Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Σε ξέφραγο αμπέλι μετατρέπουν τη χώρα

Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα βαράει διάλυση με το νέο κύμα μεταναστών, που το κέντρο της Αθήνας έχει καταντήσει αποθήκη ψυχών και η Κως έχει γίνει νέα… Αμυγδαλέζα αλλά στο πολύ χειρότερο, την ώρα που 2,5 εκατ. μετανάστες περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας για να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
H κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισε να αγκαλιάσει τους μετανάστες ακόμη περισσότερο και να τους πει ότι η χώρα εκτός από ξέφραγο αμπέλι δίνει και αβέρτα ιθαγένειες.
Έτσι, κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αναφέρει τις προϋποθέσεις χορήγησης ιθαγένειας. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι η εγγραφή του παιδιού στην Α' δημοτικού και η συνέχιση της παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, σε συνδυασμό με την προηγούμενη νομιμότητα ενός εκ των γονέων για τουλάχιστον πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού, αποτελούν τις προϋποθέσεις για την κτήση ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών.
Σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πριν ο γονέας κλείσει πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα (π.χ. εάν το παιδί γεννηθεί όταν ο ένας γονέας έχει από ένα έως τέσσερα χρόνια νόμιμης διαμονής), το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
Επίσης, ελληνική ιθαγένεια αποκτούν τα παιδιά, των οποίων τουλάχιστον ένας γονέας διαθέτει «ισχυρή» άδεια διαμονής (π.χ. άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος).
Με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της σχετικής ρύθμισης στον Ν.3838/2010, σύμφωνα με την οποία το παιδί αποκτούσε ιθαγένεια με τη γέννησή του, εφόσον και οι δύο γονείς ήταν νόμιμοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στο νέο νομοσχέδιο κύριο ρόλο παίζει η εγγραφή στην Α' δημοτικού σε συνδυασμό με την πενταετή συνεχή διαμονή ενός εκ των γονέων.
Κύριος στόχος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι τα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά, διότι στην ηλικία αυτή- όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών- διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και κατά συνέπεια εθνική ταυτότητα.
Με απλά λόγια, σε μια πενταετία ένας αλλοδαπός που θα κάνει παιδί θα μπορεί να του δίνει και ιθαγένεια αφού το γράψει στην α’ δημοτικού. Τέλεια. Ένα ακόμη σήμα για το πόσο «φιλόξενη» είναι η Ελλάδα. Και με τον τρόπο αυτό θα γεμίσει η χώρα με μετανάστες την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να θρέψει ούτε τους Έλληνες. Μια ακόμη «προοδευτική» κίνηση της κυβέρνησης που αντί να παίρνει μέτρα ώστε να περιορίσει το φαινόμενο της παράνομης εισόδου στη χώρα, τους δίνει και κίνητρα. Άξιοι. Αλλά θα βγουν και θα πουν ότι αυτά είναι «δεξιά ατζέντα», άρα δεν είναι καλά πράγματα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου