Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Καμία απόφαση ακόμα λόγω Τρισέ


Επειδή τα κρατικοδίαιτα κανάλια και η κυβερνητική προπαγάνδα εστιάζουν στα “καλά” της συμφωνίας (εφόσον το χρέος μειωθεί κατά 90 δισ., πάρουμε νέο δάνειο που θα το πληρώνουμε με επιτόκιο κάτω από 5%, ενεργοποιηθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ κ.λπ…κλπ…) εφιστούμε την προσοχή στο αυτονόητο γεγονός ότι τα πάντα θα κριθούν από πως οι αγορές θα αντιμετωπίσουν τη συμφωνία.
Στο μεταξύ, το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο πακέτο θα οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Mέχρι αυτήν την ώρα πάντως δεν έχει κλείσει τίποτε ακόμα διότι φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή καθώς η ΕΚΤ ζητά εγγυήσεις ώστε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα αν και αυτά θα είναι όχι απλά σκουπίδια, αλλά χρεοκοπημένα χαρτιά. Αυτό είναι το σημείο τριβής και προσπαθούν να βρουν μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από τον Τρισέ.
Και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τρεις παράγοντες:
  1. Αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα για το ελληνικό δημόσιο σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Έτσι θα μπορεί η ΕΚΤ να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα παρ’ ότι οι οίκοι θα τα έχουν υποβαθμίσει στην κλίμακα της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
  2. Ο χρόνος στον οποίο θα είναι η Ελλάδα μέσα σ’ αυτό το καθεστώς. Όσο περισσότερος χρόνος τόσο χειρότερο. “Η επιλεκτική χρεοκοπία θα διαρκέσει μερικές ημέρες μόνο“, είπε μία από τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Αν ο χρόνος είναι περισσότερος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας θα κηρύξουν στάση πληρωμών. Εκτιμάται ότι αν η διάρκεια της χρεοκοπίας είναι μερικές ημέρες θα απαιτηθούν πάνω από 20 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις από το Μηχανισμό.
  3. Αν θα ενεργοποιηθούν τα cds και πόσο αυτό θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία.
Μακροπρόθεσμα, για την Ελλάδα τα πάντα θα εξαρτηθούν και από το πώς θα πάει η οικονομία της τα επόμενα χρόνια. Αν συνεχίσει δηλαδή να παράγει πρωτογενή ελλείμματα τότε δε μας σώζει τίποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου