Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Νέος κύκλος ταραχών στη Τυνησία, αλλά και στο Ομάν




Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Mohamed Ghannouchi ανακοίνωσε σήμερα τη παραίτησή του στη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης.
Η παραίτηση αυτή έρχεται ως συνέχεια σε ένα ταραγμένο τριήμερο, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν εκτεταμένα περιστατικά βίας και διαδηλώσεων στους δρόμους της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων τουλάχιστον ανθρώπων,
Ο 69χρονος Ghannouchi δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους εξεγερμένους πολίτες, που πραγματοποίησαν την ιστορική «επανάσταση του γιασεμιού», και που ζητούν επιμόνως μεταρρυθμίσεις.
Μετά τη φυγή του προέδρου Ben Ali, του οποίου ο Ghannouchi υπήρξε επί έντεκα χρόνια πρωθυπουργός, συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες για το καλοκαίρι εθνικές εκλογές.
Εν τω μεταξύ, δυο θάνατοι διαδηλωτών σημειώθηκαν και στο μέχρι σήμερα ήρεμο Ομάν, το οποίο άρχισε κι αυτό να συγκλονίζεται από συλλαλητήρια.
Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών, ενώ υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκαν και αληθινά πυρά.
Σε μια προσπάθεια να «καλοπιάσει» το λαό του, ο Σουλτάνος Qaboos bin Said, που βρίσκεται στο τιμόνι της μικροσκοπικής αυτής χώρας επί 40 χρόνια, αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Όπως όμως φαίνεται, αυτό δεν αρκεί, και τα προβλήματά του τώρα αρχίζουν.
AP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου