Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Δανοί σταμάτησαν τα τρένα από την Γερμανία λόγω των μεταναστών

Οι Δανοί σταμάτησαν τα τρένα από την Γερμανία λόγω των μεταναστών

Η σιδηροδρομική επικοινωνία μεταξύ Γερμανίας και Δανίας σταμάτησε σήμερα, ύστερα από απόφαση των αρχών της δεύτερης να μην επιτρέπει την είσοδο γερμανικών τρένων με μετανάστες στη χώρα

Οι νέες καταστάσεις που δημιουργεί η άφιξη των μεταναστών στην Βόρεια Ευρώπη είναι πραγματικά πρωτοφανείς για τα κράτη τα οποία εμπλέκονται. Και σήμερα προστέθηκε ένα ακόμα περιστατικό, που λίγο καιρό πριν θα έμοιαζε αδιανόητο.

Με απόφαση της δανέζικης εταιρίας τρένων DSB ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια από και προς την Γερμανία. Και αυτό γιατί εκατοντάδες μετανάστες είχαν μπει στα δανέζικα τρένα, περιμένοντας να περάσουν στην χώρα. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από σύσταση των αστυνομικών αρχών.

Ο λόγος που οι μετανάστες επιλέγουν αυτή την διαδρομή είναι γιατί μπορούν μέσω της Δανίας να περάσουν στην Σουηδία. Μία χώρα η οποία έχει πολύ πιο γενναιόδωρες συνθήκες για την παροχή ασύλου και θεωρείται πολύ πιο φιλική για τους μετανάστες, ιδίως αυτούς που προέρχονται από την Συρία.

Γι' αυτό το λόγο στη Δανία είναι πλέον συχνό το φαινόμενο μεταναστών να περπατούν στους δρόμους, κατευθυνόμενοι προς την Σουηδία, στην οποία πασχίζουν να περάσουν με κάθε τρόπο. Κυρίως από την γέφυρα Κοπενγχάγης-Μάλμε η οποία μετατρέπεται μέρα με την μέρα σε ένα ακόμα σημείο τριβής στον ευρωπαϊκό χάρτη του μεταναστευτικού προβλήματος.

Διευκρινίζεται πως η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρας διακόπτεται ανάμεσα στην μεθοριακή πόλη της Γερμανίας Φλένσμπουργκ και την δανέζικη Πάντμποργκ.

Επισημαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστών που προέρχεται από την Γερμανία δεν επιθυμεί να παραμείνει στην Δανία, αλλά να συνεχίσει το ταξίδι προς την Σουηδία.

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές αρχές έκλεισαν για λόγους ασφαλείας τον αυτοκινητόδρομο στα βόρεια της χώρας, τον οποίο διέσχισε ομάδα μεταναστών που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Σουηδία πεζή.

«Προσπαθούμε να τους μιλήσουμε και να τους πούμε ότι είναι πραγματικά πολύ κακή ιδέα να περπατούν σε αυτοκινητόδρομο», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Δανίας.

Παράλληλα, περίπου 200 μετανάστες σε τρία τρένα προερχόμενα από την Γερμανία αρνήθηκαν να εξέλθουν από τα βαγόνια στον σταθμό της πόλης της Δανίας, Ρόντμπαι, πιστεύοντας ότι θα τους κατέγραφε η τοπική αστυνομία γεγονός που θα τους ανάγκαζε να ζητήσουν άσυλο από τη χώρα και όχι από την Σουηδία.

«Ξέρουμε ότι πολλοί από αυτούς θέλουν να πάνε στην Σουηδία, αλλά φυσικά δε μπορούμε να το επιτρέψουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κάρστεν Άντερσεν για την άρνηση των μεταναστών να κατέβουν από το τρένο.

«Έτσι, τώρα ζητούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο. Περιμένουμε υπομονετικά από κάποιους να συμφωνήσουν σε αυτό και να βγουν από το τρένο», δήλωσε ο Άντερσεν.

Στο μεταξύ, εχθές η κυβέρνηση της Δανίας κυκλοφόρησε διαφημίσεις σε εφημερίδες του Λιβάνου σε μία προσπάθεια να απωθήσουν μετανάστες που σκοπεύουν να μεταβούν στη χώρα.

Μάλιστα, στο κείμενο που δημοσιεύθηκε σε δέκα διαφορετικές γλώσσες επισημαίνεται πως η χώρα έχει σκληρύνει τους όρους της για την εισροή μεταναστών.

http://www.protothema.gr/world/article/507516/oi-danoi-stamatisan-ta-trena-apo-tin-germania-logo-ton-metanaston/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου