Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε ο αμφιλεγόμενος νόμος S510 για τα τρόφιμα στις ΗΠΑ

ImageΎστερα από καθυστέρηση ενός έτους η γερουσία ψήφισε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά στη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 73 ψήφους έναντι 25 και συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων.
Αν και το νομοσχέδιο πρέπει να συνδιαμορφωθεί με το αντίστοιχο που ψηφίστηκε από τη βουλή των αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2009 –καθώς στο τελευταίο περιλαμβάνονται αρκετές τελικές διαφοροποιήσεις- εντούτοις η βουλή των αντιπροσώπων πρόκειται μάλλον να δεχθεί το κείμενο του Κογκρέσου. Ο νέος νόμος ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία  στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ στο περίπου 80% της παραγωγής. Ο νέος νόμος πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους.
Κάτω από τις ίδιες προδιαγραφές πρόκειται να ελέγχονται και τα εισαγόμενα τρόφιμα και η FDA θα αποφασίζει εάν αυτά ανταποκρίνονται στις διαδικασίες ασφαλείας παραγωγής που υπόκεινται και τα τρόφιμα που παράγονται στις ΗΠΑ αναγκάζοντας τον οποιοδήποτε προμηθευτή εξωτερικού να υιοθετεί τις ίδιες αυτές προδιαγραφές ασφαλείας.  Ο προϋπολογισμός  του νέου νόμου πρόκειται να ανέλθει στα 1,4 δις. $.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν στα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλάμβαναν τον οποιοδήποτε επιχειρούσε να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπό του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο εξαιρέθηκαν από τους νέους κανονισμούς οι παραγωγοί που παράγουν προϊόντα τα οποία τους αποφέρουν μέχρι 500.000 $ ετησίως και τα διαθέτουν σε αποστάσεις όχι μεγαλύτερες των 275 μιλίων από τον τόπο παραγωγής τους.
Παρόλα αυτά στο νόμο περιέχονται συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας ακόμη και για τους μικρούς παραγωγούς κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε αναίρεση της εξαίρεσης...Αυτό γιατί όσοι θέλουν να εξαιρεθούν πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα της FDA, -αλλιώς θα υποστούν νομικές κυρώσεις- ενώ –και κυριότερα- οι μικροί παραγωγοί θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να δέχονται τον έλεγχο της FDA εάν η υπηρεσία διαπιστώσει πως κατά τη διάρκεια παραγωγής των τροφίμων δεν τηρούνται οι διατάξεις του S-510 από τον οποίο υποτίθεται έχουν εξαιρεθεί!
Η FDA έτσι εκτός του ότι  καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πως παράγονται τα τρόφιμα με ποιες διαδικασίες και με ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος αναμφισβήτητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Επικεφαλής για τον ιό που χτύπησε το Ιράν, ο δολοφονημένος επιστήμονας

O πυρηνικός επιστήμονας που δολοφονήθηκε ήταν επικεφαλής της ομάδας καταπολέμησης του διαδικτυακού ιού «STUXNET» (DEBKAFILE SPECIAL REPORT) Ο καθηγητής MAJID SHAHRIARI, ο οποίος δολοφονήθηκε, χθες στην Τεχεράνη, ηγούνταν της ομάδας καταπολέμησης του ιού «STUXNET», ενώ παράλληλα ήταν υπεύθυνος σε θέματα κωδικών υπολογιστών και διαδικτυακού πολέμου του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επίσης, υπήρξε μέλος της πολιτοφυλακής «BASIJ». 
Ο θάνατος του καθηγητή αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια της χώρας του ν' αντιμετωπίσει την επίθεση στο Διαδίκτυο, τους τελευταίους 6 μήνες. Μόνο τον τρέχοντα μήνα, εξαιτίας του «STUXNET», σταμάτησε η λειτουργία του για 6 ημέρες (16-22/11/10) και η αεράμυνα του Ιράν υπέστη μεγάλη ζημία.

Αν και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ο ALI SALEHI, Διευθυντής της Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, αντέδρασε έντονα δηλώνοντας πως υπάρχει όριο στην υπομονή του Ιράν και οποιοσδήποτε εμπλέκεται «παίζει με τη φωτιά». Η Τεχεράνη θεωρεί υπεύθυνες τις Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ και την ισραηλινή «MOSSAD» για τον θάνατο του καθηγητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις κατά των Ιρανών επιστημόνων σημειώθηκαν στην πιο ασφαλή 
περιοχή της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «DEBKA», οι επιθέσεις κατά των επιστημόνων σημειώθηκαν στις 7:45 π.μ., 12 περίπου ώρες μετά την αποκάλυψη από τον ιστότοπο «WikiLeaks» ότι διπλωμάτες των ΗΠΑ συμφώνησαν με την πρόταση του επικεφαλής της «MOSSAD», MEIR DAGAN, σύμφωνα με την οποία η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο DAGAN πρότεινε για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού τη στρατολόγηση ιρανικών μειονοτικών ομάδων όπως οι «Baluchis» και του απελευθερωτικού τους κινήματος «JUNDALLAH».

Όπως επισημαίνει η «DEBKA», η παραπάνω επίθεση είναι η πέμπτη κατά σειρά σε διάρκεια δύο ετών. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για έργο του κινήματος «JUNDALLAH»http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=1373.

Διά στόματος Αχμαντινετζάντ Το Ιράν παραδέχεται ότι το Stuxnet προκάλεσε προβλήματα στο πυρηνικό πρόγραμμα

Τεχεράνη: Μετά από αρκετές εβδομάδες εικασιών για τις επιπτώσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία των φυγοκεντριστών.

Το σκουλήκι «κατάφερε να προκαλέσει προβλήματα σε περιορισμένο αριθμό φυγοκεντριστών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της χώρας και πρόσθεσε ότι αυτά έχουν στο μεταξύ επιλυθεί.
Το Ιράν είχε αρνηθεί ότι το Stuxnet είχε προκαλέσει προβλήματα και διευκρίνισε ότι το σκουλήκι εντοπίστηκε πριν παρουσιαστούν επιπτώσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλειας των υπολογιστών, το Stuxnet παρεμβαλλόταν στο σύστημα μετάδοσης εντολών στους φυγοκεντριστές και άλλαζε την ταχύτητά τους με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Για λόγους που παραμένουν άγνωστοι αλλά σχετίζονται με το Stuxnet, η παραγωγή αναστάλθηκε προσωρινά στις αρχές Νοεμβρίου διαπίστωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Δεν είναι γνωστό ποιος υλοποίησε αυτό το εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο, όπως φαίνεται, ηλεκτρονικό σκουλήκι. Κατά τους ειδικούς μόνο μία χώρα έχει τα υλικά μέσα και τα χρήματα να το κάνει, και όχι απλώς μία ομάδα χάκερ. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι οι πιθανότεροι δράστες, αν και τίποτα δεν έχει αποδειχτεί.
Πηγή: news.in.gr

WikiLeaks: Επιχείρηση "ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ". Αναφορά στην Ελλάδα

Αναδρομή στις προσπάθειες των στρατιωτικών της Τουρκίας να κάνουν πραξικόπημα και να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν,γίνεται σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 και η διαβάθμιση του είναι απλά «εμπιστευτικό».


Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους. Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του στρατού.

Τρομοκρατική οργάνωση πάνε να βγάλουν τώρα την WikiLeaks οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση σίγουρα απεχθάνεται τόσο τον Julian Assange, όσο και την ιστοσελίδα του. Μπορεί όμως να φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει τη WikiLeaks ως τρομοκρατική οργάνωση;
Ένας ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton, να κάνει αυτό ακριβώς. Όπως λέει ο Peter King: « Η WikiLeaks μοιάζει να καλύπτει όλα τα νομικά κριτήρια προκειμένου να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως  ορίζουν την έννοια οι ΗΠΑ… αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας».
Η άποψη αυτή είναι φυσικό επακόλουθο της τελευταίας μαζικής διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων από πλευράς της ιστοσελίδας, που η Der Spiegel χαρακτήρισε «πολιτική κατάρρευση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». Ο Peter King ζήτησε επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε ποινική δίωξη εναντίον του Julian Assange με τη κατηγορία της κατασκοπείας. Σε περίπτωση που περάσει η άποψή του και χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση, η ιστοσελίδα δεν θα μπορεί να συναλλάσσεται μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, και όποιος τρίτος της παρέχει στήριξη ή πόρους θα κινδυνεύει να διωχτεί για κακουργηματικές πράξεις. Και το  πιο σημαντικό, η σελίδα δεν θα μπορεί να φιλοξενείται από αμερικανικούς web hosts.
Λέτε;
news.cnet.com

Θράκη: Συνελήφθη τούρκος πολίτης στα Πομακοχώρια με πολεμικά όπλα!!!


Η είδηση αποτελεί κόλαφο για τις αρχές ασφαλείας, οι οποίες συνέλαβαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον τούρκο πολίτη, σεσημασμένο εγκληματία και δραπέτη των Ελληνικών φυλακών. Όμως, το αποτέλεσμα της σύλληψής του γεννά πλήθος ερωτημάτων, καθώς και ο τόπος (η συγκεκριμένη περιοχή) όπου εκινείτο με το οπλοστάσιό του ο συλληφθείς.
Η καταγγελία που έγινε πριν έναν μήνα από το ιστολόγιό μας, ήταν σαφής και αφορούσε ήχους πολεμικών όπλων (και όχι κυνηγετικών) που ακουγόντουσαν σε συγκεκριμένη περιοχή στην ορεινή Θράκη το καλοκαίρι που πέρασε. Οι τότε πληροφορίες, μάλιστα, ήρθαν από Πομάκους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης (πομακοχώρια). Ο τούρκος υπήκοος που συνελήφθη από την αστυνομία, εκινείτο στα βόρεια του νομού Ξάνθης, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία και στην ευρύτερη περιοχή των Θερμών, όπου και έγινε το δυσάρεστο επεισόδιο με το Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο και την επίθεση που δέχτηκε από φανατικούς τουρκόφρονες που έδειξαν πανέτοιμοι να φτάσουν στα άκρα για να εκθέσουν την Ελλάδα.
Το ζητούμενο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι πόσοι και ποιοί ήξεραν τι μετέφερε ο Τούρκος υπήκοος στο αμάξι του. Ποιούς συνάντησε στην περιοχή και για πόσο χρονικό διάστημα είχε "δραστηριότητες" ο συλληφθείς στα Πομακοχώρια; Πού "βρήκε" τα όπλα που μετέφερε και σε ποιούς τα πήγαινε; Τί επαφές είχε με μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και ποιά στρατιωτική εκπαίδευση έχει αποκτήσει στον τουρκικό στρατό;

Πως έγινε η σύλληψη;
Ένα μικρό οπλοστάσιο, αποτελούμενο από ένα πολεμικό όπλο, δεκάδες σφαίρες, μαχαίρια και πολλά εργαλεία διάρρηξης, βρήκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης, στο αυτοκίνητο ενός 46χρονου αλλοδαπού πολίτη Τουρκίας, ο οποίος βαρύνεται με πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς και του 17χρονου γιου του.
Τα ξημερώματα οι δυο άντρες, καθώς οδηγούσαν ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και αντιλαμβανόμενοι τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, πέταξαν αρχικά στο οδόστρωμα ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, ένα υφασμάτινο γιλέκο κυνηγετικού τύπου, τέσσερις γεμιστήρες για το ανωτέρω όπλο και εκατόν δεκαπέντε σφαίρες που ήταν μέσα στους παραπάνω γεμιστήρες.
Οι δυο άντρες συνελήφθησαν, και σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί εντός του αυτοκινήτου, βρήκαν και κατάσχεσαν ένα μεγάλο αριθμό εργαλείων διάρρηξης. Προχωρώντας σε έρευνα των προσωπικών τους στοιχείων, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι για τον 46χρονο εξετάζεται το καθεστώς παραμονής του στη χώρα μας, ενώ από το 2005 εκκρεμούσε προς εκτέλεση δικαστική απόφαση απέλασής του. Από την προανάκριση προέκυψε επίσης ότι διέπραξε σωρεία κλοπών στην περιοχή της Αττικής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της Έδεσσας.
Εκτός των άλλων, διαπιστώθηκε ότι καταδικάστηκε και εξέτισε πολυετή ποινή κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες κλοπές, κατοχή ναρκωτικών, αντίσταση, οπλοφορία - οπλοκατοχή, απόδραση, σύσταση συμμορίας, στάση κρατουμένων, παραβίαση περιορισμών διαμονής.
Ο 46χρονος ήταν κρατούμενος των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, από όπου αποφυλακίστηκε το 1989, των φυλακών Κορυδαλλού όπου φυλακίστηκε το 1990 και Κέρκυρας όπου δεν επέστρεψε μετά από άδεια και συνελήφθη το 2001, των φυλακών Μαλανδρίνου από όπου αποφυλακίστηκε το 2005.
Οι δυο δράστες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, θα προσαχθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.



http://kostasxan.blogspot.com/2010/11/blog-post_3699.html

"Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας" = Απάτη

Του Mujahid Kamran (από ‘The Kashgar Times’)
Οι ΗΠΑ είναι σήμερα, έστω και προσωρινά, η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Είναι μια χώρα που ο λαός της έχει ευλογηθεί με θαυμάσιες ικανότητες και στο μυαλό και στην καρδιά. Είναι ειλικρινής, λύτης δύσκολων προβλημάτων, μεγαλόκαρδος, αξιοπρεπής και βαθιά αθώος. Η εμφάνιση των ΗΠΑ ως μιας υπερδύναμης - της μεγαλύτερης στην ανθρώπινη ιστορία - είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής και διαρκούς προσπάθειας εκ μέρους της Ουάσιγκτον να κάνει την Αμερική μια μεγάλη δύναμη.
Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία οικοδόμησης του αμερικάνικου κράτους ήταν η κυρίαρχη έμφαση στη δημιουργία και την καλλιέργεια της γνώσης της φύσης, και του υψηλού επιπέδου της ακεραιότητας και της δέσμευσης του μέσου Αμερικανού. Ωστόσο, η εξέλιξη του αμερικάνικου κράτους, ως μια πραγματική δημοκρατία με τη δυνατότητα να ενοποιήσει την ανθρωπότητα σε ευρεία βάση, εκτροχιάστηκε και ίσως αμετάκλητα, από τις εταιρικές κλίκες που έχουν καταλάβει τις ΗΠΑ όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας κατάκτησης και την εκμετάλλευση των φτωχών - αλλά πλούσιων σε πόρους - χωρών. Αυτή η διαδρομή θα οδηγήσει τελικά στην ήττα των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την Κεντρική Ασία, και στην ταχεία και αιματηρή παρακμή της σε μια δεκαετία ή δύο, εκτός φυσικά, αν οι Αμερικανοί μπορέσουν να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης όλους εκείνους τους εγκληματίες οι οποίοι επί του παρόντος ελέγχουν, σέρνουν και εκμεταλλεύονται αυτό το μεγάλο έθνος .
Οι εταιρείες λειτουργούν κρυφά, παράνομα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα βαθύτερα συμφέροντα του αμερικάνικου λαού ή της ανθρωπότητας. Έτσι, οι κακοποιημένες χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως μια δύναμη πρωτοφανούς και απαράμιλλης σκληρότητα. Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη επιστημονική δύναμη στην ιστορία, αλλά είναι επίσης η δύναμη που μπορεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες ανατροπές στον πλανήτη.
Το να δολοφονήσεις μερικά εκατομμύρια ανθρώπους, να καταστρέψεις χώρες και πολιτισμούς, να λεηλατήσεις, όπως κανείς άλλος ποτέ, να κάψεις και να λεηλατήσεις το περιβάλλον πέρα από κάθε φαντασία, αυτό είναι κάτι που οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν υπηρετώντας τις εταιρίες που τις εξουσιάζουν. Όπως ο Στρατηγός "Howling" Jacob Smith είπε στα στρατεύματά του κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φιλιππίνων: «Σας εύχομαι να σκοτώσετε και να κάψετε. Όσο πιο πολύ σκοτώσετε και κάψετε, τόσο περισσότερο θα με ευχαριστήσετε». Ή όπως ο σύγχρονος Αμερικανός συγγραφέας Michael Ledeen έγραψε: "Κάθε 10 χρόνια περίπου οι ΗΠΑ πρέπει να αρπάξουν κάποια μίζερη μικρή χώρα και να την πετάξουν στον τοίχο, ακριβώς για να δείξουν τι πάει να πει μπίζνες". Αυτές οι "μπίζνες" είναι οι μπίζνες των εταιριών.
Εταιρείες έχουν αποκτήσει υπεροχή μέσα στο Λευκό Οίκο, στο δικαστικό σύστημα και στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, καθώς και στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μέρος των οποίων, όπως η CIA, δημιουργήθηκε σχετικά με την πειθώ της, και για την Wall Street. Αυτή η υπεροχή των εταιρειών στην δομή της αμερικάνικης εξουσίας είναι πλέον ένα σταθερό και βαθιά ενσωματωμένο χαρακτηριστικό της αμερικανικής εγχώριας και διεθνούς πολιτικής. Ο λαός των ΗΠΑ είναι τώρα εντελώς απληροφόρητος, και ίσως μόνιμα. Εκεί βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η σημερινή έκρηξη του αμερικάνικου μιλιταρισμού αντικατοπτρίζει την απελπισμένη επιθυμία των ‘βαρόνων’ των εταιριών να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα βιαστικά και να κατανείμουν τους πόρους της για την ελίτ των ΗΠΑ, στο όνομα του «λαού» των ΗΠΑ και του «πολιτισμού» φυσικά. Ήταν ο Όργουελ ο οποίος κάποτε έγραψε: "Καθώς γράφω πολύ πολιτισμένοι άνθρωποι πετάνε πάνω από το κεφάλι μου, προσπαθώντας να με σκοτώσουν". Αυτό που έκανε τις ΗΠΑ να μπουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν, «περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα οικονομικά συμφέροντα της Οίκου του Morgan.
Ο Οίκος των Morgan απόλαυσε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους Βρετανούς, οι οποίοι αποφάσισαν να δανειστούν χρήματα για το κόστος του πολέμου από την Τράπεζα JP ITS Morgan. Χωρίς τη νίκη των Βρετανών τα δάνεια αυτά θα χανόντουσαν. Όπως γράφτηκε το 1920 από το συνέταιρο του Morgan, Lamont: "Τα εθνικά χρέη του κόσμου έχουν αυξηθεί κατά 210 δισ. ευρώ ή περίπου 475 τοις εκατό κατά τα τελευταία έξι χρόνια". Ο Wilson είχε εκλεγεί με το σύνθημα να μείνει η Αμερική έξω από τον πόλεμο, αλλά πρόδωσε το λαό του και μπήκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προς το συμφέρον των αμερικάνικων επιχειρήσεων και τραπεζών. Ο πόλεμος αυτός, που ήταν στα κρυφά ένας πόλεμος για τον έλεγχο του αποθεματικών του πετρελαίου, οδήγησε σε περίπου 16 με 20 εκατομμύρια θανάτους, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχων.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) και η Τριμερής Επιτροπή (TC) δημιουργήθηκαν από την οικογένεια Ροκφέλερ, στα τέλη του 1973. Αυτές οι "δεξαμενές σκέψης" μονίμως εργάζονται για τα συμφέροντα της "Big Oil" και των συναφών επιχειρήσεων που ανήκουν σε οικογένειες των πλουσιότερων του πλανήτη. Ο Winston Lord, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα και πρώην μέλος του CFR, κάποτε δήλωσε: "Η Τριμερής Επιτροπή δεν εξουσιάζει τον κόσμο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων το κάνει αυτό." Το 1973, ο David Rockefeller συναντήθηκε με 27 αρχηγούς κρατών, καθώς και με τον Πάπα και αντιπροσώπους της Κίνας και της ΕΣΣΔ.
Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι συνεχίζει ακόμα και σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση να προωθεί τα συμφέροντα της ‘Big Oil΄’, μία νέα ομάδα ‘βαρόνων’ με τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, τον Ντόναλντ Ράμσφελντ και τονΝτικ Τσένι και άλλους ανέδειξαν - τους λεγόμενους neocons(νεοσυντηρητικούς). Αυτό η δεξιά σκευωρία που ξεκίνησε απέκτησε επιρροή κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ford, όταν έγινε υπουργός Αμύνης ο Ράμσφελντ και ο άγνωστος 33-χρονών τότε προστατευόμενός του - Ντικ Τσένι. Όπως ο καθηγητής Peter Dale Scott το θέτει: "Το Νοέμβριο του 1975, η ομάδα του Τσένι και του Ράμσφελντ καταλάβανε κατά προσέγγιση την ίδια δεσπόζουσα θέση στο Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο που επρόκειτο να καταλάβουν στην κυβέρνηση του George W. Bush το 2001. "Σαμποτάρισαν την πολιτική της ύφεσης, ανάγκασαν τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης με τη Σοβιετική Ένωση και υπονόμευσαν τους γνωστούς δημοκρατικούς δίαυλους της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Μεγάλο μέρος των δεινών που έχει σήμερα ο κόσμος προέρχεται από τη στρατηγική των νεοσυντηρητικών: μόνιμος πόλεμος και μόνιμη υποταγή των αμερικάνικων δημόσιων συμφερόντων στα συμφέροντα των εταιριών.
Το κίνημα των νεοσυντηρητικών χρηματοδοτήθηκε από μια εναλλακτική ομάδα πλούσιων ανδρών, οι οποίοι ήθελαν να διαλύσουν και όχι μόνο να περιορίσουν την Ρωσία και τελικά να δημιουργήσουν μια παγκόσμια αμερικάνικη αυτοκρατορία. Η Olin Foundation, που χρηματοδότησε αυτό το κίνημα, και η American Enterprise Institute απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα χρήματα δαπανήθηκαν για τη διάδοση της ατζέντας των νεοσυντηρητικών.
Με την έλευση του Ρήγκαν οι neocons είχαν τελικά το τρόπο τους και ήταν η νεοσυντηρητική πολιτική πορεία που οδήγησε στην 11η Σεπτεμβρίου. Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η 11η Σεπτεμβρίου οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μπορούσαν, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, να διασπείρουν στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο και να ξεκινήσει το πρόγραμμά τους για την στρατιωτική κατάκτηση. Όπως ο καθηγητής Michel Chossudovsky το έθεσε, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι μια "απάτη".
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: http://info-wars.org/

Ευρεία υποδομή κατασκευής πυρηνικών όπλων έχει η Βόρεια Κορέα


ImageΗ Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει σε λειτουργία "χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρισης", βασικό εξοπλισμό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, σε ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου που, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.
«Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος και αξιοποιούμε ένα σύγχρονο σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου με πολλές χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρισης», μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο τo κύριο άρθρο της εφημερίδας Rodong Sinmun, του επίσημου οργάνου του Κομουνιστικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναβιβάζουν τα πυρηνικά όπλα της Β.Κορέας σε "10-20".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Aποτράπηκε επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Ιράκ


ImageΕπίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο επιχείρησε να πραγματοποιήσει ένας άνδρας στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Ιράκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
"Αποτρέψαμε μία επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της πρεσβείας της Γαλλίας. Κατασχέσαμε το αυτοκίνητο και συλλάβαμε τον άνδρα που οδηγούσε", δήλωσε ο στρατηγός Άχμεντ Αμπού Ργκχίφ, επικεφαλής των εσωτερικών υποθέσεων και της ασφάλειας του ιρακινού υπουργείου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15814&Itemid=56

Ισπανία- ΗΠΑ: Σχεδόν παράλληλες οικονομικές πορείες

Paul Krugman (The New York Times)
Το μόνο καλό με τους Ιρλανδούς είναι ότι είναι ελάχιστοι. Από μόνη της, η Ιρλανδία δεν μπορεί να ζημιώσει κατά πολύ τις προοπτικές της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά και τη Πορτογαλία, η οποία θεωρείται το επόμενο θύμα στο εν εξελίξει παιχνίδι ντόμινο.
Όμως έχουμε και την Ισπανία. Οι προαναφερθείσες χώρες είναι το ορεκτικό. Η Ισπανία είναι το κυρίως πιάτο. Αυτό που από αμερικανικής άποψης είναι εντυπωσιακό σε σχέση με την Ισπανία,  είναι πως η οικονομική της ιστορία μοιάζει πολύ με αυτή της Αμερικής. Όπως οι ΗΠΑ, έτσι και αυτή έζησε μια μεγάλη φούσκα ακινήτων, που συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος. Επίσης όπως οι ΗΠΑ, κατέληξε σε οικονομική ύφεση μόλις έσκασε η φούσκα, και από τότε βιώνει μεγάλη ανεργία. Και τέλος, όπως η Αμερική, έτσι και η Ισπανία είδε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της να διογκώνεται και τα έσοδα της να μειώνονται.
Σε αντίθεση όμως με την Αμερική, η Ισπανία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν δυσκολεύεται να χρηματοδοτεί το έλλειμμά της, με μακροπρόθεσμα επιτόκια κάτω του 3%. Το τελευταίο όμως διάστημα, η Ισπανία έχει δει το κόστος δανεισμού της να εκτινάσσεται στα ύψη, γεννώντας φόβους μιας πιθανής χρεοκοπίας. Γιατί όμως κινδυνεύει η Ισπανία; Με μία λέξη, φταίει το ευρώ.
Οι Ισπανοί ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του ευρώ το 1999 με την υιοθέτησή του. Και για κάποιο διάστημα όλα έβαιναν καλώς. Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια εισέρεαν στη χώρα, τονώνοντας τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα, την ίδια ώρα που η ισπανική οικονομία σημείωνε μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη. Σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση της Ισπανίας έδειχνε να είναι πρότυπο δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, παρουσίαζε πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς της, και σε αντίθεση με την Ιρλανδία προσπάθησε πραγματικά να ρυθμίσει το τραπεζικό της σύστημα. Στα τέλη του 2007, το δημόσιο χρέος της, ως κομμάτι της οικονομίας, ήταν το μισό περίπου από το αντίστοιχο της Γερμανίας, και ακόμη και τώρα οι τράπεζες της είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.
Τα προβλήματα όμως κάτω από την επιφάνεια ήταν πολλά. Τον καιρό της άνθησης, οι τιμές και τα ημερομίσθια ανέβαιναν περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.  Και όταν έσπασε η φούσκα, η ισπανική βιομηχανία έμεινε να αντιμετωπίζει κόστη που την καθιστούσαν μη ανταγωνιστική.
Και τώρα τι γίνεται; Αν η Ισπανία διέθετε το δικό της νόμισμα, όπως και οι ΗΠΑ ή η Αγγλία, θα μπορούσε να το αφήσει να υποτιμηθεί, καθιστώντας τη βιομηχανία της ανταγωνιστική και πάλι. Όμως όντας στην ευρωζώνη, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αντιθέτως, η Ισπανία θα πρέπει να πετύχει «εσωτερική υποτίμηση». Θα πρέπει να μειώσει τα ημερομίσθια και τις τιμές, μέχρι να ευθυγραμμιστεί με τους γείτονές της.
Η εσωτερική υποτίμηση είναι μια σκληρή υπόθεση. Κατ`αρχάς είναι μια αργή διαδικασία. Κανονικά, χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια υψηλής ανεργίας μέχρι να πέσουν τα μεροκάματα. Πέραν αυτού, χαμηλά μεροκάματα συνεπάγονται χαμηλά εισοδήματα, ενώ το χρέος παραμένει ίδιο. Για αυτό και η εσωτερική υποτίμηση χειροτερεύει τα προβλήματα χρέους του ιδιωτικού τομέα.
Όλα αυτά σημαίνουν πως το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας είναι δύσκολο για τα επόμενα χρόνια. Η αμερικανική ανάκαμψη ήταν απογοητευτική, ειδικά στο ζήτημα της απασχόλησης, όμως γνωρίσαμε κάποια μικρή ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να πλησιάζει αυτό της πριν από τη κρίση εποχής, ενώ τώρα αναμένουμε την περαιτέρω ανάπτυξη να μας βοηθήσει να ελέγξουμε το έλλειμμα.  Από την άλλη, η Ισπανία δεν έχει ανακάμψει καθόλου. Αυτό όμως προκαλεί φόβους για το οικονομικό και δημοσιονομικό της μέλλον. Μήπως πρέπει η Ισπανία να ξεφύγει από αυτή τη παγίδα εγκαταλείποντας το ευρώ και φτιάχνοντας ένα νέο δικό της νόμισμα; Θα το κάνει; Η απάντηση και στα δυο ερωτήματα μάλλον είναι όχι. Η χώρα θα ήταν σε αρκετά καλύτερη θέση σήμερα αν δεν έμπαινε ποτέ στο ευρώ, όμως αν έφευγε θα προκαλούσε τεράστια τραπεζική κρίση, καθώς οι καταθέτες θα έσπευδαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Εκτός και αν υπάρξει κάποια καταστροφική τραπεζική κρίση, που θεωρείται αρκετά πιθανή για την Ελλάδα και όλο και πιο πιθανή για την Ιρλανδία, αλλά όχι για την Ισπανία, είναι μάταιο να περιμένουμε  να δούμε την Ισπανία να αποχωρεί από την ευρωζώνη.
Έτσι, στην ουσία, οι Ισπανοί είναι όμηροι του ευρώ, χωρίς πολλές επιλογές. Τα καλά νέα για την Αμερική είναι ότι αυτή δεν βρίσκεται σε μια τέτοιου είδους παγίδα, αφού έχει το δικό της νόμισμα, με όλη την ελαστικότητα κινήσεων που αυτό προϋποθέτει. Το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανία, της οποίας τα ελλείμματα και τα χρέη είναι εξίσου υψηλά με αυτά της Ισπανίας, όμως οι επενδυτές δεν ανησυχούν για αυτήν.
Τα άσχημα νέα για την Αμερική είναι ότι μια ισχυρή πολιτικά ομάδα προσπαθεί να δέσει την Κεντρική Τράπεζα, απομακρύνοντας στην ουσία το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα σε αντίθεση με την ταλαιπωρημένη  Ισπανία. ΟΙ επιθέσεις των ρεπουμπλικανών έχουν στόχο την αναστολή της οικονομικής ανάκαμψης και την εστίαση σε ένα ισχυρό δολάριο και στη καταπολέμηση του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι πάμε να μπούμε εθελοντικά στη θέση των Ισπανών. Τα πράγματα στην Αμερική δεν πάνε καλά, όμως θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Ας ελπίσουμε πως οι οπαδοί του σκληρού  νομίσματος δεν θα κερδίσουν αυτόν τον αγώνα.

Το... αντιρατσιστικό σχολείο

Ή όταν η κατήχηση στον αριστερισμό βαπτίζεται “επιμόρφωση”
Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Αυτή την εβδομάδα, δύο περιστατικά μας ανάγκασαν να επιστρέψουμε εσπευσμένα στο ζήτημα του “αντιρατσιστικού σχολείου”, με το οποίο είχαμε ασχοληθεί ξανά και στο παρελθόν. Το πρώτο ήταν ένα κείμενο, στην ιστοσελίδα του κ. Κούλογλου, όπου δινόταν λεπτομερής αναφορά μιας διαδικασίας, κατά την οποία ομάδα φοιτητριών μετέβη σε σχολείο της περιοχής των Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να “κατηχήσει” τα παιδιά στον “αντιρατσισμό” και επί της ουσίας την ανάγκη υποδοχής όσων μεταναστών και εάν έλθουν στην χώρα μας, με ανοιχτές αγκάλες.
Οι φοιτήτριες αυτές πήγαν στο σχολείο, έδειξαν παιδικές ταινίες (φιλομεταναστευτικού περιεχομένου φυσικά) στα παιδιά, τους έδωσαν κάποια άρθρα για τον ... ρατσισμό και την μετανάστευση (είμαστε βέβαιοι πόσο “αντικειμενικά”) ήταν και τέλος τα έβαλαν να γράψουν από μια μικρή ... έκθεση. Η οποία φυσικά ήταν γεμάτη από “κλισέ” που θα μπορούσε κανείς να δει στο πρόγραμμα κάθε ακροαριστερής οργάνωσης και τα οποία τόνιζαν την σημασία ... κρατικών δράσεων για άμεση ένταξη όλων των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία!
Το δεύτερο περιστατικό ήταν ένα συνέδριο προς τιμήν της Άννας Φραγκουδάκη(!) που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010 στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.(Άννα Φραγκουδάκη: Καθηγήτρια, του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστή για την φράση της : " Οι σύγχρονοι Έλληνες με τις αναφορές τους στην αρχαία Ελλάδα, θέλουν να κρύψουν το ΑΣΧΗΜΟ και ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ εθνικό τους πρόσωπο.") Οργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική ηλικία - Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Αθηνών του εν λόγω Παν/μίου. Την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, δεν μπορούσαμε να έχουμε αναλυτική άποψη περί του τι ειπώθηκε εκεί. Μια ματιά όμως στο πρόγραμμα ήταν αρκετή, για να μας πείσει για το τι ακριβώς θα λεγόταν εκεί.
Προσέξτε τους εισηγητές και τους τίτλους των εισηγήσεων:
Τσαλάρ Κεϊντέρ: Η διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας στην Τουρκία
Εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα και μειονότητες
Προεδρείο: Χαρά Δαφέρμου και Βασίλης Τσελφές
Νίκος Αλιβιζάτος: Νεότερες κριτικές στην κρατούσα αντίληψη για το έθνος
Νικηφόρος Διαμαντούρος: Αναμνήσεις από ένα πρόδρομο πρόγραμμα έρευνας ελληνικών και τουρκικών σχολικών βιβλίων ιστορίας.
Ηλίας Νικολακόπουλος: Οι πολιτικές δυνάμεις της μειονότητας και το εκπαιδευτικό ζήτημα
Μουσταφά Μουσταφά: Ένα μπαούλο, δυο γλώσσες: μια διαδικασία αυτογνωσίας για τη μειονότητα της Θράκης
Θάλεια Δραγώνα: Διανοούμενοι και πολιτική πράξη
Νομίζω ότι αυτά ήταν αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον οποιουδήποτε.
Η σχέση αποδομητών – αντιρατσιστών
Η λεγόμενη “διαπολιτισμική” εκπαίδευση όπως γράφαμε και στο προηγούμενο σχετικό κείμενο, αποτελεί το εργαλείο της κοινωνικής μηχανικής, που θέλει η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία να χρησιμοποιήσει σήμερα στα σχολεία, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει αύριο τις αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν μέσα σε μια “πολυπολιτισμική κοινωνία”. Σκοπός της “διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, είναι το να “χαλιναγωγήσει” το ορμέμφυτο ένστικτο της ταύτισης με μια συγκεκριμένη ομάδα που υπάρχει σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του κόσμου. Επειδή όμως δεν δύναται να το “εξαφανίσει” προσπαθεί να αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας της ομάδας, αντικαθιστώντας τα με κάποια “φανταστική” κοινωνική ταυτότητα, που πρέπει να εγκαταστήσει την εθνική.
Την δουλειά αρχίζουν οι “αποδομητές” οι οποίοι αφαιρούν από την εκπαίδευση κάθε στοιχείο που κάνει την ελληνική ταυτότητα αυθύπαρκτη μέσα στο παγκόσμιο χωριό. Τα δράματα, τους ηρωϊσμούς, ότι δηλαδή μπορεί να φορτίσει συγκινησιακά ένα μικρό παιδί για να ταυτιστεί με την εθνική ομάδα. Έρχονται μετά οι “αντιρατσιστές”, για να δουλέψουν πάνω σε... καλλιεργημένο έδαφος. Τα παιδάκια που δεν έχουν συναίσθηση της ιδιαιτερότητάς τους, δεν μπορεί παρά να θεωρήσουν ότι το μόνο που υπάρχει ως συνεκτικό στοιχείο στην κοινωνία, είναι τα προγράμματα που παρακολουθούν στην τηλεόραση.
Ως εκ τούτου αφού τα ίδια ακριβώς προγράμματα παρακολουθούν και οι ... μετανάστες στην χώρα μας, γιατί να μην είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Η συλλογιστική απλή, ανατριχιαστική όμως η εφαρμογή της. Η προπαγάνδα στα μυαλά 5χρονων και 6χρονων παιδιών, νομιμοποιείται από ένα κράτος το οποίο έχει – στο όνομα του φιλελευθερισμού- υιοθετήσει τις αρχές που διέπουν αριστερίστικες οργανώσεις.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τους “στόχους” του προγράμματος “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ” που αποτελεί ένα από τα “προγράμματα” για την ενίσχυση της “αντιρατσιστικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης”:
“Συνειδητοποίηση από μέρους των εκπαιδευτικών και των μαθητών / μαθητριών, αλλά δευτερευόντως και των γονέων, της έκτασης και της πολυμορφίας των προβλημάτων που έχουν σχέση με το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αλλαγή των στάσεων και των συμπεριφορών, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα σχετικά προβλήματα.“
Ένα κράτος το οποίο προσπαθεί οργανωμένα, να αλλάξει τις συμπεριφορές και τις απόψεις των πολιτών του, ακόμη και αν αυτοί έχουν ηλικία πέντε ετών, τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ολοκληρωτικό;

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: Το πακέτο δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι “ξεπούλημα, όχι διάσωση”.

Το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης για την Ιρλανδία καταδικάσθηκε σήμερα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της χώρας ως “ξεπούλημα, όχι διάσωση”.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες Κυριακή σε ένα πακέτο δανείων ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν την Ιρλανδία να ξεπεράσει την κρίση του χρέους της.
Το μέσο επιτόκιο των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ ορίσθηκε στο 5,8% –σημαντικά μεγαλύτερο από το 5% που πληρώνει η Ελλάδα, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δέχθηκε βοήθεια.
“Το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι το επιτόκιο του ΔΝΤ. Γιατί μας επιβάλλουν τιμωρητικό επιτόκιο;”, δήλωσε ο Λίο Βαραντκάρ, εκπρόσωπος του κόμματος Φάιν Γκέιλ, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.
“Είναι ξεπούλημα, όχι διάσωση. Μας ξεπούλησαν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος σε οικονομικά θέματα Τζόαν Μπάρτον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απογοήτευσε τον ιρλανδικό λαό συμφωνώντας σε μια κακή συμφωνία, όπως την χαρακτηρίζουν οι Εργατικοί.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (ICTU) Ντέιβιντ Μπεγκ δήλωσε πως το επιτόκιο είναι “τιμωρητικό” και υπογράμμισε πως θα αντιταχθεί στη μείωση του ελάχιστου μισθού από 8,65 ευρώ σε 7,65 ευρώ την ώρα.
Ο πρόεδρος του ICTU Τζακ Ο’ Κόνορ διαμαρτυρήθηκε ότι η συμφωνία προστατεύει αυτούς που έχουν πολλά τραπεζικά ομόλογα, “ενώ οι πιο χαμηλόμισθοι και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια πρόκειται να σταυρωθούν”.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία Ατζάι Τσόπρα απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι όροι του πακέτου είναι τιμωρητικοί, λέγοντας στο δημόσιο ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE πως οι όροι είναι καλύτεροι απ’ αυτούς που θα μπορούσε να βρει η Ιρλανδία στις παγκόσμιες αγορές.
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν –όπως φαίνεται πολύ πιθανό– υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον καινούριο χρόνο, ο Τσόπρα δήλωσε πως το ΔΝΤ θα ακούσει οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί μαζί της.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)