Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΒΕΛΓΙΟ: Οι νεκροί τζιχαντιστές ετοίμαζαν επίθεση μεγάλης κλίμακας

15-1-15

Η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε σήμερα ευρεία επιχείρηση εναντίον μιας ομάδας προσώπων που είχαν μόλις επιστρέψει από τη Συρία και ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν «τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλη κλίμακα», σκοτώνοντας δύο από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε απόψε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Άλλος ένας άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην πόλη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, ανέφερε ο αντεισαγγελέας Έρικ Φαν Ντε Σιπτ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δεν τραυματίστηκε κανείς.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα αυτή δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

Το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο 3 (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα αυτό δεν αφορά όλη τη χώρα αλλά μόνο τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα του Βελγίου.

«Οι ύποπτοι άνοιξαν αμέσως πυρ με αυτόματα όπλα και πυροβολούσαν για αρκετά λεπτά εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας», πρόσθεσε. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά σκοτώνοντας τους δύο δράστες ενώ συνέλαβαν έναν τρίτο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η αστυνομία είχε λάβει την εντολή να πραγματοποιήσει έρευνες σε περίπου 10 σπίτια προσώπων που είχαν επιστρέψει από τη Συρία.

Ένας άλλος εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, ο Τιερί Βερτς, είπε ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας «αποτελείτο από περίπου δέκα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία είχαν επιστρέψει από τη Συρία» και ήταν έτοιμα "να διαπράξουν άμεσα επιθέσεις μεγάλου εύρους".

Σημειώνεται ότι πριν από ένα 24ωρο, η εφημερίδα La Derniere Heure έγραψε ότι ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Κουασί και ο Αμεντί Κουλιμπαλί στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα είχαν αγοραστεί στο Βέλγιο.

«Το Καλάσνικοφ και ο εκτοξευτήρας ρουκετών που χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Κουασί αγοράστηκαν από τον Κουλιμπαλί στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Μιντί, στις Βρυξέλλες, για λιγότερα από 5.000 ευρώ» υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές».



Ένα ακόμα περιστατικό αναφέρθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Μόλενμπεκ Σεν-Ζαν. Ένοπλος αφρικανικής καταγωγής, φώναζε θρησκευτικές φράσεις στα αραβικά και γαλλικά. Αρχικά κατάφερε να τραπεί σε φυγή, όμως λίγο αργότερα συνελέφθη.

Επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Φιλβόρντε, βόρεια των Βρυξελλών, και στο Ζάβεντεμ, όπου βρίσκεται και ο διεθνής αερολιμένας.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ, skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου