Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ετοιμάζουν κάτι οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς;

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο για την "ελεύθερη αγορά", στο οποίο ως συνήθως τάζουν πολλά (εδώ ισχύει το "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι"!).Το βίντεο υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε από Ανατολικογερμανούς και δίνει την εντύπωση ότι είναι προεκλογικού χαρακτήρα (στη Γερμανία φέτος θα γίνουν εθνικές εκλογές).Σε αυτό συνηγορεί και ο χρωματισμός της ιστοσελίδας, που είναι στα μαύρα και κίτρινα, δηλ. στα χρώματα των Γερμανών φιλελευθέρων και συντηρητικών.

Εκτός αυτού όμως, άρχισαν να πληθαίνουν και κάποια άρθρα, τα οποία ασχολούνται με τους λεγόμενους "αρνητικούς τόκους".Αρνητικός τόκος σημαίνει ότι για το δανεισμό χρημάτων δεν απαιτείται η αποπληρωμή τόκων.Αυτό φυσικά σημαίνει επίσης ότι δεν πληρώνονται τόκοι στις καταθέσεις.Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο είναι γενικός γνωστό σαν "Free money" ή "Sound money" (σε ότι αφορά τη φιλοσοφία. δηλ. ότι δεν απαιτείται η αποπληρωμή τόκων) και για το οποίο υπάρχουν παραλλαγές, ανάλογα με τη φυσική διαθεσιμότητα. δηλ. αν είναι καθαρά ηλεκτρονικό ή το "ελεύθερο χρήμα" διατίθεται και σε φυσική μορφή (χαρτονόμισμα), οπότε οι "αρνητικοί τόκοι" παίρνουν τη μορφή "ημερομηνία λήξης" των νομισμάτων ή άλλες μορφές.

Η ουσία είναι ότι σε μια τέτοιου είδους ελεύθερη αγορά, απαιτείται κατά κανόνα η ηλεκτρονική μορφή του χρήματος, όπως φαίνεται και στο βίντεο "Global Change 2009".Αυτό έχει νόημα, διότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε παγκόσμια κλίμακα για τον απλούστατο λόγο ότι μια τοπική χρήση του, π.χ. στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, θα οδηγούσε τους καταθέτες στην αγορά ξένων νομισμάτων, που πληρώνουν τόκο! Με άλλα λόγια μιλάμε για μια παγκόσμια εισαγωγή ενός νέου ηλεκτρονικού νομίσματος!

Μέσα σε αυτό πλαίσιο ίσως ταιριάζουν και τα νέα περί πλατιάς εφαρμογής και διάδοσης της τεχνολογίας RFID στην Ελλάδα και στην ηλεκτρονικοποίηση των πληρωμών, ακόμη και στα περίπτερα!

Οι ενδείξεις όμως δεν περιορίζονται σε αυτά.Τελευταία γίνεται επίσης λόγος για τη λεγόμενη "μετά-αναπτυξιακή οικονομία".Η σημερινή οικονομία βασίζεται στην ανάπτυξη.Είτε μιλάμε για κράτος, είτε για μια επιχείρηση, πρέπει να αναπτύσσονται.Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός.Οι επενδύσεις γίνονται με χρέη, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν.Αυτό αναγκάζει τον δανειζόμενο να αναπτυχθεί διότι τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψει είναι περισσότερα από αυτά που δανείστηκε.Με άλλα λόγια ο τόκος είναι που αναγκάζει όλα τα μέλη μιας οικονομίας να αναπτύσσονται συνέχεια.Οπότε όταν γίνεται λόγος για την "μετά-αναπτυξιακή οικονομία", καταλήγουμε πάλι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα!

Τι θα άλλαζε όμως αν οι τόκοι γινόταν αρνητικοί; Αυτό που θα άλλαζε πάνω απ'όλα είναι ο τρόπος σκέψης.Από τη στιγμή που το χρήμα θα έχανε με τη πάροδο του χρόνου την αξία του, αυτομάτως τα υλικά αγαθά και αξίες θα αναβαθμιζόταν.Το χρήμα δεν θα συσσωρευόταν στις τράπεζες αλλά θα επενδυόταν σε ακίνητα και άλλες υλικές αξίες.Οι πρώτες ύλες θα γινόταν ακόμη πιο πολύτιμες.Με όλα τα επακόλουθα!
Μια ενδεχόμενη μεταρρύθμιση θα έλυνε το πρόβλημα της ανάπτυξης (το οποίο είναι μείζον όπως αποδεικνύει η στασιμότητα της Ιαπωνίας τα τελευταία 20 χρόνια), αλλά δεν θα έλυνε άλλα προβλήματα.Πάνω απ'όλα ο αρνητικός τοκισμός θα είχε πάλι ένα κερδισμένο: τις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες! Διότι θα επέστρεφαν λιγότερα χρήματα στις κεντρικές τράπεζες από αυτά που δανείστηκαν.Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια ευθεία επιδότηση των ιδιωτικών τραπεζών!

Είναι όλα αυτά απλός ασύνδετες ειδήσεις που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους; Έχουμε να κάνουμε απλός με σκέψεις και προτάσεις λύσεων λόγο της κρίσης; Μήπως πρόκειται για προεκλογικές καμπάνιες και τα συναφή;
Ένα είναι σίγουρο: Το δολάριο δεν πρόκειται να αντέξει για πάντα.Το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα καταρρεύσει.Ήδη η Ρωσία και η Κίνα πιέζουν για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα.Ποια μορφή θα έχει και αν όλες οι σκέψεις περί ενός παγκόσμιου ενιαίου ηλεκτρονικού νομίσματος είναι απλώς θεωρίες συνωμοσίας, θα δείξει το μέλλον...

http://infopigi.blogspot.com/2009/05/blog-post_8811.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου