Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Λιβύη;


Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται η Λιβύη, εκτιμούν αμερικανοί δημοσιογράφοι-TIME- καθώς το χάος που επικρατεί μετά από μίας εβδομάδας συγκρούσεων βαθαίνει όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με αναφορές, οι δρόμοι της Τρίπολης έχουν γεμίσει πτώματα και αρκετά τμήματα της νότιας Λιβύης ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.
"Είναι αδύνατον να υπολογίσουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών", τονίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες κάνουν λόγω για πάνω από 400 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 560. Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι αγνοείται η τύχη σχεδόν 1.400 ανθρώπων.
Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Καντάφι έχει κλονιστεί αρκετά, δεν είναι ακόμα εφικτή η πρόσβαση στους δημοσιογράφους.
Ο Καντάφι, πρόκειται να εκφωνήσει σύντομα ομιλία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.
Καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία, βλέπουμε το  πανίσχυρο καθεστώς, 42 ετών, να καταρρέει με αστραπιαίους ρυθμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον διχασμό που επικρατεί στον στρατό, ο οποίος έχει διαχωριστεί σε υποστηρικτές του Καντάφι και εξαπολύει αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες επιθέσεις κατά των άοπλων  διαδηλωτών και  σε αποστατούντες ανώτατους αξιωματικούς.
Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μ.Καντάφι «εγκαταλείπεται» από διπλωμάτες και στελέχη του καθεστώτος του.
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες, καταδίκασε «την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και μαχητικών αεροσκαφών κατά διαδηλωτών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου