Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Νότια Αφρική: Μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών

Νότια Αφρική: Μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών

Η αστυνομία επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο ενός ακόμη αλλοδαπού στη συνοικία Αλεξάντρα στο Γιοχάνεσμπουργκ

Έπειτα από μια ακόμη νύκτα λεηλασιών στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδονησία και επισκέφθηκε χθες Σάββατο τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, προκειμένου να τα διαβεβαιώσει ότι οι αλλοδαποί έχουν θέση στη χώρα.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, εξαιτίας των ταραχών, που ξέσπασαν λίγο πριν το Πάσχα των καθολικών στο Ντέρμπαν, έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι –15 σύμφωνα με μια ένωση— και έχουν εκτοπιστεί άλλοι 5.000.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο ενός ακόμη αλλοδαπού στη συνοικία Αλεξάντρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου στοιβάζονται 400.000 άνθρωποι και όπου βανδαλίστηκαν καταστήματα που ανήκουν σε αλλοδαπούς. Όμως αρνήθηκε να συνδέσει τον θάνατο αυτό με τις ταραχές και δεν έδωσε στη δημοσιότητα την εθνικότητα του θύματος.

Σύμφωνα φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, το θύμα μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Την ώρα που αυξάνεται η διπλωματική πίεση ώστε να αποφευχθεί μια αιματοχυσία όπως αυτή του 2008, ο Ζούμα μετέβη σε έναν καταυλισμό όπου ζουν μετανάστες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο Ντέρμπαν.

Παρότι οι αρχές είχαν διανείμει βοήθεια ύψους 5.000 ραντ (383 ευρώ) στους αλλοδαπούς, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες. «Πολύ αργά, πολύ αργά», «Πήγαινε σπίτι σου!», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι μετανάστες.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών», υπογράμμισε ο Ζούμα. «Θα σταματήσουμε τη βία», πρόσθεσε.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης κανείς δεν σας λέει να φύγετε. Δεν είναι όλοι οι Νοτιοαφρικανοί που λένε ότι πρέπει να φύγετε, αλλά μια μικρή μειοψηφία», διαβεβαίωσε. «Όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν σπίτι τους πρέπει να ξέρουν ότι, μόλις σταματήσουμε τη βία, θα είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν», σημείωσε ο Ζούμα.

Επίσης ζήτησε από όλες τις εκκλησίες και τους θρησκευτικούς ηγέτες να οργανώσουν προσευχές σήμερα «για να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας σε όλο τον πληθυσμό».

Ο Ζούμα αναμενόταν να μεταβεί χθες στην Ινδονησία για την 60η επέτειο της συνόδου του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών, όμως ακύρωσε το ταξίδι του για «να ασχοληθώ με εσωτερικά ζητήματα που συνδέονται με τη βία εναντίον των αλλοδαπών».

Εξάλλου μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να «ξεκινήσει διάλογο» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Την ώρα που σημειώνονταν λεηλασίες στην Αλεξάντρα την Παρασκευή το βράδυ, το Φόρουμ της Αφρικανικής Διασποράς (ADF) ζήτησε την επέμβαση του στρατού.

Η κυβέρνηση «σκοπεύει να περιμένει μέχρι να έχουν σκοτωθεί πόσοι μετανάστες για να ζητήσει την επέμβαση του στρατού, όπως το 2008;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής, ο Ζαν-Πιερ Λουκάμπα, που κατάγεται από το Κονγκό.

Χθες μονάδες της δημοτικής αστυνομίας του Γιοχάνεσμπουργκ και του σώματος αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στις συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής.

Για τα βίαια επεισόδια ευθύνονται πλέον κυρίως μικρές ομάδες ταραχοποιών, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία την Παρασκευή συνέλαβε περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Στην Αλεξάντρα, μια φτωχή συνοικία με κακή φήμη βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, πολλά μικρά καταστήματα τα οποία ανήκουν σε αλλοδαπούς παρέμειναν κλειστά χθες.

Ταραχές ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ και στην Τοκόζα, το Κλίβελαντ και κυρίως το Τζέπεστοουν, όπου κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Αντίθετα, στο Ντέρμπαν επικράτησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ηρεμία.

Την Πέμπτη οι αρχές διοργάνωσαν μια μεγάλη ειρηνική πορεία για να πουν «όχι» στην ξενοφοβία, ενώ μεγάλες δωρεές έχουν γίνει σε μη κυβερνητικές δυνάμεις για τη βοήθεια των εκτοπισμένων.

Το 2008 από τις ρατσιστικές ταραχές είχαν χάσει τη ζωή τους 62 άνθρωποι. Έκτοτε αυτού του είδους οι βιαιότητες σημειώνονται συχνά στη Νότια Αφρική, όπου ζουν δύο εκατομμύρια Αφρικανοί μετανάστες, βάσει των επίσημων στοιχείων, και πολλοί πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.

http://www.protothema.gr/world/article/468905/notia-afriki-baraz-ratsistikon-epitheseon-kata-metanaston-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου