Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Στον αέρα» η συμμετοχή της Ιταλίας στην έκτη δόση


Αμφίβολη φαίνεται να είναι η συμμετοχή της Ιταλίας στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της νέας δόσης του ελληνικού δανείου, η Ιταλία είπε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση της ρήτρας «εξαίρεσης» το Σεπτέμβριο, εάν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπεράσουν αυτά των ελληνικών δανείων.
«Δεν έχουν αποφασίσει είτε έτσι είτε αλλιώς», ανέφερε στο πρακτορείο πηγή της ευρωζώνης με γνώση των όσων συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.
Κατά τη χθεσινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων τα επιτόκια των 10ετών τίτλων σημείωσαν άλμα στο 5,77% , το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2000, ενώ τα επιτόκια των 3ετών ανήλθαν στο 4,80%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, η χώρα της οποίας τα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας μπορεί είτε να «εξαιρεθεί», αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες να καλύψουν το μερίδιό της, είτε μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τις άλλες χώρες ώστε να αντισταθμίσει τη ζημιά.
«Δεν είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί τώρα, πρέπει να δούμε ποιό θα είναι το κόστος δανεισμού την περίοδο της εκταμίευσης – αυτή τη στιγμή είναι στο όριο», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είναι ένα πιθανό θέμα, όχι ένα πραγματικό θέμα», πρόσθεσε.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσε ότι οι Ιταλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν στη νέα δόση του ελληνικού δανείου εάν το ύψος των επιτοκίων δανεισμού αυξηθεί.
Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 5,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ το Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου