Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γαλλικές εκλογές: Προβάδισμα Ολάντ με 28,2%


Ποσοστό 28,2%, με καταμετρημένο το 85,16% των ψήφων, συγκεντρώνει ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ηγείται των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ακολουθούν ο Νικολά Σαρκοζί με 27%, η Μαρίν Λεπέν με 18,6%, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με 10,9% και ο Φρανσουά Μπαϊρού με 9,2%.
Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Ολάντ δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα είναι ο νικητής στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου εξέφρασε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καλώντας τους εκλογείς να τον ψηφίσουν «από αγάπη για την πατρίδα».
Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, η «έκπληξη» του πρώτου γύρου για το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, είχε αποσαφηνίσει το περασμένο διάστημα ότι θα υποδείξει στους ψηφοφόρους της «να μη ψηφίσουν ‘ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί’» στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Να δραστηριοποιηθούν για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο κάλεσε τους ψηφοφόρους του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ. Απευθυνόμενος στους οπαδούς του στην κατάμεστη πλατεία Στάλιγκραντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε: «Σας το λέω ξεκάθαρα, είναι θέμα συνείδησης τις ώρες αυτές, έχουμε τα κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση. Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε για να νικηθεί ο Σαρκοζί».
Η προσέλευση στις εκλογές υπολογίζεται ότι έφθασε ή ξεπέρασε το 80% αφού τα ποσοστά συμμετοχής στις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα έφθαναν το 70,59% επιβεβαιώνοντας την τάση που είχε διαμορφωθεί από το μεσημέρι με προσέλευση 28,29%.
Τα ποσοστά αυτά καταρρίπτουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις που έδιναν υψηλή αποχή της τάξεως 28%. Το 2007 το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν 83,77%, ενώ το 2002 ήταν 71,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου