H Ουγγαρία σχεδιάζει να ενισχύσει τα νότια σύνορα της με ελικόπτερα, αστυνομικούς και σκυλιά, όπως αναφέρει το Reuters, ενώ προσανατολίζεται στην ανάπτυξη του στρατού προκειμένου να ελέγξει την αθρόα εισροή μεταναστών κυρίως από την Συρία, που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο έδαφός της.
H Πολωνία, από την πλευρά της, επικαλείται την... ουκρανική κρίση για να κρατήσει μακριά της τους μετανάστες. Κι όλα αυτά, την ώρα που σήμερα στην Αυστρία θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος με τη συμμετοχή ηγετών από τα δυτικά Βαλκάνια για το καυτό θέμα της προσφυγικής κρίσης.
Η Βουδαπέστη έχει συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε ο στρατός να χρησιμοποιηθεί ενώπιον του μεγάλου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται ήδη στα σύνορα με τη Σερβία, όπως επιβεβαίωσε η ουγγρική κυβέρνηση. Το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς.
«Η κυβέρνηση και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει συζητήσει το θέμα του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για να προστατεύσει τα σύνορα της Ουγγαρίας και τα σύνορα της ΕΕ», τόνισε ο Κόβακς.
Την ίδια ώρα, η προσφυγική κρίση θα κυριαρχήσει στις σημερινές συζητήσεις των κυβερνήσεων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο που διοργανώνεται στη Βιέννη, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα ζητήματα.
Οι διαφωνίες στην Ε.Ε για σχήμα διανομής προσφύγων στους «28» παραμένουν. Στις χώρες που δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την ιδέα βρίσκεται και η Πολωνία, ο πρόεδρος της οποίας, Αντρέι Ντούντα, αναγνωρίζει την ανάγκη να δείξει αλληλεγγύη η ΕΕ -αλλά όσον αφορά την ίδια την Πολωνία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερη, λέει, επικαλούμενος την ουκρανική κρίση. Η απάντηση του Ντούντα στο προσφυγικό είναι πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης.
Συνέντευξη του Πολωνού προέδρου στη «Bild»
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», o πρόεδρος της Πολωνίας υποστηρίζει ότι υπήρξαν και εποχές που και οι Πολωνοί χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να γίνουν πρόσφυγες, όμως είναι σημαντικό η Ε.Ε να καταπολεμήσει τα αίτια της φυγής.
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου πως, παρ' όλα αυτά, το προσφυγικό ρεύμα μένει αμείωτο, ο Ντούντα τόνισε: «Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, όμως και πρέπει να καταπολεμήσουμε ισχυρότερα τις οργανωμένες ομάδες διακίνησης που κάνουν "μπίζνες" πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Αυτοί οι διακινητές χρεώνουν χίλια ευρώ από τις τουρκικές ακτές για τα ελληνικά νησιά, ενώ το κανονικό εισιτήριο είναι 10 ευρώ».
Όσον αφορά το ρόλο της Πολωνίας, ο Ντούντα υπογράμμισε πως «ως μέλος της ΕΕ, η Πολωνία πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα, όμως όσον αφορά τους πρόσφυγες έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Ο Πολωνός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης πως, εξαιτίας της κλιμάκωσης, αρκετοί Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο στις κοντινότερες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Βιέννη
Στη σημερινή Σύνοδο για το μεταναστευτικό, παρούσες στην αυστριακή πρωτεύουσα θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλά και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή Σύνοδος είχε διοργανωθεί από τον προηγούμενο χρόνο, με κύριο θέμα την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
Η πιεστικότητα όμως με την οποία έχει έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα των προσφύγων πάνω στον επονομαζόμενο «βαλκανικό διάδρομο» θα αναδείξει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας. Στην αυστριακή πρωτεύουσα έχουν ήδη μεταβεί οι επικεφαλής των κυβερνήσεων Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Σερβίας.
http://www.protothema.gr/world/article/503707/ouggaria-enishuei-ta-sunora-tis-me-elikoptera-astunomikous-kai-skulia/