Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Απαγορεύει την μπούρκα το Βέλγιο


Σε ισχύ τέθηκε από χθες στο Βέλγιο, νόμος με τον οποίο επιβάλλεται πρόστιμο 137 ευρώ και φυλάκιση μέχρι και επτά ημερών, στις γυναίκες που θα συλλαμβάνονται να φορούν μπούρκα ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει σε ισχύ νόμο απαγόρευσης της μπούρκας.
Στη Γαλλία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης, παρόμοιος νόμος που ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο, προβλέπει από πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας. Ο νόμος μάλιστα έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία σε 30 γυναίκες που φορούσαν μπούρκα, οι οποίες είτε υποχρεώθηκαν σε καταβολή προστίμου είτε απελάθηκαν.
Δύο γυναίκες στο Βέλγιο, οι οποίες φορούν μπούρκα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου, υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτει την ανεκτικότητα, θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της προσωπικής ταυτότητας και της ιδιωτικής ζωής και εξαναγκάζει σε κοινωνική απομόνωση.
Κατά των κυρώσεων που επιβάλλονται στις γυναίκες που φορούν μπούρκα ή νικάμπ, τάχθηκε πριν λίγες μέρες ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου