Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μια μέρα μετά την αποχώρηση της Κλίντον, η Τουρκία ανοίγει το Κυπριακό με απειλές!

Το έχουμε ξαναπεί. Η επίσκεψη της Χ. Κλίντον σε Τουρκία και Ελλάδα δεν ήταν διόλου τυχαία.
Μια μέρα μετά την αποχώρηση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ από την χώρα μας, τσουπ και ο Πρωθυπουργός του Τουρκίας για το Κυπριακό!
Επίλυση του Κυπριακού πριν η Κύπρος αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2012 επιθυμεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί για πάγωμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν θα έχουμε καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία. Οι σχέσεις με την ΕΕ θα παραμείνουν “παγωμένες” επί έξι μήνες», αναφέρει ο Tούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Milliyet.
«Το θεωρούμε όνειδος να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους (τους Ελληνοκύπριους) στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα διαπραγματευθούμε με μία χώρα που δεν αναγνωρίζουμε», τονίζει, ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο νησί, στις 20 Ιουλίου 1974.
«Δεν τίθεται πλέον θέμα να κάνουμε χάρες στην Κύπρο. Έχουμε κάνει αρκετές. Θα ανταποκριθούμε μόνο στις θετικές πρωτοβουλίες», σημειώνει χαρακτηριστικά
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι το Κυπριακό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, ενώ παράλληλα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα.
Την προειδοποίηση ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα το Σάββατο ότι το status quo στην Κύπρο «δεν εξυπηρετεί κανέναν», ανοίγοντας την πόρτα στην Τουρκία να επαναφέρει το θέμα.
«Επιδιώκουμε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου