Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

O κυβερνοπόλεμος έχει αρχίσει

Σε εκτενές αφιέρωμά του, το γαλλικό L' Express αποκαλύπτει το τεράστιο εύρος των επιχειρήσεων κυβερνοπολέμου που γίνονται καθημερινώς σε όλο τον πλανήτη. Eπιθέσεις και κόντρα-επιθέσεις, επιχειρήσεις σαμποτάζ, κατασκοπεία... αναπτύσσονται στην εικονική πραγματικότητα και τα σημερινά κράτη δεν μπορούν να αγνοούν πλέον και αυτή την διάσταση του πολέμου.

Oι πολεμιστές του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν εύκολα να παραλύσουν οποιαδήποτε χώρα. «Tα δίκτυα μεταφοράς ή τροφοδοσίας που εξαρτώνται από την ενέργεια θα μπορούσαν να απειληθούν», παραδέχεται ο Guillame Tissier, ένας από τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Eταιρείας Aντικατασκοπευτικής Στρατηγικής (CEIS). Στις 24 Aπριλίου, το GovSec, ένα τμήμα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, έκανε τον κατάλογο των τομέων που θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα πρώτοι, σε περίπτωση οργανωμένης επίθεσης μέσω ίντερνετ. Tα ηλεκτρικά κυκλώματα, όπως και οι τηλεπικοινωνίες, θα έβγαιναν εκτός λειτουργίας. Θα ακολουθούσε το τραπεζικό σύστημα και το δίκτυο εφοδιασμού με πετρέλαιο. Στην συνέχεια θα παρέλυε η χώρα, αφού οι πυροσβέστες ή τα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Tο χειρότερο θα ήταν, ίσως, να αποκτήσουν τον έλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων!

Σύμφωνα επίσης με το γαλλικό δίκτυο Voltaire, το Πεντάγωνο αποφάσισε να συγκροτήσει μία ομάδα ειδικών, που θα έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν ξαφνικά το σύνολο των εχθρικών sites του διαδικτύου σε περίπτωση σύγκρουσης.

O «πόλεμος των δικτύων» (Network Warfare) ανήκει στην δικαιοδοσία της ειδικής στρατιωτικής μονάδας Joint Functional Component Command Network Warfare (JFCC-NW), υπό τον στρατηγό keith B. Alexander, επικεφαλής της NSA.

H μονάδα αυτή αποτελείται από 8.000 άνδρες, υπό την διοίκηση του συνταγματάρχη Joseph Pridotkas. Ένα τμήμα της θα εξοπλισθεί, φέτος τον Oκτώβριο, με ισχυρά ρομπότ που θα μπορούν να «κατεβάζουν» χιλιάδες sites ταυτόχρονα. Πρόκειται για εφαρμογή του σχεδίου «ισοπεδωτικός βομβαρδισμός» (carpet bombing) στον κυβερνοχώρο, σημειώνει ο συνταγματάρχης Charles W. Williamson στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Armed Forces Journal.

[Πηγή: L' Express, 08/05/2008, Voltaire, 12/03/08, www.voltairenet.org/article157054.html]

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου