Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

“Battlefield 1”: Στον βωμό της πολιτικής ορθότητας και του φυλετικού αυτο-μίσους



Το "Battlefield 1" είναι ένα first-person shooter βιντεοπαιχνίδι (βολών πρώτου προσώπου) της σουηδικής εταιρίας ‘EA DICE’. Είναι η δέκατη πέμπτη δόση της σειράς Battlefield. Το Battlefield 1 είναι το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που έχει θέμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο για τα Microsoft WindowsPlayStation 4 και Xbox One στις 21 Οκτωβρίου 2016.
  
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης ελέγχει έξι διαφορετικούς χαρακτήρες. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκστρατείες της σειράς, το Battlefield 1 αποτελείται από έξι ξεχωριστές "Ιστορίες πολέμου", οι οποίες παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια των ξεχωριστών στρατιωτών από διαφορετικές εθνικότητες. Στην ιστορία "Storm of Steel" - τόπος του παιχνιδιού έχει οριστεί η Γαλλία μέσα από τα μάτια πολλών ‘HarlemHellfighters’…

Τουλάχιστον ένα τμήμα του Battlefield 1 επικεντρώνεται στο 369οΣύνταγμα Πεζικού, με το παρατσούκλι «Harlem Hellfighters», το οποίο αποτελούνταν από μια ομάδα Αφροαμερικανών που ήταν οι πρώτοι μαύροι στρατιώτες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η καταγγελία πολλών φίλων του παιχνιδιού είναι ότι η DICE δεν απεικονίζει την πραγματικότητα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίον η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών ήταν Λευκοί. Σαν να θέλει κατά κάποιο τρόπο να ξαναγράψει την ιστορία η DICE, εστιάζοντας σε ένα πολύ μικρό και μη σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, οδηγεί τους παίκτες (που δεν έχουν και αρκετές γνώσεις ιστορίας) να πιστέψουν ότι οι ήρωες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν Μαύροι και οι Λευκοί τέλος πάντων, είχαν ελάχιστα εμπλακεί στον Α΄ ΠΠ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κάθε αντίδραση σε αυτή την κατακρεούργηση της ιστορίας ονομάστηκε (τι άλλο)«ρατσιστική»...

Ιδού μερικές αντιδράσεις από διάφορα φόρουμ :

«Δεν υπάρχει τίποτα “ρατσιστικό” στην αλήθεια».

«Ξέρω ότι είναι ιστορικά ακριβές ότι υπήρχαν μαύροι που υπηρέτησαν στον πόλεμο, αλλά οποιαδήποτε αναφορά της συμμετοχής τους στην ελευθερία της χώρας μου είναι αποτέλεσμα των πολιτικώς ορθών παιχνιδιών των δημοσιογράφων».

«Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν μαύροι στην Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ας το παραδεχτούμε, η ΕΑ το έβαλε αυτό για να φιλήσει τον κ..ο των «πολιτικώς ορθών» media του σήμερα».

«Παντού σήμερα οι πρωταγωνιστές πρέπει να είναι μαύροι, ομοφυλόφιλοι και γυναίκες».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολεμιστών στην Ευρώπη ήταν Λευκοί. Οι Μαύροι Αφρικανοί αγωνίστηκαν στο αφρικανικό θέατρο πολέμου ως αποικιακοί στρατιώτες, όχι στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη ήταν διαχωρισμένοι και υπηρετούσαν στον τομέα της υποστήριξης και σε υλικοτεχνικούς ρόλους».

«Υπήρχαν μαύροι στρατιώτες στο γερμανικό στρατό στην Ευρώπη, αλλά ήταν 1 στους 100.000».

«ΜΙΑ μόνο αμερικάνικη μονάδα ήταν αποκλειστικά μαύρη μονάδα μάχης. Ο υπόλοιπος στρατός ήταν συντριπτικά λευκοί».

«Ακόμα και οι Ιάπωνες πολέμησαν στο ασιατικό θέατρο πολέμου επιτιθέμενοι στις γερμανικές αποικίες, αλλά δεν θα τους δείτε στο παιχνίδι, επειδή οι Σουηδοί αριστεροί δεν μπορούν να φτιάξουν μια ιστορία για αυτό».

Έχω παίξει Call of Duty 2’ και δεν υπήρχε ένας μη λευκός στρατιώτης σε εκείνο το παιχνίδι. Τότε κανέναν δεν τον ένοιαζε, διότι τότε τα video games δεν ήταν ένα μέσο για τους ιστορικούς ρεβιζιονιστές και τους λίμπεραλ».

«Χιλιάδες φορές έχουμε μιλήσει για αυτά τα πράγματα. Φανταστείτε κάποιος άλλος να κάνει ένα παιχνίδι με μαύρους Κινέζους και μαύρους Σοβιετικούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την δικαιολογία ότι απλά "είναι μόνο ένα παιχνίδι!". Το ότι είναι ένα παιχνίδι, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να προωθείτε το οτιδήποτε, χωρίς να φαίνεται γελοίο και χωρίς οι άνθρωποι να μην διαμαρτύρονται».

«Δεν ενοχλούμαι από μαύρους στρατιώτες, εάν ο στόχος τους είναι να αποκλίνουν από την ιστορική ακρίβεια. Αλλά υπό το φως των συγκρούσεων που έχουν παιχτεί στο εσωτερικό της εταιρείας σε σχέση με αυτά τα θέματα είμαι τρομερά καχύποτος: Δείτε: Το Battlefield 1 αφήνει απέξω τις γυναίκες στρατιώτες προκειμένου να διατηρηθεί το ιστορικό περιβάλλον του».

«Επιλέγουν να εξαιρεθούν οι γυναίκες στρατιώτες προκειμένου να διατηρηθεί η ιστορική ακρίβεια, αλλά περιλαμβάνουν μια ευρεία εκπροσώπηση μαύρων στρατιωτών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το παραπάνω».

«Είναι ιστορικά ανακριβές και δείχνει ασέβεια προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να τους εκπροσωπούν οι μαύροι στα δύο τρίτα. Περίπου 5 Γερμανο-Αφρικανοί ήταν στο Ευρωπαϊκό Μέτωπο (οι 4 ήταν μουσικοί) και όμως η DICE τους δίνει μια ολόκληρη κατηγορία. Οι Harlem Hellfighters και άλλα στρατεύματα Αφροαμερικανών χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε ρόλους υποστήριξης (να σκάβουν χαρακώματα, σε ταπεινωτικές εργασίας) κι όμως η DICE ενεργεί σαν να ήταν οι ‘Navy SEALs’ που χρειάζονταν ειδική μεταχείριση! Όλος αυτός ο ιστορικός ρεβιζιονισμός για χάρη της πολιτικής ορθότητας είναι ασέβεια και λάθος. Ειδικά όταν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι με αυτό το παιχνίδι οι πιο πολλοί άνθρωποι θα έρθουν σε επαφή με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κανένας μαύρος Αμερικανός δεν πολέμησε υπό αμερικανική διοίκηση στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αξιωματικοί τους έβλεπαν ως κατώτερους. Έπρεπε να πολεμήσουν με τους Γάλλουςαντ’ αυτού».

«Οι μαύροι στρατιώτες της Αμερικής ήταν περίπου 370.000 σε σύνολο 4.000.000 Αμερικάνων στρατιωτών στον Α΄  Παγκόσμιο Πόλεμο, και αυτό σημαίνει 3.600.000 Λευκούς Αμερικάνους. Υπήρχαν επίσης 13.000.000 Λευκοί Γερμανοί στρατιώτες, 7.800.000 Λευκοί Αυστρο-Ούγγροι στρατιώτες και 7.900.000 Λευκοί Γάλλοι στρατιώτες (χωρίς τους στρατιώτες από τις αποικίες). Άρα : 32.300.000 Λευκοί στρατιώτες, και 2,7 εκατομμύρια μη λευκοί στρατιώτες που σημαίνει 93% Λευκοί και 7% μη-λευκοί (και όχι μόνο Μαύροι)

«Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιοι μαύροι Αμερικάνοι στον WW1 (Harlem Hellfighters), αλλά σίγουρα δεν ήταν αρκετοί για να δικαιολογήσουν έναν μαύρο τύπο να φιγουράρει στο εξώφυλλο για ένα παιχνίδι που αφορά έναν πόλεμο, που το 98% που συμμετείχαν ήταν Λευκοί. Και μαύροι Γερμανοί στρατιώτες; Πλάκα μου κάνεις; Δεν υπήρχαν μαύροι Γερμανοί στρατιώτες να πολεμούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρέπει να αλλάξουμε την ιστορία για να χωρέσει στα "προοδευτικά" πιστεύω της DICE; Αυτό είναι σαν να κάνουμε τους μισούς στρατιώτες σε ένα παιχνίδι για τους Πολέμους των Shogun στην Ιαπωνία Λευκούς ή Μαύρους. Ή σαν να δίνουμε το ρόλο του Muhammad Ali στον Arnold Schwarzenegger.  Δεν έχει σχέση με κανέναν «ρατσισμό». Είναι προσβλητικό για τα εκατομμύρια των λευκών στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία της μάχης της Ευρώπης».


«Το πρόβλημά μου με αυτό το παιχνίδι είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που θα δουν έτσι την ιστορία της Ευρώπης και θα σκεφτούν "Α, κοίτα, η Ευρώπη ήταν και τότε ‘πολυπολιτισμική’ και άρα η ‘διαφορετικότητα’ είναι ένα must και επίσης οι μαύροι συνέβαλαν πραγματικά κατά τη διάρκεια του Α΄ ΠΠ και ήταν οι πραγματικοί ήρωες των Ευρωπαϊκών μαχών", κάτι το οποίο είναι λάθος. Ένας από τους προγόνους μου ήταν λοχαγός του Αυστρο-ουγγρικού στρατού, πολέμησε και πέθανε για την πατρίδα του, ο ίδιος και τα αδέλφια του. Ήταν στα χαρακώματα, άντεξε τις επιθέσεις του αερίου και θυσιάστηκε για τον λαό του. Θα τους θυμούνται αυτούς τους ανθρώπους; Όχι. Αντίθετα, για χάρη της πολιτικής ορθότητας, κανένας του είδους του δεν εμφανίζεται στο εξώφυλλο. Κάποιοι μαύροι Αμερικάνοι εντάχθηκαν στον πόλεμο στα τέλη του 1917 - 1918 αλλά κυρίως χρησιμοποιήθηκαν από τους Γάλλους για να καθαρίζουν τα χαρακώματα και να ετοιμάζουν τα όπλα». 

Schutztruppe” (σημαίνει «δύναμη προστασίας») ήταν το επίσημο όνομα των αποικιακών στρατευμάτων στις αφρικανικές περιοχές της γερμανικής αποικιακής αυτοκρατορίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1918. Παρόμοια με άλλους αποικιοκρατικούς στρατούς, η Schutztruppe αποτελούνταν από Ευρωπαίους εθελοντές υπαξιωματικούς και αξιωματικούς και ιατρούς αξιωματικούς. Οι περισσότεροι στρατιώτες που βρίσκονταν στις τάξεις τους ήταν ντόπιοι.


Ο Σουηδός δημιουργός του παιχνιδιού Daniel Berlin, ερωτήθηκε περί του θορύβου που δημιουργήθηκε από το ‘GamesBeat’.

GamesBeatΑποκαλύπτεις πλευρές του πολέμου που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Πολλοί άνθρωποι έχουν προσέξει το γεγονός ότι ο χαρακτήρας είναι μαύρος, παρόλο που προφανώς οι μαύροι πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για εσάς, αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση, μια ευκαιρία να δείξετε ότι υπήρχε περισσότερο εύρος σε αυτόν τον πόλεμο από όσο γνωρίζουν οι άνθρωποι;

BerlinΑυτή είναι η ουσία. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έτσι ήταν τα πράγματα. Θέλουμε να δείξουμε την «ποικιλομορφία» (diversity) στο παιχνίδι. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος.Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ όπου υπάρχει μια γυναίκα Βεδουίνος πολεμίστρια πάνω σε ένα άλογο».


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώεδώεδώεδώεδώεδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου