Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Οι Τούρκοι τον χαβά τους:

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία, λίγες ώρες μετά το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 παρενόχλησαν σήμερα το πρωί ελληνικό Super Puma που εκτελούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Αγαθονήσι. Προκλητικό περιστατικό είχε σημειωθεί και χθες, των Θεοφανίων, λίγο μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από το νησί.
Τα τουρκικά μαχητικά φαίνεται ότι προσέγγισαν το ελληνικό Super Puma και του ζήτησαν να αποχωρήσει από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πετά σε ….τούρκικο εναέριο χώρο. Στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά. Την ίδια ώρα, τουρκικό σκάφος στην περιοχή παρενόχλησε την ελληνική κανονιοφόρο “Νικηφόρος”, που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η ελληνική κανονιοφόρος παρενοχλήθηκε από την τουρκικό περιπολικό, ενώ τουρκικά F-16 πετούσαν πάνω από το Σούπερ Πούμα, δημιουργώντας κίνδυνο για την ασφάλεια του πληρώματος. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως δύο ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι εισβολείς στις 09.22 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι και στις 09.55 -βγαίνοντας από το FIR Αθηνών- έκαναν υπέρπτηση άνωθεν και του Αγαθονησίου.
Το ελληνικό Super Puma, βρέθηκε στην περιοχή του Αγαθονησίου χθες, προσπαθώντας να εντοπίσει 15 άτομα που βρίσκονταν στη θάλασσα, που πιθανότατα ήταν παράνομοι μετανάστες. Το Super Puma δεν. Δεν κατάφερε όμως να τα εντοπίσει κι έτσι η επιχείρηση ξεκίνησε εκ νέου σήμερα το πρωί για να ακολουθήσει η τουρκική εισβολή.
Το περιστατικό αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σοβαρό και θεωρείται η επίσημη απάντηση της Άγκυρας στην προσπάθεια του ελληνικού κράτους (με την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι) να επισημάνει ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβητηση της ελληνικής κυριαρχίας.

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου