Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Μνημονιακές» εκλογές στην Ιρλανδία


Ύστερα από δυο χρόνια κατά τα οποία οι Ιρλανδοί δέχονται συνεχή πλήγματα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήρθε επιτέλους η ώρα να πάρουν την εκδίκησή τους.
Σήμερα διεξάγονται εκλογές, και όπως όλα δείχνουν, οι ψηφοφόροι θα πουν αντίο στο κυβερνών κόμμα Fianna Fáil, αντικαθιστώντας το με το λίγο πιο συντηρητικό Fine Gael.
Οι αναλυτές, αλλά και τα γραφεία στοιχημάτων, πιστεύουν πως το Fine Gael δεν θα μαζέψει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, και μάλλον θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το αριστερό κόμμα των Εργατικών.
Οι σχέσεις των δυο κομμάτων έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν και οι Εργατικοί διαμαρτύρονται για «βρώμικα κόλπα» της τελευταίας στιγμής από πλευράς των Καθολικών, οι οποίοι κάνουν προπαγάνδα εναντίον τους με συνθήματα όπως «Αν ψηφίσεις Εργατικούς, ψηφίζεις εκτρώσεις».
Με την Ιρλανδία να βρίσκεται εν μέσω συνεννοήσεων για την αναδιάρθρωση του δανείου της ΕΕ, ύψους περίπου €80 δισ. που αποτελεί περισσότερο από το 45% του συνολικού της ΑΕΠ, τα διακυβεύματα είναι πολλά.
Το Fine Gael λέει ότι θέλει να μειώσει το έλλειμμα σε 3% μέχρι το 2014, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα προειδοποιούν ότι περισσότερη λιτότητα θα γονατίσει τελείως την ήδη παραπαίουσα ιρλανδική οικονομία.
Το Fianna Fáil δεν έχει πάρει ποτέ λιγότερο από το 39% των ψήφων από το 1932, όμως όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά θα περιοριστεί στο 16% περίπου.
S.A.- The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου