Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Πόλεμος μέχρι εσχάτων:

Αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μία αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων με τη Χαμάς είναι το Ισραήλ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.

"Το Ισραήλ έχει κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη στιγμή που θα αναγκαστεί να δράσει, αλλά αυτή η στιγμή έφθασε. Θα εξαντλήσουμε (τον χρόνο) προκειμένου να επέλθει η αλλαγή στην εξίσωση", δήλωσε η κα Λίβνι, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι "το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μέχρι εσχάτων με τη Χαμάς".

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις, ενώ κήρυξε τα σύνορά του με τη Γάζα "κλειστή στρατιωτική ζώνη", κίνηση που θεωρείται προάγγελος για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Αμεσης Βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι νεκροί φθάνουν τους 310 και οι τραυματίες τους 1420. Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και πρέπει να μεταφερθούν στην Αίγυπτο ή το Ισραήλ, ωστόσο, η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα, απορρίπτει την πρόταση του Καΐρου να μεταφερθούν οι σοβαρά τραυματισμένοι στην Αίγυπτο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Χαμάς είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υπό την προϋπόθεση το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις και τον αποκλεισμό της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση για εκεχειρία έγινε μετά από τηλεφώνημα στο Μεσάαλ του προέδρου της Σενεγάλης, Αμπντουλάγιε Γουάντε, ο οποίος είναι ο προεδρεύων του 56μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC).

''Σημαντική άνοδο 4,06% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω των επιθέσεων στη Γάζα''.

Τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι αδήριτη ανάγκη ο άμεσος τερματισμός της βίας.

Για φρικιαστική επίθεση στη Γάζα έκανε λόγο η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους, ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ τονίζει πως οι δύο πλευρές θα πρέπει αντιληφθούν ότι είναι ανάγκη να συνυπάρξουν με δύο διαφορετικά κράτη για το καλό των πολιτών τους.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γάζας, Χαϊντάρ Αϊντ, έκανε λόγο για γενοκτονία "με την κυριολεκτική σημασία της λέξης", ενώ ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Αλέξανδρος Κούτσης προέβλεψε ενίσχυση της Χαμάς, αλλά και του ρόλου του Ιράν στην περιοχή.

www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου