Αναστάτωση προκλήθηκε από την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του διάσημου ισλαμιστή ιεροκήρυκα από το Κουβείτ Ιμπραήμ Αλ Καντάρι, ο οποίος έθεσε θέμα καταστροφής όλων των κτισμάτων στην Αίγυπτο από την εποχή των φαραώ. Στα πλαίσια συνέντευξης του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Γουατάν, ο Αλ Καντάρι δήλωσε πως για να αποδεχθούν οι Αιγύπτιοι τις επιβουλές του ισλαμικού νόμου της Σαρία θα πρέπει να παρθούν επαναστατικά μέτρα.
Μέσα στην λίστα αυτών των επιλογών ο κληρικός δεν απέκλεισε την καταστροφή των Πυραμίδων, της Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας και όλων των φαραωνικών στοιχείων στην Αίγυπτο. Ο κληρικός ωστόσο παραδέχεται πως τα μνημεία αυτά σήμερα δεν εξυπηρετούν θρησκευτικά ή πολιτικά συμφέροντα, παρά μόνο αποτελούν προϊόντα τουριστικής προβολής και αρχαιολογικής μελέτης. Η πιθανή καταστροφή τους ωστόσο έχει να επιδείξει, σύμφωνα με τον εξτρεμιστή κληρικό, την σταδιακή αντικατάσταση του φαραωνικού παρελθόντος της χώρας με ένα ακόμα πιο λαμπρό εξισλαμισμένο μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, η αποδόμηση των Πυραμίδων και λοιπών φαραωνικών συμβόλων θα σημάνει ένα ουσιαστικό τέλος στην λατρεία ειδωλολατρικών συμβόλων στην χώρα. Σύμφωνα με την άποψη του κληρικού, «το γεγονός ότι οι πρώτοι μουσουλμάνοι της Αιγύπτου δεν κατέστρεψαν τα φαραωνικά κτίσματα, δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να τα καταστρέψουμε, αν θέλουμε, την παρούσα χρονική στιγμή.»
Παρόμοιες απόψεις για το μέλλον των φαραωνικών μνημείων στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπάκρ Αλ Μπαγκντάντι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλ Μπαγκντάντι, οι ισλαμιστές έχουν «ιερό καθήκον» να αντικαταστήσουν την ειδωλολατρική πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου με τις πιο μετριοπαθείς διδαχές του ισλαμικού πολιτισμού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σύμφωνα με τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, θα πρέπει να βεβηλωθούν και τα σπάνιας ομορφιάς μνημεία της Αιγύπτου, ως μια συμβολική κίνηση νέας απαρχής για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.
Οι απόψεις των Αλ Καντάρι και Αλ Μπαγκτάντι αντηχούν παλαιότερες παροτρύνσεις από ακραίους σαλαφιστές το 2012, οι οποίοι ένθερμα στήριξαν την καταστροφή αρχαίων αιγυπτιακών μνημείων. Η άποψη αυτή βασίζονταν πάνω σε έναν οξύμωρο παραλληλισμό με τον προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος κατέστρεψε ειδωλολατρικά σύμβολα στην Μέκκα εκατοντάδες χρόνια πριν. Οι σαλαφιστές επομένως, ζητούσαν οι σύγχρονοι μουσουλμάνοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του θρησκευτικού πατέρα τους και να καταστρέψουν κάθε μνημείο που δεν συνάδει με τις αρχές τις ισλαμικής κουλτούρας. Επιπλέον, οι σαλαφιστές είχαν ζητήσει από την τότε «επαναστατική» κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι να καταργήσει το αιγυπτιακό υπουργείο τουρισμού, θεωρώντας πως η τουριστική βιομηχανία της χώρας προωθεί την πορνεία και άσωτη ζωή των γηγενών πληθυσμών.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγες μόνο μέρες ύστερα από τις τρομακτικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου με τις εκτεταμένες καταστροφές σε μνημεία και μουσιακά εκθέματα στις βόρειο-ανατολικές επαρχίες του Ιράκ. Οι καταστροφές έλαβαν χώρα κοντά στο δέλτα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη – περιοχές οι οποίες σύμφωνα με τους αρχαιολόγους φιλοξένησαν τους πρώτους πολιτισμούς πάνω στην γη. Οι ανυπολόγιστης αξίας βεβηλώσεις των αρχαίων μνημείων και συντηρημένων μουσειακών εκθεμάτων από την εποχή του Ασσυριακού πολιτισμού (9ος αιώνας π.Χ.) καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα. Την περασμένη εβδομάδα φανατικοί ισλαμιστές ισοπέδωσαν και βεβήλωσαν τρεις αρχαίες πόλεις-κέντρα του Ασσυριακού πολιτισμού που βρίσκονται σήμερα στα βόρειο-ανατολικά σύνορα του Ιράκ.
Οι πληγείσες πόλεις είναι οι Ντούρ Σαρρούκιν, Χάτρα και Νίμρουντ, οι οποίες τοποθετούνται γεωγραφικά σήμερα στα σύνορα βορείου Ιράκ και του ημι-αυτόνομου Κουρδικού κράτους. Οι επιθέσεις σε αυτές τις πόλεις χαρακτηρίστηκαν από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πράξεις εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με αρχαιολογικούς υπολογισμούς, η καταστροφή της Νίμρουντ ισοδυναμεί σε βαρύτητα με την κατεδάφιση δύο βουδιστικών αγαλμάτων-μνημείων από τον 6ο αιώνα μ.Χ. στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν, στο κεντρικό Αφγανιστάν από εξτρεμιστές ταλιμπάν το φθινόπωρο του 2001.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου