Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Η κυβέρνηση σύρεται σε επιλεκτική χρεοκοπία


Πρόταση που θα βασίζεται στην χθεσινοβραδινή γαλλογερμανική συμφωνία θα παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ. Το consensus Μέρκελ – Σαρκοζί οδηγεί σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεχομένως νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 70 δις Ευρώ ($99.51 billion) και ένα πρόγραμμα  ανταλλαγής ομολόγων με νέα 30ετή χαμηλοτέρου επιτοκίου. Η Γερμανία και η Γαλλία επέλεξαν τελικά να μην πιέσουν για την επιβολή ειδικής φορολογίας στα κέρδη των τραπεζών για την χρηματοδότηση του νέου πακέτου διάσωσης.
Η ανταλλαγή όμως ομολόγων με μακρύτερης διάρκειας αν γίνει εθελοντικά θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που δεν απέκλεισε προσερχόμενος πριν από λίγο στην Σύνοδο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ενώ πηγές των Βρυξελλών δηλώνουν ότι το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας , πράγμα που συνεπάγεται “στάση πληρωμών”.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζεται η παροχή κρατκών εγγυήσεων στα ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση “κάθε είδους χρεοκοπίας”, πράγμα που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στην χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε όποια περίοδος πτώχευσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ βρίσκεται στα μαχαίρια με τους ηγέτες της ΕΕ για την χρεοκοπία της Ελλάδας, ένα γεγονός που κατά τον ίδιο θα μεταδώσει την ελληνική ασθένεια και θα προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Δηλώνει επίσης ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί “χρεοκοπημένα” ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο  στις χρηματαγορές, κάτι που θα έκοβε την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό θα ήταν η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ” δήλωσε ο Laurent Bilke, της βρετανικής Nomura International. “Εφόσον οι εγγυήσεις θα είναι πολύ μικρής διαρκείας , ίσως ολίγων ημέρων, μόνο για μια μικρής διάρκειας επιλεκτική χρεοκοπία
Απούσα η ελληνική κυβέρνηση
Η κατάσταση πλήρους αδυναμίας της κυβέρνησης Παπανδρέου εν όψει της σημερινής κρισιμότατης συνόδου κορυφής επιβεβαιώνεται από όσα έλεγαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές και μετέδιδαν φιλοκυβερνητικά μέσα:  Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε αγωνιωδώς καιχωρίς καμία πληροφόρηση το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί – Τρισέ στο Βερολίνο, αντικείμενο της οποίας ήταν να βρεθεί “μια μέση οδός” για την ρύθμιση του ελληνικού προβλήματος. Έχουν κάνει δηλαδή οι εταίροι στην άκρη τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, είτε επειδή δεν τους έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη (βλέπε κατάρρευση εσόδων) είτε επειδή τους θεωρούν πειθήνια όργανα τους, που θα εφαρμόσουν ό,τι αποφασίσουν.
 Συμπέρασμα πρώτο για την Ελλάδα σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της: Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση και όταν υπάρχει δεν διαπραγματεύεται.
Συμπέρασμα δεύτερο: ο μόνος Έλληνας πολιτικός ηγέτης που κατέθεσε αυτές τις στιγμές συγκεκριμένες προτάσεις ήταν ο Αντώνης Σαμαράς (λύση με ευρωομόλογο και επαναγορά ομολόγων).
Ό,τι και να συμβεί, η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να βρεθεί ενώπιον  των εξής επιλογών:
Μικρό ντηλ: Εάν κερδίσει κάτι σήμερα θα είναι μόνον η επαναγορά ομολόγων με μικρή μείωση του χρέους, πράγμα που θα επιφέρει μια προσωρινή ανάπαυλα, αλλά τα προβλήματα θα διογκωθούν πάλι σύντομα, εφόσον ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΕΛΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ
Κακό ντηλ: Εάν δεν κερδίσει την επαναγορά θα γυρίσει με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου, πράγμα όμως που θα ισούνται με επιλεκτική χρεοκοπία εφόσον οι ιδιώτες θα είναι μέσα
Καθόλου ντηλ: Να μην πάρει τίποτα και να μετατεθούν όλα για τον Σεπτέμβριο, με ευνόητες επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο όλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου