Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Σαουδική Αραβία: Εκτέλεσε 47 υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

Σαουδική Αραβία: Εκτέλεσε 47 υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

Πρόκειται για πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, καθώς και έναν εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, τον Νιμρ αλ-Νιμρ

Στην εκτέλεση 47 ανθρώπων με την κατηγορία της τρομοκρατίας προχώρησε η Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, καθώς και έναν εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, τον Νιμρ αλ-Νιμρ, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Το συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο, που συνήθως εκτελεί τους κατηγορούμενους με δημόσιο αποκεφαλισμό, έχει συλλάβει χιλιάδες ισλαμιστές έπειτα από σειρά επιθέσεων της Αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006 που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και έχει καταδικάσει εκατοντάδες από αυτούς.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συλλάβει εκατοντάδες μέλη της σιιτικής μειονότητας έπειτα από τις διαδηλώσεις της περιόδου 2011-2013, στη διάρκεια των οποίων πολλοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ. Πολλοί σιίτες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο κυριότερος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν, έχει προειδοποιήσει ότι η εκτέλεση του Νιμρ «θα κοστίσει ακριβά στη Σαουδική Αραβία».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά με στίχους από το Κοράνι που δικαιολογούν τη χρήση της εκτέλεσης και η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με τα επακόλουθα επιθέσεων της Αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία. Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Αμπντουλαζίζ Αλ αλ-Σέιχ, εμφανίζεται στην τηλεόραση λίγο μετά για να πει ότι οι εκτελέσεις είναι δίκαιες.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία το 2016. Τουλάχιστον 157 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρυσι έναντι 90 το 2014.

http://www.protothema.gr/world/article/541230/saoudiki-aravia-ektelese-47-upoptous-gia-summetohi-stin-al-kaida/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου