Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ο Ντένις Μπλερ επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών ΗΠΑ:

Ο απόστρατος ναύαρχος Ντένις Μπλερ είναι η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΗΠΑ, που συντονίζει όλες τις ενέργειες ασφαλείας και ενημερώνει καθημερινά τον Πρόεδρο. Ο Μπλερ υπήρξε ναύαρχος 4 αστέρων και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων Ειρηνικού και σχετικά με την υποψηφιότητά του για τη θέση αυτή είχε γράψει το protothema online στις 26 Νοεμβρίου.
Θα αντικαταστήσει τον Μάϊκλ Μακόνελ που ήθελε να παραμείνει στη θέση αλλά αντιμετώπισε την αντίδραση των Δημοκρατικών και ιδιαίτερα της Γερουσιαστού Νταϊάν Φαϊνστάϊν από την Καλιφόρνια που ηγείται της αρμόδιας Επιτροπής.
Ο Μακόνελ και ο διευθυντής CIA Μάϊκλ Χάϊντεν έχουν δεχθεί κριτική από Δημοκρατικούς και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις αντιτρομοκρατικές τακτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Μπους και για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Αντίθεση στον διορισμό του Μπλερ έχει εκφράσει οργάνωση νομικών από το Αν. Τιμόρ για τις σχέσεις του με τους στρατιωτικούς της Ινδονησίας και τη CIA την περίοδο της θητείας του στον Ειρηνικό και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για τον διορισμό απαιτείται έγκριση της Γερουσίας ενώ ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί τέλος στα βασανιστήρια και αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα σε ασφάλεια και συνταγματική προστασία.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ασκεί καθήκοντα που ανήκαν προηγουμένως στη CIA και προίσταται των 16 υπηρεσιών ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η θέση δημιουργήθηκε από το Κογκρέσσο μετά τις αποτυχίες που προηγήθηκαν των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στον τομέα των πληροφοριών.
Απομένει η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα για τη διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου