Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Σαουδική Αραβία: Επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης και μαστιγώματος blogger

Σαουδική Αραβία: Επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης και μαστιγώματος blogger

Το 2012, ο Badawi είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για προσβολή του Ισλάμ μέσω ηλεκτρονικών καναλιών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας επικύρωσε την ποινή των 1000 μαστιγωμάτων και της δεκαετούς φυλάκισης που είχε επιβληθεί στον blogger Raif Badawi το 2012, παρά τη διεθνή κατακραυγή από ανθρωπιστικές οργανώσεις ανά την υφήλιο.

Μιλώντας από τον Καναδά, η σύζυγός του Ensaf Haidar είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αυτή η απόφαση είναι τελική και μη αναστρέψιμη.

Το 2012, ο Badawi είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για προσβολή του Ισλάμ μέσω ηλεκτρονικών καναλιών. Ο blogger που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δικτύου της Σαουδικής Αραβίας, ενθάρρυνε μέσω των αναρτήσεών του τον ανοιχτό διάλογο για θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα.

Τον Ιανουάριο, ο Badawi υποβλήθηκε σε δημόσιο μαστίγωμα, στο οποίο έλαβε τα 50 πρώτα χτυπήματα. Την τιμωρία του blogger κατέγραψε ένας μάρτυρας μέσω του κινητού του και το βίντεο που κυκλοφόρησε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από ιδιώτες ανά τον κόσμο όσο και από διεθνείς φορείς.

Ωστόσο, το υπουργείο εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά του ζητήματα, γεγονός που ίσως επηρέασε την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου.

http://www.protothema.gr/world/article/482578/saoudiki-aravia-epikurothike-i-poini-fulakisis-kai-mastigomatos-blogger/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου