Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Yπήρχε κάποιος λόγος για έξοδο στις αγορές και επιπλέον δανεισμό τώρα;

  • Η πρόσφατη ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι προτίθεται να τεστάρει την πιστοληπτική της ικανότητα επιστρέφοντας στις αγορές για δανεισμό μέσα στον είναι επικίνδυνη και μάλλον πρόωρη
Το ίδιο πρόωροι είναι και οι πρόσφατοι (ελαφροί) πανηγυρισμοί για την πρόοδό μας στην επίτευξη των στόχων του πλαισίου στήριξης.
Υπενθυμίζουμε ότι τα νούμερα εμφάνιζαν μια εικόνα που ενέπνεε μάλλον ανησυχία παρά αισιοδοξία.
Τα έσοδα ήταν κάτω από τον προκαθορισμένο στόχο ενώ οι δαπάνες ήταν τεχνητά μειωμένες με μέτρα όπως η κατακράτηση του ΦΠΑ και η αναβολή πληρωμών που έχουν ήδη εγκριθεί στο αναπτυξιακό σκέλος.
Οι δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων επίσης εμφανίζουν μια χαλαρή προσέγγιση στο θέμα της επίτευξης των στόχων – το 8% και το 10% για αυτούς φαίνεται να είναι το ίδιο και το αυτό, παρόλο που το δεύτερο είναι κατά ¼ μεγαλύτερο του πρώτου. Αυτή η στάση αν συνεχιστεί δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα και την ποιότητα της ηγεσίας που διαχειρίζεται αυτή την κρίση.
Στο μεταξύ η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως αποτυπώνεται τόσο από τις συνεχείς μειώσεις των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών και της πιστοληπτικής τους ικανότητας, όσο και από τα στατιστικά στοιχεία για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας όπως αποτυπώνεται στους τζίρους αλλά και των καταθέσεων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να συμμεριστεί κανείς την αισιοδοξία της κυβέρνησης.
Βέβαια, αυτός ο κύκλος συρρίκνωσης θα πρέπει να είναι αναμενόμενος από όλους – αν δεν γινόταν δεν θα είχαμε κρίση. Το ζητούμενο δεν είναι τόσο το τι γίνεται αυτή τη στιγμή, όσο το τι προδιαγράφεται για την επόμενη φάση. Και στο σημείο αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει τίποτα ως προοπτική στο αναπτυξιακό σκέλος. Ο ιδιωτικός και ο τραπεζιτικός τομέας είναι σε καθαρά αμυντική θέση, είτε προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα είτε περιμένοντας να βαθύνει κι άλλο η κρίση και να δημιουργηθούν ακόμα καλύτερες ευκαιρίες. Από τη μεριά δε της κυβερνητικής πολιτικής και σχεδιασμού, η σιωπή είναι εκκωφαντική. Δεν υπάρχει ούτε ψίθυρος για τις αναγκαίες πολιτικές και αλλαγές που πρέπει να εφαρμοσθούν, ώστε να δημιουργηθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας πέραν των τραπεζών και να ξαναπάρει μπρος η παραγωγική διαδικασία.
Η συνισταμένη των παραπάνω παραγόντων, ενισχυμένη και από την επέκταση της επιφυλακτικότητας των διεθνών επενδυτών και απέναντι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αποτυπώθηκε τις τελευταίες μέρες στην εκτίναξη των αποδόσεων (yields) των ελληνικών ομολόγων πάνω από 10%. Το δεδομένο αυτό καθιστά προφανές ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για πειραματισμούς και ότι οι ξένοι επενδυτές δεν συμμερίζονται τη γνώμη της κυβέρνησης για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και της κρίσης.
Το αν έχουν δίκιο ή άδικο είναι αδιάφορο. Αυτό που μετράει εν προκειμένω είναι η άποψή τους, ως πιθανοί αγοραστές του προσφερόμενου χρέους. Και αυτή σαφέστατα δεν είναι ενθαρρυντική. Μια αποτυχημένη προσπάθεια θα έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, στο βαθμό που το τι συμβαίνει στην Ελλάδα συσχετίζεται με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Στο σημείο αυτό λοιπόν πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις πιθανές επιπτώσεις στους εταίρους μας, οι οποίοι στο φινάλε είναι και αυτοί που μας στηρίζουν. Γιατί οι αγορές δεν είναι μονάχα νούμερα αλλά και ψυχολογία και συναίσθημα. Και γι’ αυτό το λόγο η αντίδρασή τους μπορεί να μεγεθυνθεί δυσανάλογα από ένα κακό χειρισμό.
Θέλω να πιστεύω ότι ως κοινωνία και ως κυβέρνηση πάθαμε αρκετά και κάτι μάθαμε για το θέμα της διαχείρισης των αγορών από την εμπειρία των τελευταίων μηνών, ώστε να αποφεύγουμε από δω και μπρος τόσο τους λεονταρισμούς όσο και τις επιπολαιότητες.
Αν όχι, τότε ίσως να είναι η ώρα για να διαλογιστούμε πάνω στη βιβλική ρήση: «Μωραίνει Κύριος….»

Ρωσία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων


Τα εργοστάσια της εταιρίας Almaz-Ante κατασκευάζουν όπλα, κυρίως σύγχρονους πυραύλους S-300 με τα οποία η Μόσχα θέλει να προμηθεύσει την Τεχεράνη

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα σε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων, μεταξύ των οποίων το σύστημα S-300, στη βόρεια Μόσχα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Η πυρκαγιά μαίνεται στη στέγη του εξαώροφου εργοστασίου Almaz», δήλωσε ο Γεβγκένι Μπομπιλόφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η φωτιά επεκτάθηκε 800 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο οποίος δεν αποκάλυψε την προέλευσή της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, από τη στέγη του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή της βόρειας Μόσχας, αναδύεται γκρίζος καπνός.

Τα εργοστάσια της εταιρίας Almaz-Ante κατασκευάζουν όπλα, κυρίως σύγχρονους πυραύλους S-300 με τα οποία η Μόσχα θέλει να προμηθεύσει την Τεχεράνη. Ωστόσο η πώληση αυτή πάγωσε στις 11 Ιουνίου στο πλαίσιο των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αντισυνταγματικές πέντε βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού!

  • Οι αποδείξεις της κατάφορης ισοπέδωσης του Ελληνικού Συντάγματος θα αρχίσουν να εμφανίζονται σωρηδόν
  • Ποιά κυβέρνηση που κινείται σε δημοκρατικά πλαίσια, μπορεί ταυτόχρονα να παραβιάζει τις αρχές του Συντάγματος;
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σήμερα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου 5 βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το δημόσιο, ενώ παρατηρήσεις έγιναν και για τη νομιμότητα άλλων διατάξεων.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, αντισυνταγματική την υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, όπως και τις διατάξεις που προβλέπουν να...καθορίζονται με υπουργική απόφαση τα ποσά των συντάξεων και η αναπροσαρμογή τους.
Κατά το ανώτατο δικαστήριο για τα θέματα αυτά το Σύνταγμα επιβάλλει την ψήφιση νόμου.
Στο μεταξύ, με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
«Οι επιπτώσεις είναι παντού, έχουμε μια βίαιη ανατροπή κατακτήσεων μιας ζωής και που αναδεικνύουν μείζον δημοκρατικό ζήτημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ως το πλέον αντικοινωνικό και βάρβαρο. Όπως είπε, «είναι απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει ούτε καν καμία μεταβατικότητα ως προς τις αλλαγές στις μητέρες ανηλίκων και στα βαρέα και ανθυγιεινά».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο παράγει ανασφάλεια, για κοινωνική νάρκη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας, Βασίλης Κορκίδης, ευχήθηκε καλά γηρατειά με το νέο ασφαλιστικό.

Βιάζονται να ενσωματώσουν στο Ελληνικό Σύνταγμα άθλια νομοσχέδια... Γιατί άραγε;

  • Βροχή από νομοσχέδια κατ΄ εντολήν Τρόικας και η "κυβέρνηση" Παπανδρέου τρέχει για να εκπληρώσει τις άνωθεν εντολές που δέχεται...
  • Με μπαράζ νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή λίγο πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που θέτει το Μνημόνιο

Η Τρόικα των επιτηρητών έχει λάβει τη γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των πιο πολλών από τις παρεμβάσεις, έως το τέλος του Ιουνίου. Από την πιστή τήρηση των όρων θα κριθεί, μεταξύ άλλων, η εκταμίευση της δεύτερης δόσεις του δανείου.
Πέρα από τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό του δημοσίου τομέα που ήδη συζητούνται στη Βουλή από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών, επιταχύνει την προώθηση πολλών ακόμη εκκρεμοτήτων:
- Αποφασίστηκε εντέλει χθες το βράδυ (αναμένεται σύντομα η επίσημη ανακοίνωση) ο επικεφαλής της Ελ. ΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ). Ειδικότερα, πρόκειται για τον κ. Α. Γεωργίου ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
- Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα η ρύθμιση με την οποία περνά στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ καταργείται η ΕΠΕΙΑ που σήμερα εποπτεύει τον κλάδο. Σε ειδικό άρθρο προβλέπεται η επιμήκυνση από τα 30 στα 40 έτη των δανείων που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
- Στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής παρουσιάστηκε χθες από το υπουργό Οικονομικών η ρύθμιση για την δημοσιονομική ευθύνη. Προβλέπει μεταξύ άλλων αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών στη χάραξη και παρακολούθηση των προϋπολογισμών, οι οποίοι θα είναι τριετείς. Επίσης θεσπίζει συγκεκριμένο πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες κάθε υπουργείου και φορέα, το οποίο δεν θα μπορεί να αυξηθεί παρά μόνο με τη ψήφιση από τη Βουλή, με την ίδια διαδικασία συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που κάποια δαπάνη αυξηθεί άνω του στόχου, το μόνο δικαίωμα που δίδεται είναι η εύρεση του ποσού από άλλο κωδικό του ίδιου υπουργείου.
- Έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο και πλέον βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του δημοσίου. Προβλέπει την αυστηρή εξίσωση ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών από το 2011 έως το τέλος του 2013. Σύμφωνα με το προσωρινό κείμενο, δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις με τις γυναίκες που έχουν ανήλικα τέκνα να βγαίνουν στην σύνταξη από το 2013 στα 65 έτη.
Προβλέπει όμως και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων παρόμοιο του ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε μειώσεις των μελλοντικών αποδοχών αλλά και εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για εισοδήματα ανω των 1.400 ευρώ. Η μεταβατική περίοδος για τις εισοδηματικές ρυθμίσεις λήγει το 2015.
- Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται επίσης το νομοσχέδιο για τον «τζόγο». Προωθείται η σύσταση νέας ρυθμιστικής εποπτικής αρχής στο υπουργείο Οικονομικών και ρυθμίζει το διαδικτυακό στοίχημα.
- Αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μετά από όλα αυτά, μία απορία μένει: Γιατί βιάζονται τόσο οι άνθρωποι της τρόικας και του ΔΝΤ να ενσωματώσουν με μορφή νόμων τις εκτρωματικές τους παρεμβάσεις που στο σύνολό τους αποβλέπουν στην μετατροπή της Ελλάδας σε μπανανο-αποικιοκρατία; Μήπως φοβούνται πως οι εξελίξεις θα τους προλάβουν, πως τελικά οι έλληνες θα σηκώσουν το ανάστημά τους και θα χάσουν τις καλές "μπίζνες" και το μεγάλο φαγοπότι από τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας;
Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, το έχει δηλώσει ευθαρσώς πως "δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξαναβγεί πρωθυπουργός", αποδεχόμενος ουσιαστικά τον ντροπιαστικό του ρόλο εις βάρος της ίδιας της Ελλάδας. Εάν ήμουν στη θέση του, θα προβληματιζόμουν για το εάν θα μπορέσω να διαφύγω από τη χώρα... Κι αυτό, γιατί θα φοβόμουν μην με κρεμάσουν και με αφήσουν στο έλεος του ελληνικού νόμου εκείνοι στους οποίους διαλαλούσα πως "δεν χρωστάω τίποτε"...

Υ.Γ.: Αλήθεια, κύριε Παπανδρέου, εκείνο το ελικόπτερο για να σε μεταφέρει μέχρι το Ελευθέριος Βενιζέλος ή σε κάποια (έστω) αμερικανική βάση, το έχεις εξασφαλίσει; Κάντο όσο προλαβαίνεις, γιατί όταν έρθει η στιγμή κάποιοι ίσως να σε... προλάβουν

Αεροπλάνα, τρένα και τράπεζες στο... σφυρί και ό,τι μείνει στις... εκπτώσεις!!!

  • Κατάρ: Αγοράζει ΕΤΕ σε τιμή ευκαιρίας!
  • Ολυμπιακή: Βρέθηκε αγοραστής για τα Airbus A340
  • Τριεθνές ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΣΕ
Σε τιμή ευκαιρίας σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές της Εθνικής η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ από fund που εκπροσωπεί η Morgan Stanley, όπως προκύπτει από δημοσίευμα των Financial Times, καθώς οι συζητήσεις αφορούν πακέτο μετοχών 5-7%, με συνολικό τίμημα περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Με το απογοητευτικό κλείσιμο της μετοχής της ΕΤΕ κάτω από τα 9 ευρώ (στα 8,80 με πτώση 2,87%), η χρηματιστηριακή αξία του 5% των μετοχών της τράπεζας είναι περίπου 267 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του 7% φθάνει τα 374 εκατ. ευρώ. Αν το Qatar Investment Authority αγοράσει το 5-7% με 250 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα των F.T., η έκπτωση ακόμη και έναντι της εξαιρετικά χαμηλής σημερινής αποτίμησης θα είναι μεταξύ 6% και 33%!
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το ενδιαφέρον των Αράβων της Q.I.A., τοποθετεί ακόμη χαμηλότερα τον πήχη των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών, καταδεικνύοντας ότι κάθε συζήτηση απόκτησης στρατηγικής συμμετοχής από ξένους επενδυτές σε ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο αντί να συμβάλλει στην ενίσχυση των κεφαλαιοποιήσεων στο ΧΑ τις συμπιέζει ακόμη περισσότερο.
Αρκεί να αναφερθεί, ότι ακριβώς πριν από δύο χρόνια, όταν η Q.I.A. απέκτησε το 4% της Alpha Bank, αγοράζοντας ίδιες μετοχές που κρατούσε η τράπεζα, είχε δαπανήσει 296 εκατ. ευρώ. Σήμερα, με ένα πολύ χαμηλότερο ποσό, οι Άραβες συζητούν να αποκτήσουν το 5-7% της κατά πολύ μεγαλύτερης Εθνικής Τράπεζας.

Πωλείται και ο "προβληματικός" ΟΣΕ
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους γαλλικούς, κινεζικούς και ολλανδικούς σιδηροδρόμους, για τη πώληση μέχρι και 49% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών έρχεται αύριο στην Ελλάδα, για να εξεταστεί η εξαγορά του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) και το ενδεχόμενο ανάληψης του managmenet .
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν κρίσιμο το πρόβλημα του χρέους του οργανισμού το οποίο φτάνει σήμερα τα 10,5 δισ. ευρώ.
Κατά τα ίδια στελέχη εξετάζονται τρόποι μέσα από την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του οργανισμού ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί στο μεγαλύτερο μέρος τους τις υποχρεώσεις του χρέους του.
Η προσπάθεια αποκρατικοποίησης δεν εξαντλείται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφού υπάρχουν σχέδια μετά το ξεκαθάρισμα των δρομολογίων και την περικοπή των προβληματικών να δοθούν άδειες για δρομολόγια στο δίκτυο του ΟΣΕ και από ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως στη μεταφορά εμπορευμάτων μετά τη διασύνδεση όλων των εμπορικών λιμανιών της Ελλάδας με το δίκτυο του σιδηροδρόμου.

Στο "σφυρί" και τα αεροπλάνα
Κατά τις πληροφορίες, για τα 4 Airbus βρέθηκε τελικά αγοραστής και τον οποίο πολύ σύντομα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αυτά θα είναι και τα πρώτα έσοδα από τον φετινό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που θα εγγράψει η κυβέρνηση.
Τα ανωτέρω αεροσκάφη, τα οποία εκτελούσαν τα δρομολόγια σε ΗΠΑ και Καναδά, αποτιμήθηκαν στις αρχές του περσινού έτους σε 180 εκατ. ευρώ. Παρόλα ταύτα, η επιδίωξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ήταν αυτά να μην πωληθούν σε τιμή κατώτερη των 100 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή αισιόδοξοι είναι στην κυβέρνηση και για τον διαγωνισμό των επτά αεροσκαφών Boeing 737 της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Μέχρι στιγμής έχουν προηγηθεί δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για τα επτά αεροσκάφη με τις αντίστοιχες προσφορές για την πώλησή τους να κινούνται σε χαμηλές πτήσεις…
Ανήμπορη να πράξει κάτι διαφορετικό, η Εθνική Κεφαλαίου (εκκαθαριστής της ΟΑ) αποφάσισε να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις για τη πώλησή τους, με μια όμως σημαντική διαφοροποίηση: τα εφτά αεροσκάφη πωλούνται ως σύνολο και όχι ξεχωριστά. Τα 7 ιδιόκτητα Boeing 737 - 400 της «παλαιάς» ΟΑ είχαν εκτιμηθεί πέρυσι στα 56 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές που κατατέθηκαν (και στους δυο διαγωνισμούς) ήταν «εξευτελιστικές» (δεν ξεπερνούσαν τις 4 -5).
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, για το σύνολο των αεροσκαφών, μέχρι την 1η Ιουλίου, προσκομίζοντας παράλληλα εγγυητική επιστολή 1,75 εκατ. ευρώ. Εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να προκηρυχτεί και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα 11 ελικοφόρα ATR, 4 εκ των οποίων δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Στις αρχές του 2009, τα 11 ATR είχαν αποτιμηθεί μεταξύ 22 – 27 εκατ. ευρώ. Αποδεκτές αναμένεται να γίνουν προσφορές άνω των 1-1,5 εκατ. ευρώ έκαστος (σενάρια φέρουν τα ελικοφόρα να καταλήγουν στη Πολεμική Αεροπορία).
Το πωλητήριο των περιουσιακών στοιχείων της ΟΑ συνεχίζεται, καθώς θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί, ως τα τέλη του καλοκαιριού, για τα ακίνητα σε Λονδίνο, Ιερουσαλήμ και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Μυτιλήνη.
Παράλληλα, θα ενταθούν οι ενέργειες για τη πώληση της Galileo Hellas, πρώην θυγατρικής της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες και της «Ολυμπιακής Ανεφοδιαστικής Εταιρείας Αεροπορικού Καυσίμου» (Olympic Into Plane Company).
Η τελευταία φάση προβλέπει την πώληση των ανταλλακτικών και των λοιπών αναλωσίμων. Η εταιρεία (σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις) διέθετε φορτηγά, αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτωτικές μηχανές αξίας 10 - 15 εκατ. ευρώ, εργαλεία και υλικοτεχνικό εξοπλισμό 8 εκατ. ευρώ, γραφεία 4.000 τ.μ. όπισθεν των υπόστεγων του ΔΑΑ και διάφορα ανταλλακτικά, τα οποία ξεπερνούσαν τα 10 - 12 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση που εργάζεται για το ΔΝΤ πάντα πληρώνει τον... "λογαριασμό"

  • Πολλές φορές στο παρελθόν, στην Ελλάδα και αλλού, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (όπως το ΠΑΣΟΚ) ανέλαβε και πετυχημένα προώθησε αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές
Κάθε φορά που το οικονομικό σύστημα είχε τα ζόρια του η σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα του αναλάμβανε τη βρώμικη δουλειά: Να πείσει τον κόσμο για την αναγκαιότητα των μέτρων, να του υποσχεθεί καλύτερες μέρες, να τον υπνωτίσει με το φως στο βάθος του τούνελ.
Μια τέτοια συνηθισμένη δουλειά πίστεψε, αφελώς, ότι αναλαμβάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Προφανώς έκανε λάθος. Οι απαιτήσεις για τη σημερινή διαχείριση της κοινωνικής οικονομικής πολιτικής κατάστασης της χώρας ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια και τις αντοχές ακόμη και του πιο ευέλικτου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος .
Το ΠΑΣΟΚ όπως κανείς δεν ξεχνά ήρθε στην εξουσία υποσχόμενο ήπιες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και (πράσινη) ανάπτυξη. Αντί αυτών των υποσχέσεων νομοθετεί με υπερβάλλοντα κάποιες φορές ζήλο τις εντολές του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εκπροσώπων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει εκχωρήσει στους υπαλλήλους του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας βασικούς τομείς της διακυβέρνησης της χώρας.
Ολοι πια γνωρίζουν -πολλοί περισσότεροι απ όσους κατέβηκαν στους δρόμους και τις κινητοποιήσεις- ότι δεν ξοδεύεται ευρώ για την υγεία, την παιδεία, χωρίς την υπογραφή κάποιου εξειδικευμένου στελέχους της επιτροπείας. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες της χώρας συνειδητοποιούν ότι αυτοί που εξέλεξαν για κυβέρνηση, κυβερνούνται από άλλες «υπέρτερες» αρχές.
Το πολιτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι προφανές και δε θα αργήσει να εκδηλωθεί: Το λογαριασμό για τα δεινά που την περιμένουν η ελληνική κοινωνία δε θα τον ζητήσει από το ΔΝΤ, αλλά από την κυβέρνηση που την εξαπάτησε...

"Συγνώμη" από το Ισραήλ εξακολουθεί να ζητάει ο Ερντογάν

  • Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν αφήνει την κατάσταση να εκτονωθεί και συνεχίζει να πιέζει και να προκαλεί το Ισραήλ...
Τη σύνοδο των G20 στο Τορόντο του Καναδά χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να υπενθυμίσει ότι το Ισραήλ οφείλει να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τη φονική επίθεση του εναντίον της νηοπομπής των ακτιβιστών για τη Γάζα.
Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.
"Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη" τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι ευελπιστεί πως κατά την προσεχή τους συνάντηση, στις αρχές Ιουλίου, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση "θετική" ως προς τις τουρκικές θέσεις.
Η πειρατική επιδρομή εναντίον του στόλου των ακτιβιστών φαίνεται να απειλεί πάντως προς το παρόν τη θέση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών. Ο αρχηγός της Μοσάντ σχολίασε ειρωνικά χθες τα δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου που τον θέλουν να αποχωρεί από τη θέση του μέσα στους επόμενους μήνες.
"Ο,τι ακούτε δεν αποτελούν παρά μηνύματα βολιδοσκόπησης που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε, αυτός που παρουσιάζεται ως νεκρός βρίσκεται μπροστά σας, δεν πρέπει να ανησυχείτε", δήλωσε ειρωνικά ο Μεΐρ Νταγκάν. "Οι επιχειρήσεις της Μοσάντ εκτυλίσσονται υπό πλήρη μυστικότητα, μόνο οι αποτυχημένες επιχειρήσεις γίνονται καμιά φορά γνωστές. Αν και ορισμένες επιχειρήσεις έπληξαν τις διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ, το κύρος της Μοσάντ παραμένει ανέπαφο απέναντι στις άλλες υπηρεσίες ανά τον κόσμο" πρόσθεσε.
Η Μοσάντ κατηγορήθηκε από την αστυνομία του Ντουμπάι για τη δολοφονία ενός από τους ιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Χαμάς , του Μαχμούντ αλ-Μπαμπχούχ, στις 20 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο του στο εμιράτο. Κατηγορήθηκε επίσης για την αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής των ακτιβιστών στις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Μοσάντ δεν παρέσχε πληροφορίες για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους επιβάτες ήταν έτοιμοι να συγκρουσθούν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Νταγκάν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του τους προσεχείς μήνες έπειτα από οκταετή θητεία, δηλαδή την πλέον μακροχρόνια θητεία αρχηγού της Μοσάντ. Οι ισραηλινές εφημερίδες προβάλλουν ως υποψήφιους αντικαταστάτες της Μοσάντ, τον Γιουβάλ Ντισκίν, επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, πολλούς στρατηγούς , καθώς και έναν αξιωματούχο της Μοσάντ.

Το μεγάλο φακέλωμα με την ηλεκτρονική ταυτότητα...

  • Δεν υπάρχουν πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
  • Σε τσιπάκι βάζουν όλες τις πληροφορίες
  • Μας έμειναν μόνο 6 μήνες ελευθερίας μέχρι την εφαρμογή του μέτρου!!!

Αν δεν αντιδράσουμε μας έμειναν μόνο 6 μήνες ελευθερίας!!! Ξέχασε όλα όσα ήξερες… Πολύ σύντομα, η ταυτότητά σου θα μοιάζει με την πιστωτική σου, καθώς σ’ ένα «έξυπνο» τσιπ θα ενσωματώνει όλα τα στοιχεία σου, όπως αριθμό δημοτολογίου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.ά. Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη πως η Κάρτα του Πολίτη, η νέα «ηλεκτρονική ταυτότητα» αναμένεται να μπει στη ζωή μας το πρώτο εξάμηνο του 2011. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα προσεχή χρόνια να αντικαταστήσει εντελώς ακόμη και την κλασική αστυνομική ταυτότητα που όλοι έχουμε. Δεν είναι αυτός ένας λόγος για να αισιοδοξείς ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή σου καλύτερη;
Η νέα «ταυτότητα» θα έχει σχήμα πιστωτικής και θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ που θα ενσωματώνει τον αριθμό δημοτολογίου σου, το ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), τον αριθμό ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης), ενώ θα έχει φυσικά φωτογραφία, αλλά και το δακτυλικό σου αποτύπωμα. Επιπλέον, θα αποτελεί ένα «διαβατήριο» που θα σε βάλει σε μία νέα εποχή ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς, εισάγοντας τον αριθμό της και έναν κωδικό πρόσβασης, θα μπορείς μέσω Διαδικτύου να έχεις πρόσβαση στον ιατρικό σου φάκελο και σε πολλά ακόμη στοιχεία. Έτσι, πολύ σύντομα, με μία μόνο κάρτα, θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την ως κάρτα δημότη, ασφαλισμένου, ασθενούς, νέου κ.ο.κ.
Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της πριν λίγες μέρες μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως «κάρτα ηλεκτρονικού ΚΕΠ» και πρόσθεσε ότι θα περιέχει «όλα εκείνα τα στοιχεία για να εξυπηρετείται πολύ γρήγορα ο πολίτης όταν πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας όταν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μην προβληματίζεται από τη γραφειοκρατία».
Ήδη, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες ώστε, μέχρι τα τέλη του έτους, να έχουν μπει οι προϋποθέσεις, για να μπει η κάρτα πολίτη στη ζωή μας μέσα στο 2011, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τους Έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών, θα εκδοθεί αντίστοιχη κάρτα Πολίτη τόσο για άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών, όσο και για τους μετανάστες (σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία).

Οικονομική ασφυξία στα Σκόπια...

  • 35% η ανεργία και ανεβαίνει ολοταχώς...
  • Μεγάλες διαδηλώσεις κατά Γκρουέφσκι
Aσφυξία προκαλεί στα Σκόπια η άθλια οκονομική κατάσταση της χώρας με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 35% και όλο αυτό αποτυπώθηκε σε μεγάλη συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια την οποία διοργάνωσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν περίπου 25.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από όλη τη χώρα, αν και από το SDSM έλεγαν ότι οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 40.000.
Ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, άσκησε δριμεία κατηγορία κατά της πολιτικής του Γκρούεφσκι σε όλους τους τομείς και ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά τον Νοέμβριο.
Ο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό και ότι γκρέμισε το κοινωνικό σύστημα. Σημείωσε ότι η χώρα είναι η τελευταία στην περιοχή σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ κατέχει τη «θλιβερή πρωτιά» στην ανεργία, η οποία, όπως είπε, καλπάζει διαρκώς.
«Να είστε σίγουρος κ. Γκρούεφσκι ότι για τη ληστεία που διαπράξατε στη χώρα τα τελευταία χρόνια θα λογοδοτήσετε» προειδοποίησε ο Τσερβένκοφσκι.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Τσερβένκοφσκι επαναλάμβανε την άποψη, ότι, εάν μέχρι τον Νοέμβριο, που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, οι πρόωρες εκλογές θα καταστούν αναγκαίες.
Ωστόσο, στην πρόσφατη συγκέντρωση, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά τον Νοέμβριο, ανεξάρτητα από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας ή την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, επικαλούμενος τη γενικότερη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει επέλθει η χώρα.

Κρίση στο Βόρειο Αιγαίο με τουρκικό ερευνητικό σκάφος στα ανοιχτά της Σαμοθράκης

  • Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο
  • "Συνοδεύεται" από κανονιοφόρο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού

Σκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 17.20 σήμερα το απόγευμα. Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του "Χόρα" το 1976 και του "Σισμίκ" το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.
Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο κάνει τις έρευνες το Α599 TCG Çeșme. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκριμένη περιοχή στο βυθό.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.
Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο. Μάλιστα όπως και τώρα η κανονιοφόρος "Πολεμιστής", παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.
Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Θα σας ενημερώνουμε για κάθε νεώτερη εξέλιξη.
Υ.Γ.: Η κόκκινη γραμμή στον χάρτη δείχνει την πορεία ανατολικά-δυτικά που ακολουθεί συνεχώς το τουρκικό σκάφος ερευνών, ψάχνοντας σε μία συγκεκριμένη περιοχή, πολύ κοντά στα ελληνικά παράλια, αλλά πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια...

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Συνταξιοδοτείται ο ΜακΚρίσταλ

ImageΤην πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί ανακοίνωσε ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, μετά την απαλλαγή του από τη διοίκηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απάλλαξε από τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των δηλώσεών του στο περιοδικό «Rolling Stone» που εξόργισαν τον Λευκό Οίκο «πληροφόρησε τον στρατό πως προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Η συνταξιοδότηση του Μακ Κρίσταλ, που ηγείτο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για έναν χρόνο, ήταν αναμενόμενη εξέλιξη έπειτα από τα ειρωνικά σχόλια που είχε κάνει για τον αμερικανό πρόεδρο και τους πολιτικούς του συμβούλους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12892&Itemid=131

Ψήφισαν «ναι» οι Κιργίσιοι

Οι Κιργίσιοι ψηφοφόροι υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία το νέο Σύνταγμα, ανακοίνωσε χθες η εκλογική επιτροπή, με καταμετρημένες ήδη τις ψήφους στο 99% των εκλογικών τμημάτων. Οι ψηφοφόροι τάχθηκαν σε ποσοστό 90,65% υπέρ του Συντάγματος που εγκαθιδρύει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και σε ποσοστό 8,04% κατά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή στην ιστοσελίδα της, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 99,05% των εκλογικών τμημάτων.

Η προσωρινή πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα έκανε λόγο για "νίκη".Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν εξέφρασαν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, κατά το οποίο ένα νέο Σύνταγμα υιοθετήθηκε μαζικά, σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα. Ωστόσο αρκετά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλακτικότητα για τα στοιχεία αυτά.

"Αμφιβάλλω πολύ ότι τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι παρατηρητές του κόμματός μας δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες", δήλωσε ο Ανταχάν Μαντουμάροφ, ο επικεφαλής του κόμματος Μπουτούν Κιργιστάν, που πρόσκειται στον έκπτωτο πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός του κόμματος Άτα Ζουρτ έκρινε ότι τα στοιχεία είναι "μη πραγματικά" και κατηγόρησε την προσωρινή κυβέρνηση για "μαζική νοθεία".

Ο απολογισμός
Παρά τις πρόσφατες αιματηρές εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Κιργίσιων και Ουζμπέκων στο νότο της χώρας, οι νέες Αρχές προχώρησαν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για να στηρίξουν τη νομιμότητά τους μετά την ανάληψη της εξουσίας στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα, 294 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια τον Ιούνιο, αλλά οι προσωρινές Αρχές παραδέχτηκαν ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάνει σε 2.000. Σε 400.000 ανέρχεται ο αριθμός των εκτοπισμένων.

Πρέπει να βελτιωθούν, λέει ο ΟΑΣΕ
Το Κιργιστάν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός ειρηνικού και διάφανου δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε η ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Το γραφείο του ΟΑΣΕ για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα την Κυριακή έδειξε την ανθεκτικότητα των πολιτών του Κιργιστάν και την επιθυμία τους να διαμορφώσουν το μέλλον, μετά τις εθνοτικές βιαιότητες το μήνα αυτό.

"Οι πολίτες του Κιργιστάν σε μεγάλο βαθμό ψήφισαν υπέρ ενός νέου δημοκρατικού και ειρηνικού μέλλοντος για τη χώρα τους", είπε ο Μπόρις Φρλετς, ο επικεφαλής των παρατηρητών. "Τώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να εργαστούν μαζί για να βελτιώσουν το εκλογικό πλαίσιο ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και να οικοδομήσουν μια δημοκρατική κοινωνία, που θα βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος του νόμου", τόνισε.
Σημερινη

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την πώληση του αντιτορπιλικού Ukraina

Το ρωσικό Ναυτικό εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα αγοράς του ημιτελούς ουκρανικού αντιτορπιλικού Ukraina (Project 1164, πρώην Admiral Lobov), σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχηγού του ρωσικού Ναυτικού Ναυάρχου Vladimir Vysotsky.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Πέμπτη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκε το ενδεχόμενο, πώλησης του πλοίου στην Ρωσία. Με βάση με τις δηλώσεις του Ρώσου Ναυάρχου συμφωνήθηκε η εξέταση του ζητήματος στην επόμενη συνάντηση η οποία θα λάβει χώρα στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Το πλοίο βρίσκεται σε ημιτελή κατάσταση με το 50% των έργων να έχουν ολοκληρωθεί και θα απαιτηθούν 15 δις ρούβλια για την ολοκλήρωση του ή 30 δις ρούβλια για την αναβάθμιση του. Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι με το ποσό αυτό μπορούν να ναυπηγηθούν 4 υποβρύχια τύπου Project 636 ή 4 κορβέτες τύπου Project 20380.

Από την άλλη πλευρά η αγορά του πλοίου από το ρωσικό Ναυτικό θα συνέβαλε στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ενώ ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας στο παρελθόν είχε επισημάνει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του πλοίου σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12903&Itemid=41

Στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας-Ουκρανίας με χώρο αρμοδιότητας την Μαύρη Θάλασσα!

ImageΜία νέα στρατιωτική συμμαχία αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία, η Τουρκία, και η Ουκρανία! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», επικαλούμενη το εβδομαδιαίο ρωσικό έντυπο «Nasha Versiya». «Οι τρεις χώρες δημιουργούν συμμαχία με την ονομασία “Συμφωνία Άμυνας της Μαύρης Θάλασσας”» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα μεταβεί τον Ιούλιο στη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τη «Nasha Versiya».

Η συζήτηση για αυτή τη στρατιωτική συμφωνία έχει ξεκινήσει από το 2003- αλλά σταμάτησε το 2005, όταν ήταν στην εξουσία της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιουσένκο.

Ωστόσο, τώρα, με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς «στο τιμόνι» της χώρας από τον Φεβρουάριο, επανελήφθησαν οι συνομιλίες.

Επισημαίνεται ότι δεδομένου ότι η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η αντίδραση της Ατλαντικής Συμμαχίας και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειιών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα κρίσιμα στρατηγικά λάθη της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας των τελευταίων δύο ετών φαίνεται ότι εξελίσσονται σε πληγές που θα χαίνουν για καιρό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12896&Itemid=52

Τα όπλα που κατέλαβαν οι Κούρδοι αντάρτες από τον τουρκικό στρατό













Ο Κουρδικός Απελευθερωτικός Στρατός (HPG) ανήρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφία και τους τύπους των όπλων που κατέλαβαν οι Κούρδοι αντάρτες, κατά την επίθεσή τους στο συνοριακό φυλάκιο Γκεντίκτεπε (Gediktepe), του τάγματος Τεκελί, κοντά στο τριεθνές Τουρκίας-Ιράν-Ιράκ, την 19η Ιουνίου 2010.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα όπλα που πήραν οι αντάρτες, αφού κατέλαβαν το φυλάκιο, έκαναν μάχη επί πέντε ώρες με ενα ενισχυμένο τάγμα, αφήνοντας πίσω τους 12 νεκρούς και 19 τραυματίες στρατιώτες, είναι τα εξής:

-Οπλοπολυβόλο HK 33 E 5.56X4S
-Οπλοπολυβόλο MELEZ: Αριθμός Μητρώου T 0624-01, L 0019210
-Οπλοπολυβόλο MELEZ ÇİFTKOL: Αριθμός Μητρώου T 0624-02, L 00 95862
-Οπλοπολυβόλο MELEZ: Αριθμός Μητρώου T 0624-01, L 0019164
-Τυφέκιο MG3: Αριθμός Μητρώου 22726, MKE 5/982
-Τυφέκιο MG3: Αριθμός Μητρώου 11548, MKE 5/975
-Τυφέκιο MG3: Αριθμός Μητρώου 11537, MKE 5/975
Επί πλέον οι αντάρτες πήραν μαζί τους μια θερμική κάμερα προσαρμοσμένη σε Α-4, μια θερμική κάμερα σε τρίποδα και μια νυχτερινή διόπτρα.
Επίσης οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν επί τόπου ένα βαρύ πολυβόλο Α-4 καθώς και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που δεν μπορύσαν να μεταφέρουν μαζί τους κατά την αποχώρησή τους.
ANF NEWS AGENCY

Δέκα Ρώσοι «πράκτορες» συνελήφθησαν στις ΗΠΑ

http://tstar.gr/cms/folder/products/kgb_big.jpg
Δέκα άτομα που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Και στους δέκα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνωμοσία, ενεργώντας ως κατάσκοποι ξένης κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο αδίκημα αντιστοιχεί σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνων.
Ακόμη ένας θεωρείται ύποπτος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σε άλλους εννιά απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψή τους ύστερα από πολυετείς έρευνες.
Σύμφωνα με πηγές πρόκειται για: ένα ζευγάρι με τα ψευδώνυμα Ρίτσαρντ και Σύνθια Μέρφι, που συνελήφθησαν στο Μοντκλέρ, μια γυναίκα ονόματι Βίκυ Παλάεζ και έναν άνδρα, γνωστό και ως "Χουάν Λαζάρο, που συνελήφθησαν στο Γιόνκερς, που συνελήφθησαν στο Μοντκλέρ και την Άνα Τσάπμαν που συνελήφθη στο Μανχάταν, Άλλοι τρεις, ο Μιχαήλ Σεμένκο και ένα ζευγάρι γνωστό ως "Μάικλ Ζοτολι" και "Πατρίτσια Μιλς", τους οποίους οι αρχές συνέλαβαν στα σπίτια τους στο Άρλινγκτον και άλλους δύο, αποκαλούμενους "Ντοναλντ Χάουαρντ Χιθφιλντ" και Τρέισι Λι Αν Φόλεϊ", που συνελήφθησαν στη Βοστόνη. Ο ενδέκατος, ύποπτος ονομάζεται " Κρίστοφερ Ρ Μέτσος".

«ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ένα τουρκικό CN-235 πραγματοποίησε πτήση μέσα στο FIR Αθηνών και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό άκρο. Ενέργεια που εκτιμήθηκε ως έλεγχος της στρατιωτικής κινητοποίησης από ελληνικής πλευράς.
Ένα τουρκικό CN-235 πραγματοποίησε πτήση μέσα στο FIR Αθηνών και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό άκρο. Ενέργεια που εκτιμήθηκε ως έλεγχος της στρατιωτικής κινητοποίησης από ελληνικής πλευράς.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ
Τουρκικά πολεμικά πλοία
«ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τουρκικά πλοία «περικύκλωσαν» την Κρήτη και με αεροπορική συνδρομή πραγματοποίησαν δύο ασκήσεις ανατολικά και δυτικά του νησιού. Η ολοκλήρωση των γυμνασίων σήμανε «λήξη συναγερμού» για μονάδες των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, καθώς κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο τουρκικών προκλήσεων και ήταν σε ετοιμότητα.
Τελικώς, οι δύο σχεδόν ταυτόχρονες ασκήσεις στα «πλευρά» της Κρήτης από πολεμικά πλοία της Άγκυρας συνοδεύτηκαν από τη συνήθη αεροπορική δραστηριότητα με παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή της Δωδεκανήσου και μία «βόλτα» στο νότιο Αιγαίο ενός τουρκικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας CN-235. Σημειώνεται πάντως και καταγράφεται πώς οι δύο ασκήσεις έγιναν εν μέσω μορατόριουμ που ισχύει για τους θερινούς μήνες και έχει σκοπό την αποτροπή της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι δύο ασκήσεις των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων έγιναν, η μία 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κρήτης και στα όρια των FIR Αθηνών και Μάλτας και η δεύτερη 150 χιλιόμετρα ανατολικά του ελληνικού νησιού και νοτιοδυτικά της Ρόδου. Στην πρώτη έλαβαν μέρος οι τέσσερις φρεγάτες που συμμετείχαν και στην άσκηση δυτικά της Κεφαλονιάς, συνεπικουρούμενες από ένα υποβρύχιο και έχοντας τη συνοδεία του πετρελαιοφόρου. Τα πλοία της Άγκυρας προχώρησαν σε βολές επιφανείας.
Στη δεύτερη άσκηση που αφορούσε σε έρευνα και διάσωση ανατολικά της Κρήτης συμμετείχαν δύο φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τα ελικόπτερα που έφεραν και 6 μαχητικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από τη βάση του «Ντάλαμαν» και ήταν οπλισμένα. Τα μαχητικά της Άγκυρας σημείωσαν παράβαση του FIR Αθηνών και πιθανότατα παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, αφού πέρασαν στα Δωδεκάνησα. Την ίδια στιγμή ένα τουρκικό CN-235 πραγματοποίησε πτήση μέσα στο FIR Αθηνών και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό άκρο. Ενέργεια που εκτιμήθηκε ως έλεγχος της στρατιωτικής κινητοποίησης από ελληνικής πλευράς.
Πάντως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας ήταν σε ετοιμότητα, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις των τουρκικών, ενώ με εντολή της ηγεσίας δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας «Σούπερ Πούμα» μεταστάθμευσαν στην Κρήτη με σκοπό να παρέμβουν σε περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούσαν επεισόδιο έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών.
Ο τουρκικός στολίσκος ο οποίος πλέει εδώ και ένα μήνα στη Μεσόγειο, επισκεπτόμενος λιμένες χωρών προς επίδειξη ναυτικής ισχύος και σημαίας (είχε ελλιμενισθεί και στις αλβανικές βάσεις του Δυρραχίου και της Αυλώνας) έβαλε πλώρη για την Τρίπολη, ενώ οι άλλες δύο φρεγάτες που ασκήθηκαν στη δεσμευμένη περιοχή ανατολικά της Κρήτης επέστρεψαν στην βάση του Ακσαζ, όπου είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν και οι υπόλοιπες τέσσερις μαζί με το πετρελαιοφόρο στις 5 Ιουλίου.
DIPLOMATIA

Δημόσια Υγεία; Ξεχάστε την. Το ΔΝΤ απαιτεί ανθρωποθυσίες!

  • Κατεδαφίζονται και οι τελευταίες κολόνες του όποιου δημόσιου χαρακτήρα απέμεινε στο ΕΣΥ, με τους άξονες των νομοσχεδίων που χάραξε το Yπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη Τετάρτη
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός, Φ. Γεννηματά, η κατεύθυνση πλήρους παράδοσης της δημόσιας υγείας στα «ιδιωτικά σκυλιά» του ΔΝΤ και της ΕΕ, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.
Το πρώτο, κύριο πλήγμα δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα μετατραπούν σε χώρο υποδομών και χρήσης από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, τους ιδιώτες γιατρούς, ενώ τα τρια δημόσια ταμεία που θα δημιουργηθούν, θα χρησιμοποιούν αυτές τις υποδομές με ιδιωτικές συμβάσεις.
Η κυβέρνηση επεκτείνει το νόμο 2889 του 2001, ο οποίος παραχωρούσε τα ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων σε γιατρούς επί πληρωμή, στις απογευματινές ώρες. Στη νέα φάση, οι δημόσιες υποδομές θα παραχωρούνται και στον τομέα της διάγνωσης και της παρεμβατικής ιατρικής.
Με άλλα λόγια, ιδιώτες θα χρησιμοποιούν τα ακτινολογικά, μικροβιολογικά και άλλα... διαγνωστικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων επί πληρωμή. Η δε «παρεμβατική ιατρική» δεν είναι άλλη από τη χρήση των χειρουργείων! Πρόκειται για μια «έξυπνη» ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Το ωραίο είναι ότι η επέκταση της ιδιωτικής λειτουργίας των νοσοκομείων δεν θα γίνει με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά με υπερωρίες και παρτ τάιμ συμβάσεις. Παράλληλα, οι σχετικές συμβάσεις με τα δημόσια ταμεία θα είναι ιδιωτικού χαρακτήρα, ίδιες με αυτές των ιδιωτικών ταμείων. Ο δε «αυτοδιοικητικός Καλλικράτης» θα γίνει και νοσοκομειακός, με τις παροχές υγείας να περνούν από το κεντρικό στο τοπικό κράτος και τους αντίστοιχους φορείς να πετσοκόβονται.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής φαίνονται ήδη από τώρα: Σε δημόσια νοσοκομεία καλούνται οι συγγενείς των ασθενών να αγοράζουν ακόμη και... γάζες, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες, στον «Ευαγγελισμό» δεν έγινε τοποθέτηση βηματοδοτών σε ασθενείς γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες δεν τους παρέδιδαν επειδή ήθελαν να τους πουλήσουν ακριβότερα...

Υ.Γ.: Να ευχηθώ "καλό παράδεισο" σε όλους μας, αλλά και "να το βρείτε στα παιδιά σας" στους κυβερνώντες...;

Ευχαριστούμε το "Κλασσικό Περίπτωση" για το φωτομοντάζ

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Το πρόσωπο του ‘Μεγάλου Αδελφού’ στην Αυστραλία

Η Πολιτειακή Κυβέρνηση της πολιτείας New South Wales (NSW) της Αυστραλίας, έχει καταρτίσει αθόρυβα ένα μαθηματικό χάρτη του προσώπου σχεδόν σε κάθε ενήλικα και ανταλλάσει πληροφορίες που επιτρέπουν σε διωκτικές και αστυνομικές αρχές την παρακολούθηση των ατόμων με κάμερες CCTV.


Εμπειρογνώμονες είπαν χθες ότι λίγοι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων της RTA όπου αποθηκεύονται οι φωτογραφίες των οδηγών από τις άδειες οδηγήσεως στην οποία η κυβέρνηση επέτρεψε και στην ομοσπονδιακή και στην πολιτειακή αστυνομία να έχουν πρόσβαση.


Το ομοσπονδιακό σώμα CrimTrac ζήτησε από την πολιτεία New South Wales (NSW) τη βάση δεδομένων της, έτσι ώστε να μπορούν να αντλούνται στοιχεία σε εθνικό επίπεδο από την αστυνομία χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες αναγνώρισης προσώπου που περιέχονται σε αυτή.


Ο Δρ Carolyn Semmler από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας δήλωσε ότι η αστυνομία ήθελε να χρησιμοποιήσει τελικά την αναγνώριση του προσώπου μέσα από ‘έξυπνες κάμερες’ CCTV όπου θα έδιναν την δυνατότητα της καταγραφής ανθρώπων οπουδήποτε υπήρχε μια φωτογραφική μηχανή.


Ορισμένα αεροδρόμια, όπως της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιούν τηντεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να την χρησιμοποιήσουν στις συνοριακές διαβάσεις.


«Η αστυνομία ελπίζει ότι σε κάποιο σημείο ένα άτομο μπορεί νακαταγραφεί", είπε ο Δρ Semmler.


Ο καθηγητής Sowmya Arcot από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε ότι ένα «matrix αριθμών» με βάση τα χαρακτηριστικά και την απόσταση μεταξύ των βασικών σημείων του προσώπου καθορίστηκε με τη χρήση ενός αλγορίθμου που εφαρμόζεται σε μια φωτογραφία προσώπου.

Στη συνέχεια θα μπορούσε να γίνει συνδυασμός με άλλα πρόσωπα που είναι αποθηκευμένα σε μια βάση δεδομένων.


Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Mike Gallacher, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούσαν ότι το πρόσωπό τους είχεχαρτογραφηθεί, όταν είχαν υποβάλει αίτηση για άδεια οδήγησης ή ανανέωσαν τις άδειές τους, επιτρέποντας έτσι στους εαυτούς τους δυνητικά να παρακολουθούνται.


«Πριν από 20 χρόνια είχαμε μια συζήτηση σχετικά με την κάρτα της Αυστραλίας και ο λαός αυτής της χώρας έκανε γνωστή την θέση του για το αν η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει τις κινήσεις των ανθρώπων», είπε.


«Η πίεση για αυτό στο μέλλον έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις από κάποια παλιά κάρτα Αυστραλίας.

"Έχω μια ανησυχία για την έλλειψη δημόσιου διαλόγου."


Η RTA ξεκίνησε την κατάρτιση της βάσης δεδομένων αναγνώρισης προσώπου τον περασμένο Δεκέμβριο.


Ο υπουργός Συγκοινωνιών David Borger είπε ότι θα πρέπει το θέμα αυτό να μοιραστεί και με άλλες κρατικές υπηρεσίες.


"Ενώ το σύστημα αναγνώρισης προσώπου είναι στα αρχικά της στάδια, η RTA θα συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες όπου αυτό είναι δυνατόν», είπε.


"Η RTA παρέχει ήδη πληροφορίες στην αστυνομία, και θα συνεργαστεί με άλλες κρατικές ή ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου."


Είπε ότι η τεχνολογία αυτή προλαμβάνει περιστατικά απάτης καιεμποδίζει τους ανθρώπους από την απόκτηση πολλαπλών αδειών.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


http://redskywarning.blogspot.com/