Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

«Θερμό επεισόδιο» Τουρκίας - Ισραήλ στο Νταβός για την αιματοχυσία στη Γάζα:

«Σκοτώνετε ανθρώπους» φώναξε ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Σιμόν Πέρες και αποχώρησε εξοργισμένος από την αίθουσα συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, καθώς δεν του δόθηκε από τον συντονιστή πρόσθετος χρόνος έπειτα από μακρά παρέμβαση του Ισραηλινού προέδρου που υπεραμύνθηκε του πολέμου στη Γάζα...

Η αντιπαράθεση των Ταγίπ Ερντογάν και Σιμόν Πέρες ήταν οξύτατη με τους δύο ηγέτες να φωνάζουν παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα στην αίθουσα της συνεδρίασης στο ελβετικό θέρετρο.

Έχοντας υπεραμυνθεί επί 25 λεπτά σε έντονο τόνο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σιμόν Πέρες ύψωσε τη φωνή και δείχνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν με το δάκτυλο δήλωσε ότι και η Τουρκία θα έκανε το ίδιο εάν εκτοξεύονταν κάθε βράδυ ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη.

«Προσέξτε υπέρ τίνος τάσσεστε» είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος στον Ερντογάν, αναφερόμενος στη Χαμάς.

Οι απογευματινές εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή πραγματοποιούνταν με προεδρεύοντα τον αρθογράφο της Washington Post Ντέιβιντ Ινάτιους. Ο Ερντογάν επιχείρησε να αντικρούσει τον Σιμόν Πέρες, ζητώντας ξανά λόγο τη στιγμή που ολοκληρώνονταν οι εργασίες της συνεδρίασης και ο συντονιστής απάντησε «μόνο ένα λεπτό».

Απευθυνόμενος στο Σιμόν Πέρες στον ενικό, ο Ερντογάν τού εξαπέλυσε φραστική επίθεση.

«Εσύ είσαι μεγαλύτερος μου, αλλά ο τόνος της φωνής σου είναι έντονος. Κι αυτό προέρχεται από την ψυχολογία αυτού που έχει εγκληματίσει. Εσείς ξέρετε πολύ καλά να σκοτώνετε. Ξέρω ότι σκοτώσατε μικρά παιδιά στις παραλίες, εσείς είχατε πρωθυπουργούς που δήλωναν ότι αισθάνονταν ευτυχισμένοι όταν έμπαιναν στα Παλαιστινιακά Εδάφη πάνω σε τανκς» είπε.

Ο συντονιστής διέκοψε λέγοντας πως «η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει εκ νέου, δεν υπάρχει χρόνος».

«Αφήστε με να τελειώσω» επέμεινε ο Ερντογάν και όταν ο συντονιστής αρνήθηκε λέγοντας ότι «πρέπει να ακολουθήσει το γεύμα» ο Τούρκος πρωθυπουργός αποχώρησε εξοργισμένος από την αίθουσα λέγοντας: «Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω στο Νταβός μετά από αυτό».

Ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία

Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και στην Τουρκία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι ο Ερντογάν «πρέπει να αποφασίσει αν υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους ή τη Χαμάς», ενώ σχολιαστής της εφημερίδας Milliyet, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, είπε πως «ενδεχομένως, ο Ερντογάν έχει κουραστεί και θα έπρεπε να μεσολαβήσει μία περίοδος ξεκούρασης».

Από την άλλη, τα φιλικά προσκείμενα στην τουρκική κυβέρνηση κανάλια μεταδίδουν την πληροφορία ότι κατά την επιστροφή του στην Τουρκία ο Ερντογάν θα τύχει θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το άνευ προηγουμένου φραστικό επεισόδιο ο Ερντογάν δεν έκανε καμία υποχώρηση, εκτός από το να αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο να μεταβεί εκ νέου στο Νταβός.


Ξεκίνησε μιλώντας για διαδικαστικά θέματα. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μπαν μίλησε επί οκτώ λεπτά, εγώ επί 12, ο κ. Μούσα 12, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ μιλούσε επί 25 λεπτά, απευθυνόμενος σε μένα με έντονο τόνο, κατά παράβαση των κανόνων, που διέπουν τις συζητήσεις, αλλά και των τρόπων, που έχουμε συνηθίσει στο Νταβός» είπε.

Αναφερόμενος στη στάση του συντονιστή τής συζήτησης ισχυρίσθηκε ότι «ο συντονιστής επιχείρησε να μη δώσει το λόγο στους υπόλοιπους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήμουν και εγώ. Όταν πήρα την πρωτοβουλία και πήρα το λόγο, δεν μου επέτρεψε να διατυπώσω τις απόψεις μου. Κι εγώ αντέδρασα και εγκατέλειψα τη συζήτηση, η οποία πλησίαζε στο τέλος της».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου