Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Πάνω από 50 νεκροί από επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε Νιγηρία και Καμερούν

Πάνω από 50 νεκροί από επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε Νιγηρία και Καμερούν

Δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν οι εκρήξεις αυτές οφείλονταν σε επιθέσεις αυτοκτονίας ή αν τα σημεία αυτά ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς

Επιθέσεις που αποδόθηκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σκόρπισαν τον θάνατο σε περισσότερους από 50 ανθρώπους αργά χθες στη Νιγηρία και το Καμερούν, με τις αρχές να κάνουν λόγο για την μεγάλη ακόμη ικανότητα της οργάνωσης να προκαλεί δεινά παρά την στρατιωτική επιχείρηση που μαίνεται στην περιοχή για την καταπολέμησή της.

Στο Καμερούν, δύο νεαρά κορίτσια καμικάζι σκότωσαν τουλάχιστον 11 ανθρώπους όταν ανατινάχθηκαν στην πόλη Μαρούα, στο βόρειο άκρο της χώρας, μια περιοχή που συχνά αποτελεί στόχο της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Στη Γκόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη αρκετών βομβών σε δύο σταθμούς λεωφορείων.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 19.30' τοπική ώρα κοντά στην είσοδο του σταθμού Νταντίν Κόουα, ενώ ο τομέας Ντούκου συγκλονίστηκε από άλλες εκρήξεις περίπου 20 λεπτά αργότερα.

Δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν οι εκρήξεις αυτές οφείλονταν σε επιθέσεις αυτοκτονίας ή αν τα σημεία αυτά ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν να φέρουν τη σφραγίδα της Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε γεμάτους από κόσμο σταθμούς λεωφορείων, σε τζαμιά και εκκλησίες κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων δράσης της.

Λίγο νωρίτερα, η Μπόκο Χαράμ είχε αναρτήσει νέο βίντεο στο Twitter, στο οποίο δήλωνε ότι δεν έχει ηττηθεί και απειλούσε: «Θα έρθουμε από εκεί που δεν το περιμένετε, ισχυρότεροι από ό,τι πριν».

Παντού διασκορπισμένα ανθρώπινα μέλη

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τη διπλή επίθεση χθες βράδυ στο Καμερούν.
Ο πρόεδρος της χώρας Πολ Μπίγια καταδίκασε τις «δειλές και άνανδρες επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων», κάλεσε τους πολίτες να «επαγρυπνούν» και να «συνεργάζονται στενά με τις δυνάμεις ασφαλείας», ενώ υποσχέθηκε ότι θα τιμωρηθούν «οι αιμοδιψείς αυτοί εγκληματίες».

Οι «δύο τρομοκράτες ανατινάχθηκαν το μεσημέρι στην περιοχή Μπαρμαρέ και στην είσοδο κεντρικής αγοράς της πόλης Μαρούα», σύμφωνα με την προεδρία η οποία έδωσε έναν απολογισμό 11 νεκρών, εκτός από τις δύο καμικάζι, και 32 τραυματιών.

Νωρίτερα, ο Μιντζιγιάουα Μπακάρι, κυβερνήτης της περιοχής, είχε αναφέρει ότι δύο κορίτσια ηλικίας «μικρότερα των 15 ετών» ανατινάχθηκαν. Άλλη πηγή προσκείμενη στις τοπικές αρχές επιβεβαίωσε ότι «δύο κορίτσια που έκαναν επαιτεία, ανατινάχθηκαν».

Πανικός επικράτησε παντού στην πόλη, όταν ακούστηκαν οι εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Καμερούν που βρισκόταν στην περιοχή. "Υπήρχαν ακρωτηριασμένα πτώματα, κομμάτια από ανθρώπινα μέλη παντού στο έδαφος, είναι φοβερό. Ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει κάτι ανάλογο στη Μαρούα", τόνισε, προσθέτοντας ότι πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος στην Ουάσινγκτον

Είναι πρωτοφανείς τέτοιες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Καμερούν, παρότι τα δύο τελευταία χρόνια, οι νιγηριανοί ισλαμιστές πραγματοποίησαν φονικές επιδρομές και απαγωγές στην περιοχή του βόρειου άκρου της χώρας.

Το Καμερούν μετέχει με αρκετές γειτονικές χώρες (Νιγηρία, Τσαντ, Νίγηρας) στον περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό που συγκροτήθηκε στις αρχές του 2015 για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ.

Παρά το γεγονός ότι έχουν αποδυναμωθεί, οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν εντείνει τις βίαιες επιθέσεις στην περιοχή της λίμνης Τσαντ και ιδιαίτερα στη Νιγηρία.

Πριν από την επίθεση χθες στη Γκόμπε, η πόλη είχε ήδη συγκλονιστεί την περασμένη εβδομάδα από σειρά εκρήξεων μέσα σε αγορά, με συνέπεια 49 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Από την ανάληψη των καθηκόντων, στις 29 Μαΐου, του νιγηριανού προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι, για τον οποίο η καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ είναι προτεραιότητα, 570 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Νιγηρία σε επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μπουχάρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν όπλα στα νιγηριανά στρατεύματα, η οποία βασίζεται στο επιχείρημα ότι στη Νιγηρία σημειώνονται «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», το μόνο που κάνει είναι ωφελεί την Μπόκο Χαράμ.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί νόμιμα να βοηθήσει στρατιωτικά μια χώρα που κατηγορείται για τέτοιους είδους παραβιάσεις.

«Δυστυχώς, βάσει του νόμου αυτού και εξαιτίας αβάσιμων ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα στρατεύματά μας, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε στρατηγικά όπλα, κατάλληλα για την επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο νιγηριανός πρόεδρος.
Και οι γειτονικές χώρες πλήττονται από τη δράση της Μπόκο Χαράμ. Η Ντζαμένα, η πρωτεύουσα του Τσαντ, αποτέλεσε στόχο επιθέσεων δύο φορές μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ στην τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στις 11 Ιουλίου, στην κεντρική αγορά, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν.

http://www.protothema.gr/world/article/495233/pano-apo-50-nekroi-apo-epitheseis-tis-boko-haram-se-nigiria-kai-kameroun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου