Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο αισχρός Κύριος πάγκαλος.! Υπερέβη τα εσκαμμένα παρ' όλον το βάρος του.!

Από τον Ιάσωνα
Στην σημερινη πρωινη εκπομπη της ΝΕΤ ο Κος πΑΓΚΑΛΟΣ τροφιμος του Ελληνικου Κοινοβουλιου και αντιπροεδρος της "Ελληνικης κυβερνησεως" ουτε λιγο ουτε πολύ δηλωσε μεταξυ αλλων και τα εξης:
"Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας"
Βεβαιως ο Κος παγκαλος θελει να αγνοει ότι:
Την Εθνικη Ελευθερια και την Ανεξαρτησια, Την ασφαλεια και την Υπερηφανεια της Ελλαδος και του Ελληνικου Λαου που δεν είναι χρηματιστηριακη αξια αλλα ανεκτιμητη διαχρονικη αξια μη επιμετρουμενη σε νομισματα και ομολογα, εγγυωνται και διασφαλιζουν νυχθημερον κατω από αντιξοες συνηθηκες χωρις ουδεμια αναγνωνρισι από την κομπλεξικη πολιτεια ο Ελληνικος στρατος, οι Ενοπλες Δυναμεις μας, Το Ελληνικο Ναυτικο, Η Αεροπορια μας, η Αστυνομια μας, Το λιμενικο σωμα.
Όμως η κομπλεξικη πολιτεια που δεν δυναται να ανεχθη συγκρισεις, (π.χ ΟΧΙ Ιωαννου Μεταξα, οικονομικη αναπτυξις κατά την περιοδο του καθεστωτος Συνταγματαρχων), επιτρεπει να υβριζονται και λοιδωρουνται τα στελεχη και οι Ενοπλες δυναμεις μας, από κάθε ανεπαγγελτο οκνο καλοθρεμμενο που ασχολειται ελεω "δυναστειας" με την πολιτικη και λαικιζει. 
Ιδιως δε από τα μεσα εξαπατησεως των Μαζων...
Ο Κος παγκαλος οφειλει τουλαχιστον συγνωμη για τις αδικες, ατυχεις, προσβλητικες και αναξιες δηλωσεις του.

Υ.Γ 
Ο αθλητης των ολυμπιακων αγωνων Χιονης, στο αγωνισμα αλματος εις μηκος υπερεβη τα εσκαμμενα (δηλαδη πηδηξε εξω απο το σκαμμα). 


http://gianniotis.blogspot.com/2010/10/blog-post_751.html

(Η λίστα με τα ονόματα των πεσόντων των Δυνάμεων Ασφαλείας, εδώ: http://olympia.gr/2010/10/31/)

Το μέλλον της Αμερικής σε … κινέζικα χέρια

Το τελευταίο διάστημα και εν όψει των μεθαυριανών εκλογών για το κογκρέσο, η μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην Αμερική είναι κάτι περισσότερο από σκληρή. Και ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας.
Οι τηλεοπτικές, και όχι μόνο,  διαφημίσεις δίνουν και παίρνουν, και μια από αυτές που έχει κάνει και τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι μια που έχει ως σκηνικό της ένα κινεζικό πανεπιστήμιο στο έτος 2030, όπου ένας καθηγητής, εν μέσω Μαοϊκών σημαιών, συμβόλων κλπ. μιλάει στους φοιτητές του για τη κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκρατορίας εξαιτίας της, όπως λέει, υπερβολικής δημόσιας σπατάλης, τα οικονομικά πακέτα βοήθειας και διάσωσης, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, και τις διάφορες κρατικές παρεμβάσεις στη οικονομία.
Όλα αυτά, υποτίθεται πως οδήγησαν τη χώρα σε αβάσταχτα δημόσια χρέη, με αποτέλεσμα τη κατάρρευσή της.
Το σποτάκι τελειώνει με τη πετυχημένη ατάκα του καθηγητή «Βέβαια, εμείς κρατούσαμε στα χέρια μας ολόκληρο  το χρέος τους … για αυτό και τώρα οι Αμερικάνοι δουλεύουνε για εμάς», με αποτέλεσμα η τάξη να ξεσπάσει στα γέλια.
Τη διαφήμιση αυτή ανέβασε η οργάνωση Citizens Against Government Waste (πολίτες ενάντια στη κρατική σπατάλη), και στοχεύει στις φοβίες του μέσου Αμερικάνου για τους «κακούς ξένους», το «σοσιαλισμό» όπως τον ερμηνεύουν εκεί, και για το αναπόφευκτο τέλος του αμερικανικού ονείρου. Βέβαια, όπως αναφέρει το Atlantic, το όλο μήνυμα είναι ολίγον τι αντιφατικό, καθώς η κινεζική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης στη χώρα, βασίστηκε ακριβώς  σε αυτά για τα οποία το σπότ κατηγορεί την Αμερική, σε ένα πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους $568 δισ., και αρκετή κρατική παρέμβαση στο ιδιωτικό επιχειρείν.
Δείτε το βίντεο με το σποτ εδώ:
Strange Attractor

Οδηγίες στους Βρετανούς αστυνομικούς για μάγισσες και άθεους

Συνήθως ένας αστυνομικός θα επέμβαινε άμεσα αν έβλεπε έναν άνθρωπο γυμνό, με χειροπέδες και με καλυμμένα τα μάτια. Με το νέο εγχειρίδιο όμως με τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» που εφοδίασε το βρετανικό υπουργείο εσωτερικών τους αστυνομικούς στη χώρα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.
Καθώς είναι η εποχή του Halloween δίδονται στους Βρετανούς αστυνομικούς επίσημες οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις μάγισσες.
Οι συμβουλές περιέρχονται στο 300σέλιδο "εγχειρίδιο πολυμορφίας" ("diversity handbook") που λέει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί όταν πλησιάζουν τους οπαδούς μιας σειράς θρησκειών και άλλων δοξασιών, από τον αθεϊσμό έως τον Ζωροαστρισμό, ώστε να μην τους προσβάλουν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Σύμφωνα λοιπόν με το βιβλίο, «δεν χρειάζεται να βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα αν δείτε έναν γυμνό άνθρωπο με καλυμμένα μάτια και δεμένα τα χέρια, καθώς είναι πιθανό να είναι μέλος κάποιας παγανιστικής ομάδας»!.
Στο ίδιο βιβλίο οδηγιών μάλιστα αναφέρεται πως «δεν πρέπει να ακουμπήσει ένας αστυνομικός το «Βιβλίο των Σκιών», (το οποίο περιέχει ξόρκια και χειρισμούς του τελετουργικού στιλέτο τους), αν συλλάβει μια μάγισσα, καθώς θεωρείται προσβολή»!
«Οι Μάγισσες έχουν το ‘Βιβλίο των Σκιών’, το οποίο περιέχει μια χειρόγραφη καταγραφή ή ημερολόγιο της προσωπικής τους προόδου ως μάγισσα», λέει ο οδηγός.
«Πολλά βιβλία μπορεί να χρησιμοποιούνται από τις μάγισσες, αλλά αυτό το βιβλίο θεωρείται ως ‘ιδιωτικό’ και ‘ειδικό’ και δεν πρέπει να αγγιχτεί από κανέναν, εκτός από τον συγγραφέα. Αν είναι δυνατόν, το καλύτερο είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε αυτό το βιβλίο."
Ο οδηγός, που καταρτίστηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, την μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας, προειδοποιεί ενάντια της διακοπής μιας παγανιστικής τελετής.
Και προσθέτει: "Κάποιες τελετές περιλαμβάνουν δεμένα μάτια, γυμνούς ανθρώπους που συμμετέχουν, των οποίων τα χέρια είναι δυνατόν να είναι δεμένα Αυτό, σύμφωνα με το τελετουργικό συμβαίνει με την πλήρη συναίνεση του συμμετέχοντος.."
Στους αστυνομικούς δίνονται επίσης συμβουλές για το ‘τελετουργικό στιλέτο’, γνωστό ως athame, που το φέρουν οι μάγισσες και ορισμένες άλλες παγανιστικές ομάδες.
"Κατά την είσοδο στο σπίτι μίας μάγισσας μην αγγίζετε έναathame χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη», λέει.
"Κατά τη διάρκεια του ‘Beltane Bash’ που γιορτάζει το φεστιβάλ της Beltane (γύρω στα τέλη του Απριλίου), έχει γίνει συνήθεια για μερικούς να φορούν athames σε διάφορα μεγέθη, μερικές φορές στο μέγεθος ενός σπαθιού, στην ζώνη, ως ένα ορατό σύμβολο της παγανιστικής τους πίστης.
"Αυτά δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικά όπλα, αλλά θα μπορούσε να παρερμηνευθούν ως τέτοια."
Εξηγεί επίσης τις ημερομηνίες και τη σημασία των παγανιστικών φεστιβάλ, όπως του ‘Imbolc’, του ‘Lughnasadh’ και του ‘Samhain’ – γνωστού και ως ‘Halloween’.
Το εγχειρίδιο αναφέρει επίσης: "Οι παγανιστές δεν έχουν κάποιες θρησκευτικές διαιτητικές συνήθειες. Ωστόσοπολλές μάγισσεςαν όχι όλεςείναι χορτοφάγοι."
Σε εννέα σελίδες που αφορούν τους άθεους, το εγχειρίδιο παρέχει συμβουλές σχετικά με τους τόπους λατρείας, τα ιερά κείμενα και την προσευχή, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχουν καθορισμένοι χώροι λατρείας.
"Δεν υπάρχουν προβλεπόμενα κείμενα. Οι άθεοι δεν έχουν προσευχές."
Και προσθέτει: «οι άθεοι δεν έχουν διατροφικές απαιτήσεις διαφορετικές από κάθε άλλο άνθρωπο."
Δίνει επίσης στους αστυνομικούς έναν εύχρηστο οδηγό για βασικούς άθειυς φιλοσόφους και γνωστούς αγνωστικιστές στοχαστές όπως ο Bertrand Russell, ο Robert GIngersoll και ο Τόμας Χένρι Χάξλεϊ.
Και προειδοποιεί: "Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αθεϊστές μπορεί να αισθάνονται προσβεβλημένοι από την παραδοχή της πίστης" .
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: ΕΔΩ και ΕΔΩ

Την "κάνουν" οι νέοι από την Ελλάδα;;;



Χτες μίλησαμε με ένα φίλο ταξιτζή από Αθήνα.
Μας είπε επί λέξη.


-Φιλαράκι τον τελευταίο καιρό έχω βαρεθεί να πηγαίνω στο "Βενιζέλος".
- Γιατί; Πως και έτσι;
- Ασε άσε, συνέχεια σου λέω και φορτωμένος με μπαγάζια μέχρι πάνω. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι νέοι "την κοπανάνε" για έξω. Από την κουβέντα που έχω κάνει, οι περισσότεροι
είχαν στείλει βιογραφικά και τους απάντησαν και έτσι μαζέψαν πράγματα και "την έκαναν".
- Μα καλά πιο πριν δεν πήγαινες στο αεροδρόμιο;
- Πήγαινα, ήταν πολλοί νεαροί, που έφευγαν με τους γονείς τους για φοιτητές, άλλοι για ταξίδι, άλλοι να δουν πως είναι έξω τα πράγματα κλπ.  Τότε οι περισσότεροι έλεγαν να πάμε να δούμε και αν μας αρέσει, μπας και βρούμε δουλειά και τέτοια πράγματα. Φαίνεται ότι πολλοί βρήκαν γιατί αλλιώς δεν εξηγείται τέτοιο φαινόμενο.

- Οι συνάδελφοί σου τι λένε;
- Και αυτοί τα ίδια βλέπουν κάθε μέρα. Κόσμος και κοσμάκης παίρνει το δρόμο προς τα έξω και βασικά για Αγγλία. Τουλάχιστον σε μένα το 60% για Αγγλία πάει. Και όλοι σπουδαγμένοι με πτυχία.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Ο "ανθός της Ελλάδος" μεταναστεύει και δεν ξέρουμε αν και πότε θα επιστρέψει πίσω...

Μεταφέραμε τη συνομιλία όπως ακριβώς έγινε. Αν και σεις γνωρίζετε τέτοιες περιπτώσεις, στείλτε μας να τις δημοσιεύσουμε ypotheto09@gmail.com

http://ypotheto.blogspot.com/2010/10/blog-post_3654.html

Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα του Γιώργου του Τροϊκανού;


  • Ηταν ένας ξένος περιηγητής στην ελλάδα που σε μια του επιστολή έγραψε πως ορισμένοι έλληνες πολιτικοί εκείνης της εποχής, ήταν ικανοί για να παραμείνουν μία ακόμη εβδομάδα στην υπουργική τους θέση, να πουλήσουν την μισή πατρίδα τους
Αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έγινε για το καλό των ευρωπαϊκών λαών.
Αυτό το νόμισμα, το Ευρώ, δεν έγινε για την προκοπή της ηπείρου.
Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το Ευρώ είναι υποκαταστήματα των διεθνών τραπεζιτών και όποιων κρύβονται από πίσω τους. Γι’ αυτό και βλέπουμε τα χάλια που βλέπουμε σε όλη την ήπειρο.
  • Εξω από την ΕΕ και το Ευρώ.
  • Κλωτσιά στο Μνημόνιο τώρα.
  • Διαγραφή του χρέους.
Το επόμενο ΜΕΓΑΛΟ μέτρο που θα πρέπει να πάρει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, είναι να ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Είναι διαταγή της Τρόϊκας. Το έχουν κάνει παντού.
Η παρούσα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να το πάρει. Ισως οι εκλογές να έχουν στόχο αυτό και μόνο. Το πως θα περάσει ένα τέτοιο μέτρο η επόμενη κυβέρνηση. Οποια και να είναι.
Οι δανειστές μας θέλουν κι άλλα λεφτά, θέλουν αίμα. Θα διώξουν κι άλλους από τις δουλειές τους. Το Μνημόνιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ.
Μην ακούτε τις κομματικές κορώνες που κρύβουν την αλήθεια.
Οι κομματικοί έχουν κάνει γαργάρα την διαφθορά. Τσιμουδιά.
Μην περιμένετε να ακούσετε την αλήθεια από τα κόμματα.
Τα κόμματα έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. Οχι να λένε την αλήθεια.
Το επόμενο ΜΕΓΑΛΟ μέτρο που θα πρέπει να πάρει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, είναι να ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Είναι διαταγή της Τρόϊκας. Το έχουν κάνει παντού.
Η παρούσα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να το πάρει. Ισως οι εκλογές να έχουν στόχο αυτό και μόνο. Το πως θα περάσει ένα τέτοιο μέτρο η επόμενη κυβέρνηση. Οποια και να είναι.
Οι δανειστές μας θέλουν κι άλλα λεφτά, θέλουν αίμα. Θα διώξουν κι άλλους από τις δουλειές τους. Το Μνημόνιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ.
Μην ακούτε τις κομματικές κορώνες που κρύβουν την αλήθεια.
Οι κομματικοί έχουν κάνει γαργάρα την διαφθορά. Τσιμουδιά.
Μην περιμένετε να ακούσετε την αλήθεια από τα κόμματα.
Τα κόμματα έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. Οχι να λένε την αλήθεια.

Θραξ ο Αναρμόδιος

ΥΓ. Του χαλάσαν και τη δουλειά στον Αστακό του ανθρώπου και τον στενοχώρησαν. Χώρια που θα στενοχωρηθεί πολύ άμα τον βάλουν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα σε καμμιά από τις συγκυβερνήσεις που ψήνονται.
Αλλο κιθαρίστας άλλο ντράμερ. Ολο το φως πέφτει στους σολίστες εξάλλου. Οι σολίστες είναι που παίρνουν και τα κορίτσια μετά το live.
Μην υποτιμάτε την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Η μισή, για να μην πω παραπάνω, λεγόμενη πολιτική, έχει ως καύσιμο την αγνή ανθρώπινη ματαιοδοξία. Ολα τα άλλα προσόντα όπως διαφθορά, υποτέλεια, αρχηγοκολακεία κλπ κλπ, έρχονται δεύτερα.
Γιατί να θέλει ένας πρωθυπουργός να πάψει να είναι πρωθυπουργός;

Με δίκες του ενός λεπτού έχασαν τα σπίτια τους

Με δίκες του ενός λεπτού έχασαν τα σπίτια τους
Στην JP Morgan τους αποκαλούσαν «τα παιδιά του Burger King». Έκτακτοι υπάλληλοι που μετά βίας είχαν βγάλει το λύκειο, αλλά αναζητούσαν μια εποχική απασχόληση.
Και βρέθηκαν να δουλεύουν στην τράπεζα, παρότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει στεγαστικό δάνειο.
Πρώην κομμωτές, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ και ψήστες σε fast food είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη να υπογράφουν επίσημα νομικά έγγραφαΜε αυτά, η τράπεζα προχωρούσε στις κατασχέσεις των κατοικιών δανειοληπτών της που είχαν μείνει πίσω στις δόσεις του δανείου τους.
Όπως αποκαλύπτεται τώρα, η πρακτική αυτή αποτελούσε κοινό μυστικό σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Το κύμα των κατασχέσεων από το 2007 και μετά συνεπαγόταν μια τεράστια γραφειοκρατία και ανάγκες σε προσωπικό τις οποίες οι τράπεζες επιχείρησαν να καλύψουν προσλαμβάνοντας τους«υπογράφοντες-ρομπότ».
Μοναδική δουλειά τους ήταν να υπογράφουν εκατοντάδες έγγραφα για κατασχέσεις καθημερινά, πιστοποιώντας δήθεν προς τις δικαστικές αρχές την ακρίβεια των στοιχείων της κάθε περίπτωσηςΣτην πραγματικότητα, δεν τα είχαν διαβάσει ποτέ. Όπως δηλώνουν σήμερα, ακόμα και εάν τα είχαν διαβάσει, δεν θα είχαν καταλάβει ούτε λέξη.
Από το 2005 έχουν κατασχεθεί στις ΗΠΑ 2,5 εκατ. σπίτια, ενώ διαδικασίες κατάσχεσης έχουν αρχίσει για άλλες 6,5 εκατ. περιπτώσεις.
Κάθε μία από αυτές αποτελεί μία προσωπική τραγωδία, που ωστόσο αντιμετωπίστηκε με προκλητική προχειρότητα όχι μόνο από τις τράπεζες, αλλά από τους δικηγόρους, ακόμα και τους δικαστές.
Το σκάνδαλο των κατασχέσεων εξοργίζει τους Αμερικανούς, αφού φέρνει στην επιφάνεια τα επίσημα έγγραφα που κατέληγαν στα σκουπίδια, τα δικηγορικά γραφεία που χρησιμοποιούσαν συνεργάτες στις… Φιλιππίνες για να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας και τις δίκες εξπρές που αφιέρωναν μόλις ένα λεπτό σε κάθε δανειολήπτη που έχανε το σπίτι του.
Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι «υπογράφοντες-ρομπότ» της Citigroup ήταν κάποιες στιγμές τόσο πνιγμένοι στη δουλειά που προτιμούσαν να πετάξουν ολόκληρες στοίβες από επίσημα έγγραφα στα σκουπίδια, προκειμένου να πιάσουν τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που τους είχαν θέσει.
Αλλά και στα δικαστήρια, οι κατασχέσεις δεν αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Στις πολιτείες οι οποίες χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση των ακινήτων, όπως είναι η Φλόριντα, κάθε δικαστής καλούνταν να εκδικάσει ακόμα και περισσότερες από 50 υποθέσεις κατασχέσεων την ημέρα. Κάποιες από αυτές τις δίκες διαρκούσαν μόλις ένα λεπτό.
Τα πρώτα σημάδια της απάτης στις κατασχέσεις εμφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό. Αλλά όλοι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια, αφού για τη «βιομηχανία» των δανείων η τήρηση των σωστών διαδικασιών θα ήταν μια πανάκριβη υπόθεση.
Όλα ξεκίνησαν την εποχή της φούσκας των δανείων. Για κάθε στεγαστικό που εξέδιδαν οι τράπεζες υπολόγιζαν ότι θα κέρδιζαν κατά μέσο όρο το 0,25% του συνολικού ύψους του δανείου σε προμήθειες κάθε χρόνο. Έτσι, κάτω από κανονικές συνθήκες, από ένα τυπικό αμερικανικό στεγαστικό δάνειο των 200.000δολαρίων, η τράπεζα βγάζει 500 δολάρια το χρόνο.
Όμως, όταν το δάνειο πάψει να εξυπηρετείται, το κόστος της κατάσχεσης του ακινήτου μπορεί να φτάσει στα 2.500 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, το 11,5% των δανειοληπτών στις ΗΠΑ έχει σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου του και το κόστος των διαδικασιών κατάσχεσης εξανεμίζει τα όποια κέρδη των τραπεζών από τα υγιή δάνεια.
Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν αυτό το κόστος, οι τράπεζες προτίμησαν να προσλάβουν ανειδίκευτους εργάτες που θα έβαζαν την υπογραφή τους σε κάθε έγγραφο που έφτανε στα χέρια τους,χωρίς να ρωτούν πολλά.
Δεκάδες δισ. δολ. θα κοστίσει η εγκληματική προχειρότητα
ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ να πραγματοποιούν έρευνες σε 50 αμερικανικές πολιτείες, υπολογίζεται ότι έως και 9 εκατ. κατασχέσεις μπορούν να αμφισβητηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, λόγω των αμφιβολιών για την εγκυρτητα των νομικών εγγράφων τους.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες ανέστειλαν όλες τις νέες κατασχέσεις, έως ότου ολοκληρώσουν τις δικές τους έρευνες, όμως η Wall Street υπολογίζει ότι ο κλάδος θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την εγκληματική απροσεξία του.
Οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει και έχουν πουλήσει σε τρίτους όλα αυτά τα στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η εγκυρότητα των νομικών εγγράφων τους αμφισβητείται, οι επενδυτές που αγόρασαν αυτούς τους τοξικούς τίτλους έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω.
Αναλυτές φοβούνται ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να επαναγοράσουν τα δάνεια και προειδοποιούν ότι το κόστος θα είναι τεράστιο, σε μία εποχή που ο κλάδος πασχίζει να επιστρέψει στην κερδοφορία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Agricole, το σύνολο των επαναγορών θα κοστίσει στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο 20 δισ. δολάρια, όμως η Goldman Sachs ανεβάζει το κόστος στα 84 δισ. δολάρια και η FBR Capital Markets στα 91 δισ. δολάρια. Άλλες εκτιμήσεις μιλούν ακόμα και για 180 δισ. δολάρια.
isotimia

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας για το καλό του ευρώ;


  • Σβάρτσερ: "Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας σε ότι αφορά θέματα προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής έχει περιορισθεί δραστικά"
  • "Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία επικρίθηκε δικαίως"

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην οικονομική πολιτική για το καλό του ευρώ; Ναι, θα πουν ορισμένοι, έχοντας κατά νου την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως όρια στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες;
Αλήθεια, μέχρι ποιό βαθμό μπορούν οι χώρες μέλη της ΕΕ να εκχωρούν αρμοδιότητες από τα εθνικά κοινοβούλια στις Βρυξέλλες; Και ποια είναι τα όρια της εθνική κυριαρχίας; Όπως εκτιμά η Γερμανίδα οικονομολόγος Ντανιέλα Σβάρτσερ, ειδική σε θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων:
"Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ. Κάθε κυβέρνηση και κάθε κοινοβούλιο προσπαθεί να υπερασπιστεί το δικαίωμά του για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, την επιβολή φόρων και το σχεδιασμό των δαπανών. Με αφορμή την οικονομική κρίση όμως διαπιστώσαμε πόσο μεγάλη είναι η αλληλεξάρτηση των χωρών-μελών. Όταν κάτι πάει στραβά, τότε οφείλουν να συνδράμουν οι υπόλοιποι, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας".


«Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας έχει περιοριστεί»
Πώς αξιολογεί όμως η ίδια την περίπτωση της Ελλάδας;
"Η εθνική κυριαρχία σε ότι αφορά θέματα προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής έχει περιορισθεί δραστικά, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια από τις άλλες χώρες μέλη. Προϋπόθεση ήταν η συμφωνία σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα (σσ. εξυγίανσης των δημοσιονομικών), το οποίο ουσιαστικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια πολιτικών ελιγμών τα επόμενα τρία χρόνια. Το ερώτημα λοιπόν σήμερα είναι το εξής: θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις; Όχι όμως για να περιορίζεται η εθνική κυριαρχία ορισμένων χωρών, αλλά για να μπορούν να αποφευχθούν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον".
Γεγονός είναι, σημειώνει η κα. Σβάρτσερ, ότι αφενός μπορεί να γίνεται από ορισμένους λόγος για ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού, προστατευτισμού, ακόμη και ενός νέου εθνικισμού, αφετέρου όμως η κρίση έφερε τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία για τη διάσωση του ευρώ, ύψους 750 δις.

«Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία επικρίθηκε δικαίως»
Πώς σχολιάζει η ίδια τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, μια πρόταση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως των "μικρών" χωρών της Ένωσης;
"Αυτό δεν το περίμενε κανείς στην ΕΕ, προκάλεσε σοκ και, κατά την άποψή μου, επικρίθηκε δικαίως το γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγουμένως συνεννόηση με τις μικρότερες ή και τις άλλες μεγαλύτερες χώρες Έγινε δηλαδή στα πρότυπα της ξεπερασμένης λογικής του γαλλογερμανικού άξονα που λέει 'ας προτείνουμε εμείς και οι άλλοι θα ακολουθήσουν'".
Θα μπορούσε να φανταστεί να εκχωρήσουν κάποια στιγμή χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία τη φορολογική τους αρμοδιότητα στις Βρυξέλλες;
"Πιστεύω ότι καμία χώρα δεν θα ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να σκεφτούμε όμως μέχρι ποιό βαθμό μπορεί να φτάσει η κοινή μας δράση για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ευρώ; Εντέλει όμως δεν μπορείς να εκχωρείς τα πάντα, κάθε πολιτική ευθύνη".

Jürgen Liminski / DLF / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου