Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Τραγωδία: Τουλάχιστον 400 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Τραγωδία: Τουλάχιστον 400 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Η οργάνωση Save the Children αναφέρεται σε μαρτυρίες επιζώντων που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία - Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Τη στιγμή που περίπου 1.200 είναι οι μετανάστες οι οποίοι υπολογίζονται ότι έφτασαν τη Δευτέρα στις ακτές της Σικελίας, η οργάνωση Save the Children αναφέρει πως τουλάχιστον 400 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε νέο ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Σύμφωνα με την οργάνωση που επικαλείται μαρτυρίες επιζώντων, οι οποίοι διασώθηκαν από ένα άλλο πλοίο και μεταφέρθηκαν σε ιταλικό λιμάνι, «τουλάχιστον 400 είναι τα θύματα του ναυαγίου που σημειώθηκε 24 ώρες μετά την αναχώρηση σκάφους από τις ακτές της Λιβύης».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως τις τελευταίες ώρες περίπου 150 είναι όσοι αποβιβάστηκαν στο Ρέτζο Καλάμπρια, εκ των οποίων αρκετοί ανήλικοι.

Όπως διευκρινίζει η Save the Children, τις τελευταίες ημέρες περίπου 450 είναι τα παιδιά, εκ των οποίων 317 ασυνόδευτα, που έφτασαν στις ιταλικές ακτές.

«Πολλά από αυτά έχουν βιώσει φρικτές εμπειρίες βίας και έχουν χάσει πολλούς φίλους, συγγενείς, γονείς», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Βαλέριο Νέρι.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία επαρκής υποδοχή και η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη, κυρίως για τους πιο ευάλωτους», συμπλήρωσε ο Νέρι.

Η οργάνωση μεταφέρει και τις συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων, όπως ο 17χρονος Μπεράνι, ο οποίος θυμάται τις δύσκολες στιγμές που έζησε στην Λιβύη πριν επιβιβαστεί στο σκάφος της ελπίδας…

«Στην Τρίπολη ζήσαμε για τέσσερις μήνες σε ένα εργοστάσιο που παρήγαγε κονσέρβες με σαρδέλες. Ήμασταν πάνω από 1.000 άνθρωποι. Τρώγαμε μόνο μία φορά την ημέρα και δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Αν κάποιος μιλούσε με έναν φίλο, τον χτυπούσαν. Όλα αυτά για να μας πάρουν περισσότερα χρήματα. Σε έβαζαν να πάρεις τηλέφωνο τους δικούς σου για να τους πεις ότι πεθαίνεις και σε χτυπούσαν για να ακούσει η οικογένειά σου τις κραυγές σου», δηλώνει ο νεαρός.

http://www.protothema.gr/world/article/467744/italia-toulahiston-400-metanastes-nekroi-se-neo-nauagio-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου