Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πολεμική ατμόσφαιρα στην Κίτρινη Θάλασσα - Νέος βορειοκορεατικός βομβαρδισμός;

ImageΠολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στη Κίτρινη Θάλασσα καθώς από το πρωί ξεκίνησε η μεγάλη αεροναυτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας και οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ αναφέρθηκαν εκρήξεις από βομβαρδισμό και στο νησί που είχε βο,βαριστεί προς τέσσερις ημέρες στη νήσο Γιονπιόνγκ! Δόθηκε εντολή προς τους κατοίκους του νησιού να σπεύσουν στα καταφύγια, το πρωί καθώς εντοπίστηκε κινητικότητα στην βορειοκορεατική πλευρά, αλλά η εντολή ανακλήθηκε περίπου 40 λεπτά αργότερα. Στο νησί παραμένουν μόνο 20 από τους 1.700 κατοίκους που ζούσαν πριν το επεισόδιο!
Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, κάτοικοι και δημοσιογράφοι βγήκαν από τα καταφύγια μετά την άρση της προειδοποίησης περίπου στις 12:00 (τοπική ώρα). 

Το Yonhap ανέφερε ότι υπήρξαν πυρά πυροβολικού κοντά στην περιοχή. Επικαλούμενο έναν αξιωματικό του στρατού, ανέφερε ακόμη ότι «ακούστηκαν εκρήξεις από πυρά πυροβολικού στη νήσο» και ότι «υπήρξαν ενδείξεις ότι σημειωνόταν βομβαρδισμός».

Επιπλέον, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το νησί Γιονπιόνγκ. Δεν διευκρινίστηκε για ποιο λόγο πρέπει να το πράξουν.

Τα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια των διεξάγονται στην Κίτρινη Θάλασσα, δυτικά της Κορεατικής χερσονήσου. Για τις ασκήσεις η Κίνα εξέφρασε τις αντιρρήσεις της ενώ η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε με συνέπειες αν παραβιαστούν τα χωρικά της ύδατα. Στα τετραήμερα αεροναυτικά γυμνάσια συμμετέχει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο George Washington, το οποίο συνοδεύεται από άλλα τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά πολεμικά.

Οι ασκήσεις, οι οποίες η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχουν σκοπό να αποτελέσουν επίδειξη αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνονται πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού από βορειοκορεάτικες θέσεις. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15774&Itemid=137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου