Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Βάρβαρη σφαγή στην Παλαιστίνη:

Η πολεμική αεροπορία και η αεροπορία στρατού του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιδρομές για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την επίθεση εναντίον της Χαμάς, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τουλάχιστον 271 Παλαιστινίων και τους τραυματισμούς άλλων 750--το Σάββατο ήταν η αιματηρότερη ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστινίων τα τελευταία 60 χρόνια.

"Η Παλαιστίνη δεν είχε υποστεί ποτέ τόσο βάρβαρη σφαγή", δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ η ισλαμιστική οργάνωση της οποίας ηγείται, κι ελέγχει την παράκτια περιοχή από τον Ιούνιο του 2007, ορκίστηκε "εκδίκηση" περιλαμβανομένων επιθέσεων αυτοκτονίας "στις καφετέριες και στους δρόμους" του Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ ενισχύει συνεχώς σήμερα μονάδες τεθωρακισμένων και πεζικού κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας. Αξιωματούχος του στρατού είπε σήμερα Κυριακή ότι "η επιχείρηση είναι συνεχής. . . Εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα".

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστήριξε ότι η επιχείρηση που εξαπέλυσε αποτελεί "απάντηση" στις "αφόρητες" καθημερινές επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας που εντάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μετά τη λήξη της 6μηνης εκεχειρίας που είχε κηρύξει η Χαμάς.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν μερικούς τραυματισμούς, και σημειώθηκαν ενώ απομένουν ελάχιστες εβδομάδες έως τις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου στις οποίες πιθανότερος νικητής μοιάζει το δεξιό κόμμα Λικούντ της αντιπολίτευσης.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του έκαναν πάνω από 100 πλήγματα χθες Σάββατο κι ότι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περίπου 70 ρουκέτες εναντίον της χώρας, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό. Μαύρος καπνός υψωνόταν στην πόλη της Γάζας, όπου το Ισραήλ βομβάρδισε πάνω από 40 εγκαταστάσεις της Χαμάς.Ήταν ορατά δεκάδες πτώματα ένστολων ανδρών σε σωρούς ενώ τραυματίες μόρφαζαν από πόνο καθώς διεξαγόταν μια τελετή για την εισδοχή νεοσύλλεκτων στις τάξεις της Χαμάς. Η οργάνωση εκτίμησε ότι έχασε περίπου 100 στελέχη της, ανάμεσά τους και τον επικεφαλής της αστυνομίας Ταουφίκ Τζαμπέρ. Ακόμη, ανέφερε ότι όλες οι εγκαταστάσεις της στη Γάζα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη το 2006, όμως περιθωριοποιήθηκε από τις Δυτικές δυνάμεις λόγω της άρνησής της να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Η κυβέρνησή της ανατράπηκε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς χαρακτήρισε τις χθεσινές επιδρομές "έγκλημα" και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει. Στην Δυτική Όχθη αναφέρθηκαν ωστόσο κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του--ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών κι αναφέρθηκαν συλλήψεις.Ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Έχουντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων "μπορεί να πάρει καιρό", ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχους μπορεί να αποτελέσουν και ηγετικά στελέχη της Χαμάς.Δύο από τα θύματα των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν από πλήγμα σε μουσουλμανικό τέμενος που, σύμφωνα με το Ισραήλ, χρησιμοποιείτο για "τρομοκρατικές δραστηριότητες".Οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ μπορεί να επιταχύνει το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης στην φτωχή περιοχή, όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι -οι μισοί εκ των οποίων εξαρτώνται από επισιτιστική βοήθεια.Νοσοκομεία στη Γάζα ανέφεραν ότι τα αποθέματά τους σε φάρμακα, που ήδη είχαν μειωθεί δραματικά εξ αιτίας του Ισραηλινού αποκλεισμού, εξαντλούνται.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε νωρίς σήμερα τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά από μία ημέρα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως αντίποινα για τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από ένοπλους παλαιστίνιους κατά του Ισραήλ."Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και έκαναν έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της", αναφέρει ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο κροάτης πρεσβευτής Νέβεν Γιούριτσα, προεδρεύων του Συμβουλίου."Τα μέλη καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες", αναφέρει η ανακοίνωση. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Λιβύης, της μοναδικής αραβικής χώρας που συμμετέχει σε αυτό.Στην ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν τα μέλη μετά από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, καλούνται τα εμπλεκόμενα μέλη "να αναλογιστούν τις σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες στη Γάζα". Επίσης το ΣΑ καλεί και τις δύο πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των συνοριακών περασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας προμηθεύονται τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.Τα μέλη του ΣΑ "υπογράμμισαν την ανάγκη για την πλήρη αποκατάσταση της τάξης" ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Έκτακτη σύνοδος των Αράβων ΥΠΕΞ:

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να καθυστερήσει, έως την Τετάρτη, την κατεπείγουσα σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την διαμόρφωση κοινής θέσης μετά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είπε στους δημοσιογράφους ότι η σύνοδος αναβλήθηκε διότι πολλοί υπουργοί ήταν "απασχολημένοι", καθώς βρίσκονταν στις συναντήσεις δύο αραβικών περιφερειακών οργάνων: του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της Ένωσης του Μαγρέμπ.
Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τη Λιβύη -το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των αραβικών κρατών- να ζητήσει κατεπείγουσα σύγκλησή του.Οι Αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν ομόθυμα τις επιθέσεις και κάλεσαν να υπάρξει άμεσος τερματισμός τους. Ωστόσο οι εκκλήσεις για κατεπείγουσα σύνοδό του φάνηκαν να συναντούν αντιδράσεις· μόλις 4-5 από τις 22 κυβερνήσεις-μέλη του υιοθέτησαν την ιδέα, πολύ λιγότερες από τις 14 που απαιτούνται, δήλωσε αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου υπό τον όρο να μην κατονομασθεί.Η Χαμάς κάλεσε τις Αραβικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ και να εργασθούν για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο η Αίγυπτος, η μόνη αραβική χώρα που γειτνιάζει με τη Γάζα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ διατήρησε την μεθόριο κλειστή το μεγαλύτερο διάστημα επιβολής του ισραηλινού αποκλεισμού.Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη λύπη τους για την επίθεση του Ισραήλ και ζήτησαν να επικρατήσει ψυχραιμία, ενώ σε πολλές χώρες υπήρξαν αντιδράσεις και διαδηλώσεις.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου