Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στους δρόμους βγήκαν πάλι οι Αιγύπτιοι

Στους δρόμους του Καΐρου βγήκαν και πάλι την Τετάρτη οι Αιγύπτιοι, μία ημέρα μετά τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ με «άρωμα» Τυνησίας. Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς και στη νότια πόλη Σουέζ.
Το μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο παραμένουν δρακόντεια· το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων σε ολόκληρη τη χώρα και προειδοποίησε τους διαδηλωτές με συλλήψεις και διώξεις.
Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης φραγή στο Twitter, όπως επιβεβαίωσε από τις ΗΠΑ η υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων και επικοινωνίας, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τους διαδηλωτές στην Αίγυπτο, μαζί με το Facebook.
Παρά τις προειδοποιήσεις χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από συγκρότημα δικαστικών μεγάρων στο κέντρο του Καΐρου, σημείο εκκίνησης ορισμένων εκ των συγκεντρώσεων της Τρίτης. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» φώναζε το πλήθος.
Συμπλοκές σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία της ένωσης των δημοσιογράφων του Καΐρου, όπου είχαν συγκεντρωθεί επίσης εκατοντάδες Αιγύπτιοι ζητώντας να μπει τέλος στο καθεστώς του Χόσνι Μουμάρακ.
Άνδρες της αστυνομίας επιτέθηκαν με γκλομπ στους διαδηλωτές όταν επιχείρησαν να σπάσουν τη ζώνη φρούρησης. Διαδηλωτές από παρακείμενα κτίρια πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς.
Την ίδια ώρα, στο Σουέζ εκατοντάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν έξω από νεκροτομείο, όπου βρίσκεται η σορός ενός εκ των τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια της Τρίτης. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Ο απολογισμός των νεκρών από τις συμπλοκές ανήλθε σε τέσσερις, καθώς την Τετάρτη εξέπνευσε ένας Αιγύπτιος που είχε τραυματιστεί σοβαρά στα επεισόδια. Ο 45χρονος Γκαρίμπ Αμπντελαζίζ Αμπντελατίφ υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο του Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου.
Άλλοι δύο διαδηλωτές έχασαν την Τρίτη τη ζωή τους όταν τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ, και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι με πέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου