Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Φιάσκο στην Χίο: Έχασαν τους μετανάστες για Τουρκία

Φιάσκο: Έχασαν τους μετανάστες για Τουρκία

«Εξαφανίστηκαν» 100 μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν σήμερα από τη Χίο στο Δικελί

Μπορεί χθες να ξεκίνησε με πανηγυρισμούς η πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών από την Χίο και την Μυτιλήνη στο λιμάνι του Δικελί, επί τη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, η εικόνα όμως σήμερα είναι τελείως διαφορετική.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι περίπου εκατό μετανάστες που ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν από την Χίο στην γειτονική Τουρκία.... εξαφανίστηκαν!

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του «www.politischios.gr», ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς «εξαφανίστηκαν» τα περίπου 100 άτομα που θα επέστρεφαν σήμερα στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες σε όλο το νησί για τον εντοπισμό τους.

Οι μετανάστες πιθανότατα επωφελήθηκαν την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο νησί από την «απόδραση»  από το κέντρο φιλοξενίας την Παρασκευή.

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι.

Η κατάσταση στο νησί τις τελευταίες ημέρες είναι εκρηκτική με πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν, για πέμπτη συνεχή ημέρα, στο λιμάνι.

Η δημοτική αρχή σήμερα θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι. Χθες έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

Την ίδια ώρα με έκτακτη πτήση έφτασαν τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Χίου περίπου πενήντα Γάλλοι αστυνομικοί της δύναμης Frontex.

Οι Γάλλοι έφτασαν με ειδικό αεροσκάφος, μάλλον υπηρεσιακό ή μισθωμένο από την γαλλική αστυνομία και κατευθύνθηκαν σε διάφορα καταλύματα του νησιού με ιδιωτικά ή μισθωμένα οχήματα, καθώς και με ταξί.

Η ομάδα αυτή, μαζί με άλλους αστυνομικούς της Frontex, που ήδη βρίσκονται στη Χίο θα συνοδεύουν τους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

http://www.protothema.gr/greece/article/567516/fiasko-den-vriskoun-tous-metanastes-gia-na-tous-pane-stin-tourkia-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου