλ κτλ.
Η Ελλάδα δεν έχει την ισχύ των Δυτικών, όπου ζούσαν με τύπωμα χρήματος, και πληρώναν τους πολίτες τους για να μην εργάζονται. Μόνο με αύξηση της παραγωγής/ανάπτυξης/ΑΕΠ θα αντιμετωπίσουμε την κρίση.